Pirați, anti-extremism, expoziții și lansarea unui album trilingv despre „Timișoara, orașul libertății...

Pirați, anti-extremism, expoziții și lansarea unui album trilingv despre „Timișoara, orașul libertății românești” Programul lunii martie la Centrul Cultural German

0
DISTRIBUIȚI

c.c.german

Între 2 şi 6 martie, Centrul Cultural German va găzdui atelierul de teatru „Yuhuu, piraţii!”, în cadrul mai multor evenimente desfăşurate sub genericul „Das Deutschlandprojekt – oraşul Leipzig”, la care participă elevii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Constantin Pufan”, iar invitat este pedagogul de teatru Skadi Gleß, care va face împreună cu tinerii cu deficienţe de auz o incursiune artistică şi în acelaşi timp distractivă în lumea piraţilor. Unul din personajele principale este Jack Sparrow, căpitan legendar al piraţilor, iar viaţa aventuroasă a acestora va fi explorată de tinerii participanţi într-o viziune teatrală marcată de mişcare şi imagine, colajul alcătuit urmînd a fi prezentat publicului la sfârşitul proiectului.

Friedrich Ebert Stiftung şi Centrul Cultural German prezintă, începând cu data de 3 martie, expoziţia „Pentru o democraţie activă – împotriva extremismului de dreapta”, găzduită la muzeul de artă până în 17 martie în sala barocă a muzeului. Tot în 3 martie, la muzeul de artă va avea loc şi o conferinţă pe aceeaşi temă, începând cu ora 15.30. Din 18 martie până în 1 aprilie, expoziţia itinerantă va putea fi văzută în foaierul corpului vechi al bibliotecii centrale universitare, deschiderea oficială urmând să aibă loc în 24 martie, ora 14.00. Prin intermediul a 17 panouri mobile, expoziţia doreşte să atragă atenţia asupra formelor pe care le îmbracă extremismul de dreapta şi asupra pericolului pe care acesta îl reprezintă atât pentru fiecare cetăţean în parte cât şi pentru societate în ansamblu.

Centrul Cultural German participă şi în acest an la festivalul de film „Cinecultura”, unde va prezenta, în 10 martie, filmul „Im Winter ein Jahr”. În cadrul seriei de filme germane „FilmparaDE”, în 12 martie, de la ora 18,30, la ceainăria librăriei Cărtureşti va fi proiectat filmul „Scherbenpark” (Locul cioburilor), realizat după bestseller-ul cu acelaşi nume al Alinei Bronsky iar în 26 martie, în acelaşi loc, va putea fi vizionat filmul „Hotel lux”, o parodie la adresa lui Hitler şi Stalin, a cărui acţiune se desfăşoară în Berlinul anului 1933.

O nouă formă de teatru, aşa-numitul „teatru de clasă”, va ajunge la Timişoara cu teatrul „Badische Landesbühne” din Bruchsal.


În 12 şi 13 martie, elevii din clasele primare ale şcolii „Nikolaus Lenau” şi ai Colegiului Naţional Bănăţean vor adapta, cu puţină recuzită şi mult umor, cartea cu ilustraţii „Trauriger Tiger toastet Tomaten”, semnată de Nadia Budde, ajutându-i să asocieze cu mai mare uşurinţă literele şi cuvintele cu imaginile şi crescându-le dorinţa de a vorbi şi citi în limba germană.

album memorial„Ziua mondială a poveştilor”, care se sărbătoreşte în multe ţări pe data de 20 martie, are anul acesta tema „dorinţe” şi se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani, care sunt aşteptaţi în data de 18 martie la biblioteca centrului, pentru o oră de poveşti interactive. Cu exemple, imagini şi jocuri lingvistice, copiii vor învăţa, prin schimbarea unor perspective, să-şi creeze propria lume şi să o exprime prin cuvinte.

În aceeaşi zi, la ora 17.00, Centrul Cultural German va prezenta, împreună cu Asociaţia Memorialul Revoluţiei Timişoara, la sediul acesteia din urmă, două publicaţii remarcabile. Prima dintre acestea, albumul foto trilingv „Timişoara, oraşul libertăţii româneşti”, cuprinde în cele 200 de pagini ale sale imagini din Timişoara realizate de unul din arhitecţii marcanţi ai oraşului, Mihai Botescu. Cele 12 monumente ridicate în memoria celor petrecute în sângerosul decembrie al anului 1989, prezentate în contextul urbanistic şi arhitectural al oraşului, ocupă un loc important în album. Cea de-a doua publicaţie este o ediţie în limba germană a buletinului ştiinţific de informare „Memorial 1989”, o selecţie a celor mai importante studii şi articole pe tema comunismului şi a evenimentelor din 1989 din cele 14 buletine deja apărute, precum şi contribuţiile unor istorici şi jurnalişti germani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.