SCANDALOS: 200 de femei din Timiș reclamă anual că sunt BĂTUTE de...

SCANDALOS: 200 de femei din Timiș reclamă anual că sunt BĂTUTE de parteneri: „Un ordin de protecție venit la trei luni după cerere este inutil”

0
DISTRIBUIȚI

violenta1371105140-1376812166

Situație alarmantă în România: din numărul total de crime, omorul domestic, în familie, este cel mai prezent, avertizează Vasile Moldovan, directorul executiv al Asociației Pentru Promovarea Femeii din România, cu sediul în Timișoara. Psihologul timișorean spune că s-ar înregistra mai puține crime în familie dacă legea ar fi respectată și s-ar emite mai multe ordine de protecție pentru femeile care reclamă că sunt bătute de soți, dar în timp util.

Potrivit ultimelor statistici, doar în anul precedent, aproximativ 200 de femei din județul Timiș, victime ale violenței domestice, au beneficiat de serviciile oferite de APFR Timișoara. Aici primesc asistență socială, sunt consiliate psihologic, participă la ședințe de psihoterapie, dar beneficiază și de asistență juridică.

„Nu vorbim doar de vătămare corporală, care apare la majoritatea cazurilor de violență domestică, ci și despre abuz sexual, fie că vorbim de abuzul sexual asupra partenerei, fie că vorbim de abuzul sexual asupra copiilor. Din păcate, este o realitate, am avut astfel de cazuri în ultimii ani. Abuzatorul are acest sentiment al puterii și dorește să-l exercite asupra membrilor familiei sub diferite forme și atunci sexualitatea este una din aceste forme, dorește să profite sexual de parteneră chiar dacă ea nu are dispoziția sau i se împotrivește”, explică Vasile Moldovan.

998403_656337674432150_1698609506_n

Directorul executiv al APFR Timișoara mai atrage atenția că în țara noastră sunt emise foarte puține ordine de protecție de către judecători.


„Plus că, de foarte multe ori, perioada este atât de îndelungată de la momentul la care o femeie solicită un ordin de protecție până în momentul în care-l obține încât este aproape inutil. În mod normal și în orice stat civilizat din lumea aceasta, un ordin de protecție se emite imediat, la noi în țară s-au emis ordine de protecție și după trei luni de la solicitare, este absurd. Rolul lor este de a preveni crima sau omorul domestic. Rolul lui este esențial, pentru că are rol preventiv, are rol de a descuraja comportamentele abuzive și are rolul de a proteja victima. În România, din totalul crimelor, omorul domestic, în familie, este cel mai prezent”, mai precizează Vasile Moldovan.

Pentru că se emit prea puține ordine de protecție, psihologul timișorean spune că jumătate din cele 200 de femei care au beneficiat de serviciile oferite de APFR Timișoara anul trecut au și avut nevoie urgent de un adăpost. Din păcate, în orașul nostru există doar două astfel de adăposturi, iar locurile sunt prea puține. „Pentru că acest ordin de protecție nu funcționează, femeia și copiii trebuie să părăsească locuința, fug de multe ori de acasă datorită violențelor, ajung pe stradă, nu au unde să meargă și atunci au nevoie de adăpost. Din păcate, capacitatea de a oferi adăpost în Timișoara este foarte scăzută și atunci trebuie să găsești un alt adăpost, apelezi la prieteni, familia victimei până când situația de clarifică”, explică directorul executiv al APFR Timișoara.

Femeile victime ale violenței domestice care au nevoie de sprijin pot suna la „Telefonul Albastru” – 0256 293 203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.