Descoperiri HALUCINANTE ale Curţii de Conturi la Clinica de chirurgie vasculară a...

Descoperiri HALUCINANTE ale Curţii de Conturi la Clinica de chirurgie vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara. Vezi ce amendă a primit instituţia din cauza prof.univ.dr. Mihai Ionac UPDATE Reacția medicului

20
DISTRIBUIȚI

spitalul judetean 11

Curtea de Conturi a descoperit grave nereguli la Clinica de chirurgie vasculară de la Spitalul Clinic Judeţean Timişoara, condusă de prof.univ.dr. Mihai Ionac – de la operaţii estetice pe bandă rulantă în timp ce bolnavii cronici aşteptă intervenţiile chirurgicale pe liste de aşteptare până la decontări dubioase de medicamente. Auditorii au descoperit mai multe cazuri în care au fost internate paciente de către medicul Mihai Ionac cu diagnosticul noduli mamari, iar ulterior au făcute decontări în Subprogramul Național de Chirurgie Vasculară, chiar dacă nu erau eligibile. Interesant este şi un alt tipar descoperit – pacientele erau internate cu diagnosticul de noduli mamari şi externate cu tumoră benignă a sânului. În unele cazuri, nu erau înregistrate consumurile de materiale sau de medicamente pentru fiecare pacient. Auditorul a stabilit că „din consultarea bazei de date Hypocrate a SCJUT pe perioada 2010-2014, auditorul public extern observă că această doamnă a mai fost internată în anul 2012 – luna ianuarie, ziua 17, ora 08.10 – în internare de zi având FOCG 100184/2012, cu diagnosticul de Tumoră Benignă a Sânului și externată în aceeași zi la ora 19.00 – consumând pentru această internare stupefiantul Fentanyl 0,25mg/5ml 1 fiolă – ceea ce atrage atenția auditorului public extern asupra faptului că e posibil ca să fi existat o intervenție chirurgicală, sau o investigație complexă care să necesite anestezierea pacientului. Din datele raportate la CJAST se confirmă faptul că asupra pacientei s-a intervenit chirurgical în regim de spitalizare cheltuieli decontate din FNUASS prin CJASTM pe pachetul 2 contractat de SCJUT – intervenții de mică chirurgie – subpachetul 1 – celulita membrului superior (?!)”. 

În cazul unei alte paciente s-a stabilit că „incizia chirurgicală efectuată este de tip periareolară – utilizată atât în exciziile nodulilor mamari cât și în operații estetice.  În Biletul de externare/scrisoare medicală apare specificația că anestezia a fost locală – cu xilină 1% și mască laringiană – nu cu fentanyl cum apare consumat în Protocolul Operator și în Hypocrate”.

Prof.univ.dr. Mihai Ionac a internat în secţia sa paciente care aveau diagnosticul la internare- sterilitate secundară și la externare fiind de Infertilitatea femeii de origine tubară. Şi aceste cazuri au fost raportate şi decontate din programele naţionale de sănătate, astfel că „indicatorii de evaluare ( la nivel național numărul de bolnavi trataţi prin intervenţii de chirurgie vasculară au fost de 1.763 în anul 2013, și de 4500 în anul 2014) și indicatorii de eficienţă ( la nivel național costul mediu/bolnav tratat prin intervenţii de chirurgie vasculară a fost de 3.000 lei în anul 2013 și de 2000 lei în anul 2014)  au fost denaturați de SCJUT – în speță de Secția de Chirurgie Vasculară a SCJUT – prin înscrierea și raportarea în PNS, dar și a consumului de materiale sanitare pe acești pacienți, a bolnavilor diagnosticați cu altfel de afecțiuni decât cele vasculare (ex. Tumori ale sânului, infertilitate, etc..)”. Prejudiciul stabilit în aceste cazuri se ridică la 34.643,8 lei, reprezentând valoarea decontărilor făcute ilegal prin programul naţional de sănătate dedicat chirurgiei vasculare.

Există paciente care nu apar în evidenţele spitalului judeţean ca fiind internate în secţia condusă de Mihai Ionac, dar apar cu consumuri de medicamente de zeci de mii de lei, scoase din farmacia spitalului în baza unor documente parafate de medic.


