BIRUITORII Povestea IMPRESIONANTĂ a profesorului din Timiș care a trăit 22 de...

BIRUITORII Povestea IMPRESIONANTĂ a profesorului din Timiș care a trăit 22 de ani în orfelinat: „Știam că dacă nu învăț, ajung boschetar”. Cum a reușit să-și cumpere un apartament și din ce motiv înduioșător nu poate să locuiască în el FOTO

13
DISTRIBUIȚI

ionel petrea

Deși mai toată lumea l-a descurajat și nu i-a dat aproape nicio șansă că va reuși în viață, Ionel Petrea, un tânăr de 29 de ani din Făget, a demonstrat că poate depăși barierele. A trăit timp de 22 de ani în orfelinat, însă faptul că nu a avut șansa la o viață normală l-a încurajat și mai tare să muncească astfel încât să-și îndeplinească visele.

În prezent, Ionel le predă elevilor de la liceul din Făget, a reușit să-și cumpere un apartament în care, însă, nu locuiește. În același timp, tânărul din Făget nu a uitat locurile în care și-a petrecut majoritatea anilor din viață, astfel că se implică în diferite acțiuni caritabile cu scopul de a aduce un dram de fericire în sufletele copiilor din centrele de plasament din județ.

DSC_6535

„Mama a spus că îi pare rău că nu m-a putut avorta

Ionel Petrea a venit pe lume în anul 1985 la maternitatea din Făget, loc în care și-a și petrecut primele două luni din viață. Nu pentru că ar fi fost bolnav, ci pentru că mama sa, fără niciun fel de remușcare, l-a abandonat în maternitate imediat ce l-a născut. Ionel a ajuns apoi la centrul de plasament din Lugoj, în care se aflau zeci de alți copii părăsiți. „Îmi aduc aminte că dormeam 50 în cameră, nu a fost ușor. Mi se tot repeta „tu ești al nimănui, nu ai mamă”. Mă durea foarte tare atunci când vedeam că pe unii colegi îi vizitau mamele, îi luau în weekend-uri acasă, iar pe mine nu. Mai târziu, mă mai lua câte o familie în weekend acasă, a contat mult asta, am ieșit și eu în lume, am cunoscut alt mediu”, povestește emoționat Ionel Petrea.

Tânărul din Făget își aduce aminte că nici la școală nu i-a fost foarte ușor. Asta pentru că, nu de puține ori, era ironizat de ceilalți colegi pentru că este de la casa de copii. Ionel Petrea spune că „eram vreo 30 de copii din orfelinat, care eram împărțiți în două clase ca să fim în sală cu alți copii normali. Aveam colegi care ne marginalizau, știu că mi se spunea «tu nu te joci cu mine, nu te joci fotbal, pentru că ești din orfelinat». Din cauza acelui lucru urăsc și acum să joc fotbal”.

Pe când se afla în clasa a VIII-a, Ionel Petrea a reușit, în sfârșit, să o cunoască pe cea care i-a dat viață, dar întâlnirea nu a fost așa cum s-a așteptat. “Eu am căutat-o, m-am tot interesat și am aflat că locuiește în Făget. Întâlnirea a durat doar două, trei minute, ne-am uitat unul la altul și atât, nu a vrut să-mi spună nimic, nu a plâns. Apoi le spunea oamenilor că nu e adevărat, că nu eu sunt copilul pe care l-a abandonat”, își amintește Ionel prin ce clipe grele a trecut. Mai târziu, tânărul din Lugoj a mai primit o lovitură din partea celei care i-a dat viață. “Mama a spus că îi pare rău că nu m-a putut avorta”, ne spune cu o voce tristă Ionel.

11069941_10206187240539289_2616417352265090722_n

“Am fost bătut pentru că am vrut să fac liceul

Deși era doar un copil, Ionel Petrea a înțeles că va reuși să facă ceva în viață doar dacă va pune burta pe carte. “Știam că dacă nu învăț, ajung boschetar, mi-a intrat treaba asta în cap și m-am ambiționat să învăț”, explică tânărul din Făget. Ionel ne povestește că i-au fost puse mai multe piedici, unele chiar din partea educatorilor care ar fi trebuit să-l sprijine. “Am fost bătut pentru că am vrut să fac liceul, cei din centrul de plasament nu prea erau de acord pentru că la liceu cărțile erau mai scumpe, iar la profesională erau costuri mai mici.


În final, cu sprijinul unor ONG-uri am fost înscris la liceu”, povestește Ionel.

După liceu a urmat Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, la Timișoara, perioadă în care i-a fost foarte greu, asta pentru că, deși nu plătea cazarea în cămin, trebuia să se descurce cu mâncarea. Astfel, o perioadă a lucrat într-un magazin, iar patronii acestuia nu îl plăteau în bani, ci în mâncare, plus că îi mai dăruiau colegii din cămin din mâncarea lor.

După ce a învățat ani întregi și a reușit să-și finalizeze studiile, în anul 2008, tânărul din Făget a dat examenul de titularizare, în speranța că va ajunge profesor. Ionel ne spune că a învățat foarte mult înaintea examenului, mai ales pentru că știa că “dacă nu o să iau examenul, o să ajung pe stradă, aveam nevoie de un loc de muncă. După ce am terminat facultatea, la vârsta de 22 de ani, am decis să plec din orfelinat, mai ales că știam că voi fi evacuat. De atunci stau tot în internatul școlii”.

