Concertul de la Românești nu va mai fi, în acest an, singurul...

Concertul de la Românești nu va mai fi, în acest an, singurul desfășurat într-o peșteră din vestul țării. La ce eveniment va participa unul dintre cei mai mari dirijori din lume

0
DISTRIBUIȚI

SNV38623

Concertul mai puțin obișnuit, în peșteră, care are loc anual în județul Timiș, la Românești, va avea de anul acesta un „frate” mai mic. O orchestră va intra într-o peșteră hunedoreană, pentru un alt concert inedit. De fapt, nu e o premieră faptul că se concertează în grota cu picturi rupestre din județul Hunedoara.

Peștera Bolii va răsuna de muzică clasică. Acolo va ajunge, cu ocazia Zilelor Municipiului Petroșani, o trupă de instrumentiști din Sofia (Bulgaria), Orchestra Naţională „Sinfonietta”, condusă şi dirijată de maestrul Svilen Simeonov – unul dintre cei mai mari dirijori din lume.

main-30-iun-10Peștera este situată la 6 km nord de Petroșani, pe drumul ce leaga Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului.


Ea este renumită pentru picturile / desenele rupestre din interior.

Peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 de metri la baza și 10 metri înălțime. Numele i-a fost dat de familia Bolia, boieri care au avut proprietăți în zonă în secolul al XV-lea.

16679_43780_5

Înca din perioada interbelică în cea mai mare sală a peșterii au fost organizate concerte, dată fiind acustica deosebită a locului. Așa se face că galeria principală a fost denumită „sala de concerte”. Concertul de anul acesta este programat pentru 30 mai. Se va cânta Schubert, Mozart și alți clasici.

Datorită golului subteran generos din interiorul grotei, producătorii germani au ales acest loc pentru filmarea câtorva scene din documentarul „Legenda Nibelungilor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.