Ponta, jurnaliştilor: „Să arătaţi un bon fiscal dacă vreţi să vă răspund...

Ponta, jurnaliştilor: „Să arătaţi un bon fiscal dacă vreţi să vă răspund la întrebări!” Replica DURĂ a ActiveWatch

0
DISTRIBUIȚI

victor ponta 100 p

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, aflat la Parlament, a trecut prin faţa unui grup de jurnalişti şi, înainte ca aceştia să îi adreseze vreo întrebare, le-a cerut să îi prezinte un bon fiscal dacă vor să obţină răspunsuri din partea lui, conform Mediafax. „Să arătaţi un bon fiscal dacă vreţi să vă răspund la întrebări !”, a spus Ponta, după care a reluat ideea că el răspunde doar celor care îşi plătesc taxele şi a intrat în biroul preşedintelui Senatului.

Luni la prânz, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, Ponta nu a dorit să comenteze votul senatorilor PSD împotriva arestării lui Şova şi nici să spună dacă aceştia vor fi sancţionaţi, susţinând că nu înţelege întrebarea, el nedorind să comenteze nici eventuale modificări ale Codului Penal, pe motiv că nu cunoaşte proiectul. „Nu mă voi pronunţa, că nu sunt senator. Cred că dezbaterea politică pe această temă s-a depărtat total de cea juridică şi cred că, din punctul ăsta de vedere, eu am obligaţia să asigur guvernarea ţării. Partea de scandal e asigurată de Gorghiu şi compania”, a mai spus Ponta, la solicitarea presei de a aprecia dacă votul senatorilor în cazul Şova a fost unul corect.

ActiveWatch: „Victima acestui tip de cenzură sunt jurnaliștii și cetățenii, nu patronii de presă”

ActiveWatch a reacţionat dur la replica premierului şi îl acuză pe acesta de încercare de cenzură.


 “Dl. Ponta dovedește prin aceste afirmații că are o înţelegere greșită privind rolul presei într-o societate democratică. Misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie și care se numesc jurnaliști. Rolul lor este esențial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă și corectă informare cetățeanului/publicului și atrag atenția asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităților comise de zonele de putere din societate. Astfel, legământul jurnalistului este față de această misiune și față de public, nu față de patronul său. Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului și pentru a evita răspunsul la întrebări incomode”, se arată în comunicatul transmis de asociaţie.

De asemenea, aceştia atrag atenţia asupra distincţiei pe care premierul ar trebui să o facă între un jurnalist şi un patron de presă şi susţin că această atitudine ostilă este o formă de cenzură împotriva informării corecte a publicului. “Din funcția pe care o deține, dl. Ponta are responsabilitatea de fi un model pentru restul demnitarilor și politicienilor din acestă țară, o țară în care jurnaliștii continuă să fie jigniți, amenințați, hărțuiți de diverși demnitari, oameni de afaceri, mai ales în provincie. Din păcate, prin această declarație, premierul nu face decât să încurajeze astfel de comportamente ostile presei/jurnaliștilor, iar declarația sa constituie, chiar și involuntar, un atac la adresa libertății presei. Victima acestui tip de cenzură sunt jurnaliștii și cetățenii, nu patronii de presă”, concluzionează ActiveWatch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.