De asemenea, s-au efectuat în secţia de chirurgie vasculară operaţii de măriri de sân, solicitându-se ulterior decontarea acestora din fonduri publice la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, dar au fost refuzate. Suma în aceste cazuri a fost de 194.930,89 lei, auditorul constatând însă că „la nivelul secției de chirurgie vasculară se realizează intervenții chirurgicale pe diagnostice de tumori benigne ale sânului și în schimb există o lista de așteptare pentru bolnavii cu boli arteriale periferice, punându-și astfel întrebarea dacă Secția de Chirurgie Vasculară își servește scopului declarat, sau este numai o formă mascată ca în spatele și cu această denumire să se efectueze operațiuni medicale aducătoare de venituri prin solicitarea contravalorii lor de la FNUASS, dar și beneficii și mai puțin vizibile pentru executant? Exemplificăm aici faptul că în luna decembrie 2014 au fost externați din cadrul Secției de Chirurgie Vasculară a SCJUT 132 de pacienți din care doar 71 au fost raportați pe PNS – Subprogramul de tratament al pacienților cu afecțiuni cardiovasculare derulat de SCJUT – Secția de Chirurgie Vasculară, raportând un consum de materiale sanitare decontate din PNS de 25.558,04 lei (pentru cei 71 de pacienți)”.

Nu au lipsit cazurile în care au fost decontate reţete pentru pacienţi care erau morţi şi cu două săptămâni înainte de a fi prescrise de medicul Mihai Ionac. Întâmplător, reţetele erau eliberate de aceiaşi farmacie – Remedia.  „Curios este faptul că dintr-un volum de 5.869.871,64 lei – valoare compensată a rețetelor prescrise de dr. Ionac în perioada 2008-2014 pentru medicamentul Vasaprostan – suma de 3.053.358 lei a fost decontată prin farmacia Remedia, iar suma de 1.607.138,15 lei prin farmacia Imedas.  Farmacia Remedia a decontat în perioada 2008-2014 pe seama FNUASS suma de 6.097.642 lei valoare compensată validată pentru Vasaprostan, iar  medicul Țăranu Petrică Georgel a prescris rețete de Vasaprostan în valoare compensată de 1.554.456 lei. Deci medicii Ionac și Țăranu au prescris rețete pe medicamentul Vasaprostan, medicament eliberat prin decizia comisiei locale de specialitate privind aprobarea tratamentului în afecțiuni ale vaselor periferice, prescrieri efectuate din ambulatoriul de specialitate al SCJUT, iar suma de 4.607.814 lei, deci 75,5% din volumul total al sumelor decontate pe seama FNUASS de Farmacia Remedia pe medicamentul Vasaprostan, a fost derulat prin această farmacie”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

O altă practică întâlnită în secţia condusă de Mihai Ionac este cea de a trimite pacienţii să-şi cumpere diverse medicamente sau materiale sanitare de la farmacia Remedia, chiar dacă acestea se aflau în stocul spitalului. Ulterior, asiguraţii au solicitat decontarea cheltuielilor, dar fără succes, fapt care a dus la plângeri adresate casei judeţene de asigurări de sănătate. Nerespectarea procedurilor de decontare de către medicul Ionac a dus la sancţionarea în mod repetat a Spitalului Judeţean Timişoara de către CJAS Timiş cu 1% din valoarea decontărilor din luna respectivă, în total 368.807, 64 lei.

 UPDATE Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară, s-a arătat surprins când a aflat că raportul Curții de Conturi a fost făcut public. „Din câte știu eu, este contrar legii ca raportul să fie făcut public. Eu am cerut să mi se furnizeze documentele la care raportul Curții de Conturi face referire, dar nu mi-au fost puse la dispoziție. Nu este vorba de nicio decontare ilegală, toate decontările au fost validate de sistemul cu care noi lucrăm. Au fost validate și de organismele din spital și de cele de la Casa de Sănătate. Nici vorbă să se fi realizat operații estetice la noi în clinică. Există un program de reconstrucție mamară la Clinica de Chirurgie Plastică și Reconstructivă”, a declarat medicul Mihai Ionac

20 COMENTARII

 1. si cati ,,doctori” de acest gen fac legea atat in TM cat si in TOATE spitalele..ehe…daca si-ar face datoria, in toate cazurile,CJAS-ul ar fi …spectacol,…dar si acolo lucreaza tot …doctori !

 2. NESIMTIRE MAXIMA! acest grandoman ionac a distrus umf tm cu nepotismele si slugarniciile sale pcr! este un avar si razbunator! merge pe principiul tot noi cu ai nostrii! dar EXISTE DUMNEZEU! care iubeste dreptatea si minciuna are picioare scurte!