DSC_6513

“Mi-am cumpărat un apartament, dar nu pot să locuiesc în el

Bărbatul a reușit să obțină o notă mare la examen, iar de șapte ani predă la liceul din Făget. În acest an, Ionel Petrea și-a mai îndeplinit un vis, acela de a avea casa lui, însă, din păcate, nu poate să locuiască în apartamentul cu o cameră pe care și l-a cumpărat la Făget. “Mi-am luat apartamentul prin Programul “Prima Casă” cu 12.000 de euro, în luna ianuarie. Plătesc o rată de 520 de lei pe lună, timp de 30 de ani. Din păcate, mai rămân cu doar câteva sute de lei lunar, astfel că pur și simplu nu-mi permit să-mi cumpăr măcar o canapea ca să am unde să dorm și să mă mut în apartament. Nu am un pat, un dulap, nu am nimic în apartament”, ne spune întristat tânărul de 29 de ani.

Ionel Petrea nu doar că le predă elevilor de la Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget, dar încearcă și să le schimbe mentalitățile, cel puțin în ceea ce-i privește pe copiii din orfelinate. “De câte ori pot, merg cu elevii în orfelinate ca să vadă ce e acolo, vreau să îi învăț să fie mai buni cu ceilalți, să nu-i marginalizeze pe copiii care cresc în orfelinate. De asemenea, am organizat și diferite acțiuni caritabile în cadrul cărora am strâns mâncare, dulciuri, haine pe care le-am donat acestor copii. Vreau ca publicul să vadă că se poate, să vadă că și la orfelinate există copii cu mintea luminată, dar nu sunt susținuți financiar. Mi-aș dori ca oamenii să se uite cu ochi mai buni la copiii din orfelinate”, povestește Ionel Petrea.

13 COMENTARII

  1. Frumoasa poveste, dacă este și adevărată cinste domnului profesor. Soția mea este profesoara, deci știu cât de respectați sunt profesori din tara noastră și mai ales cât de bine sunt platiti pentru munca ce o depun, statul nu ii ajuta cu nimic, nu ex ii sta un sistem bine pus la punct clădit pe o logica sănătoasă, cred eu pentru ca cei ce au posibilitatea sa o facă nu au pregătirea necesar, dacă ar avea-o ar face-o. Nu renunță la visul tău domnule profesor, fi în continuare un exemplu frumos pentru societate, cu toate ca societății nu ii plac astfel de exemple.

    • Da este adevarata poveste dl Cosmin , multumesc pentru apreciere, succes doamnei in cariera.
      Multumesc pressalert.ro ca au dat inca o lectie de viata, sper sa fie placut publicului. Multumesc tuturor oamenilor care imi apreciaza activitatea si povestea mea crunta.
      Cu drag Petrea Ionel

  2. Da este adevarata poveste dl Cosmin , multumesc pentru apreciere, succes doamnei in cariera.
    Multumesc pressalert.ro ca au dat inca o lectie de viata, sper sa fie placut publicului. Multumesc tuturor oamenilor care imi apreciaza activitatea si povestea mea crunta.
    Cu drag Petrea Ionel

  3. Domnule Cosmin,povestea este adevărată. Domnul Ionel mi-a fost profesor timp de 4 ani. Ani în care n-a făcut decât bine tuturor,fără a aștepta vreo răsplată,s-a implicat în măsura în care a putut în multe activități în ceea ce îl privește profesia,dar nu numai. Sunteți un om extraordinar domnule profesor,la ambiția pe care o aveți veți depăși cu siguranță obstacolele vieții. Mulțumesc pentru cunoștiințele acumulate în cadrul orelor și proiectelor dumneavoastră! O zi minunată!

  4. Un profesor de la care ai multe de invatat….lectii de scoala si de viata!Mi-a fost profesor 4 ani si este de apreciat toata munca si straduinta cu care se implica in multe activitati scolare si extrascolare!Va apreciez si va doresc mult succes in continuare!

  5. Mi-a fost profesor la Colegiul Economic F.S.Nitti. Un om bland si cald, un exemplu care demonstreaza ca atunci cand iti doresti cu adevarat sa reusesti, se poate, iar o viata grea nu este o scuza pentru a fi un om rau! Felicitari, toata cinstea si mult succes pe mai departe!

  6. Dl Ionel te-as ruga sa ai un pic de demnitate si sa nu mai dai cu noroi in cei care te-au educat si sa nu mai afirmi ca ai fost batut pt a merge la liceu deoarece din cate imi amintesc eu tu erai unul din privilegiatii centrului de plasament si mai cred ca daca ei educatorii si d-na directoare de atunci nu te-ar fi lasat la liceu chiar s-ar fi intamplat acest lucru! Acest lucru este o minciuna totala deoarece eu am facut liceul la caee mi-am dorit sa merg si chiar am fost sustinut din toate punctele de vedere . Spui ca ai reusit aproape in tot ce ti-ai dorit nu crezi ca ar fii cazul sa iti amintesti de cei care au pus bazele in educatia si formarea ta. Mi-as dori ca intr-o zi sa iti ceri scuze public si sa le multumesti educatorilor, d-lor directoare ce au fost la conducerea centrului de plasament in perioada in care tu erai institutionalizat si tuturor celor care au contribuit in formarea ta.

  7. Am lucrat un semestru la un centru de plasament si nu imi mai doresc niciodata sa ajung acolo! Nu am putut suporta duritatea cu care sunt tratati copiii acolo! Domnule profesor, cum putem da de dumneavoastra sa va ajutam cu ce putem si noi?

  8. Am citit cu mult interes aceasta poveste de viata. O inteleg foarte bine. Cred ca totusi nu trebuie sa va judecati mama. Ii vedem „zidul” care va desparte dar nu stim ceeste in sufletul dansei. Am convingerea ca acest zid se va topi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.