În Banat, pe drumul vinului și răchiei. Ce locuri FASCINANTE puteți vizita...

În Banat, pe drumul vinului și răchiei. Ce locuri FASCINANTE puteți vizita în apropiere de Timișoara FOTO

2
DISTRIBUIȚI

vin

Pentru că în Banat nu există un singur obiectiv turistic de anvergură, care să atragă singur o mulțime de turiști, este important ca atracțiile din această zonă, care nu sunt puține, să fie mai bine promovate. Tocmai de aceea, în cadrul unui proiect finanțat cu bani europeni au fost trasate patru itinerarii turistice posibile în Banatul românesc și sârbesc pe care agențiile de turism le-ar putea include, în viitorul apropiat, în ofertele lor. Este vorba despre traseul vinului și răchiei, ecumenic, patromoniului natural și etnografic.

Primul dintre aceste trasee este inedit și de-a dreptul fascinant. Otilia Hedeșan, managerul proiectului „Patrimonuul viu – o resursă nelimitată pentru promovarea turismului”, este persoana care a venit cu ideea de a propune și un itinerariu al răchiei, nu doar al vinului, pentru că „știu că bănățenii nu au țuică bună, dar au țuici foarte variate. În Banat se face țuică de prune, pere, dude, struguri, mere, gutui, smochine. Se poate face țuică din aproape orice”.

cramele recas

Foto: Cramele Recaș

Drumul vinului

În ceea ce privește drumul vinului din Banat, acesta pornește chiar din Timișoara, de la Enoteca „de Savoya”, cel mai renumit local cu profil enologic din oraș. Apoi, circuitul continuă către centrul viticol Recaș, cel mai mare producător de vin din vestul țării. Aici, tradiția cultivării viței de vie este amintită încă din secolul al XV-lea, iar în prezent Cramele Recaș cultivă o suprafață de aproximativ 1.000 de hectare. În același areal, din anul 2002, se bun bazele Cramei Petro Vaselo, care cultivă o suprafață de 4.000 de metri pătrați ecologic cu viță de vie.

La o distanță de doar 30 de kilometri de Recaș se află centrul viticol Silagiu, remarcat pentru vinurile din localitățile Buziaș, Silagiu și Bacova.


Aici întâlnim Crama Val D’Or, în incinta căreia se poate vizita și Capela catolică a viticultorilor, dar și o nouă podgorie, Dealul Dorului.

vrsacki vinogradi

Turiștii care se deplasează spre Reșița ajung în Dealurile Tirolului, situat în arealul viticol Dealurile Banatului. Mai la sud de arealul Tirol, spre Dunăre, se află arealul Moldova Nouă. Factorii naturali, poalele colinare ale Munților Locvei, influența climei submediteraneene și solurile feruginoase dau vinului o culoare roșie strălucitoare și un buchet aparte.

Trecând pe la Stamora Moravița în Serbia, ajungem în renumita regiune viticolă Vârșeț, tradiția cultivării viței de vie fiind datată aici încă din perioada romană. În acest areal existau, în secolul al XIX-lea, peste 10.000 de hectare de viță de vie, fiind una dintre cele mai mari culturi din Europa. În prezent, în acest areal sunt cultivate peste 2.000 de hectare, preponderent cu soiuri albe.

1381300_10202062834683095_1019321731_n

Drumul răchiei

Circuitul propus în cadrul proiectului european se îndreaptă către zona Făget unde, la Valea lui Liman, comuna Tomești, locuitorii păstrează încă tradiția răchiei făcute în cazane de aramă. Traseul continuă în Munții Banatului, către localitățile montane din județele Caraș-Severin și Mehedinți. Răchia de munte se găsește în satele de pe Valea Timișului, începând de la Caransebeș și până la Herculane, în așa numită zonă a gugulanilor, mari cultivatori de pomi fructiferi.

Coborând către Orșova, se intră pe Clisura Dunării, unde tradiționala răchie de prune sau de mere are un rival tot mai puternic: răchia de smochine. Satele cele mai cunoscute pentru răchia de smochine sunt Pojejena și Șvinița, unde cultivarea smochinelor reprezintă o tradiție îndelungată. În Serbia există aceeași tradiție de producere a răchiei în comunitate, folosind cazanele de aramă.

2 COMENTARII

  1. vai de capul lor… traditii pastrate erau daca aveau grija de oameni, nu sa bage automatizarea in toate etapele la firmele mari si la prod mici sa faca si ei care dupa ureche care cu modificari care ce isi aduce aminte de la strabunicu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.