 3. Doamne, si cand ma gandesc ca am cumparat TOATE MATERIALELE necesare operatiei mamei mele, pentru ca mi s-a spus in fata ca NU EXISTAU in spital! si aici ma refer inclusiv la pansamente, manusi, capse de operatie si VENA ARTIFICIALA…TOT! bineinteles, de la ACEA FARMACIE care era evident mana in mana cu „distinsul” doctor! Mai mult, am fost pus sa semnez ca NU VOI SOLICITA SPITALULUI DECONTAREA ACESTOR MATERIALE… asemenea oameni ar trebui aruncati in inchisoare ani grei fara nici cel mai mic regret…au facut averi monstruoase din durerea oamenilor. mi-e, pur si simplu, SCARBA!

  • Stai liniștit. Nu ești singur. Si eu am fost la fel de fraier!!! Bată-l Dzeu de jegos-mincinos!!

 4. cum isi mai dau cu parerea prostii despre fapte. bine zicea Cristian Tudor Popescu ca orice eveniment de presa este insotit la subsol de discutii de cloaca. toti sunt „victimele” lui Ionac, dar faptul ca i-a operat pe multi si i-a operat bine nu zice nimeni. pai veniti voi aceia de le stiti pe toate si faceti necesaru de materiale sanitare voi. eram rezidenta si a venit un control de la casa de asigurari sa ne intrebe de ce am scris algocalmin daca pacientul a fost operat la degetul de la mana (era un contabil, ca astia vin in control sa taie banii de la spitale-un doctor intelege). de fapt lui Mihai i se trage de cand era manager si a pus mana pe deasupra unei usi pe o sectie si a gasit un praf de 4 cm…..nu se poate sa certi o asistenta sefa, nu? mihai a avut grija si de bogati si de saraci. asta este, dar roata se invarte si o sa vina si randul „corectilor” care au comandat acest control. sa auzim numai de bine!

 5. cum isi mai dau cu parerea prostii despre fapte. bine zicea Cristian Tudor Popescu ca orice eveniment de presa este insotit la subsol de discutii de cloaca. toti sunt „victimele” lui Ionac, dar faptul ca i-a operat pe multi si i-a operat bine nu zice nimeni. pai veniti voi aceia de le stiti pe toate si faceti necesaru de materiale sanitare voi. eram rezidenta si a venit un control de la casa de asigurari sa ne intrebe de ce am scris algocalmin daca pacientul a fost operat la degetul de la mana (era un contabil, ca astia vin in control sa taie banii de la spitale-un doctor intelege). de fapt lui Mihai i se trage de cand era manager si a pus mana pe deasupra unei usi pe o sectie si a gasit un praf de 4 cm…..nu se poate sa certi o asistenta sefa, nu? mihai a avut grija si de bogati si de saraci. asta este, dar roata se invarte si o sa vina si randul „corectilor” care au comandat acest control. sa auzim numai de bine!

  Citeste mai mult pe: http://www.pressalert.ro/2015/04/descoperiri-halucinante-ale-curtii-de-conturi-la-clinica-de-chirurgie-vasculara-a-spitalului-judetean-din-timisoara-vezi-ce-amenda-a-primit-institutia-din-cauza-prof-univ-dr-mihai-ionac/

 6. Daca tot s-a ajuns la cuibul de viespi numit Clinica de chirurgie vasculara, nu ar strica sa-i ia la intrebari si pe alti doftori. De exemplu pe Nechifor si pe Cocora. Au fost cazuri in care pacienti care terbuiau operati de urgenta erau tinuti in spital si amanati pentru ca nu aveau banii pe care ii cereau acesti nenorociti ca spaga. Cel putin unul din acesti pacienti a plecat acasa sa moara.

  • Nu stiu cine esti. ?dar nu spune ucruri pe auzite…cei doi doctori mi-au salvat tatal si nu au vrut sa ia nimic.,,…cu atat mai mult sa ceara….bani….

 7. Oameni buni..Curtea de Conturi, dc era curte…..si controla fara dedicatie…ar fi gasit aceleasi nereguli in tot spitalul….din pacate Ionac este tinta din motive care ne scapa,…sau nu…ne poate spune unul sau una dintre directori sau directoare.Indiferent ce pacate are acest doctor a reusit sa reabiliteze SECTIA…..ori asta nu place cuiva….e curios cum organele de control l-au rupt in ultimul an numai pe el……..DNA sunt sigur ca nu doarme si vom avea curand surprize.

 8. Oameni buni……Curtea de Conturi dc era curte…..si controla fara dedicatie…ar fi gasit aceleasi nereguli in tot p spitalul….din acate Ionac este tinta din motive care ne scapa,…sau nu…ne poate spune unul sau una dintre directori sau directoare.Indiferent ce pacate are acest doctor a reusit sa reabiliteze SECTIA…..ori asta nu place cuiva….e curios cum organele de control l-au rupt in ultimul an numai pe el……..DNA sunt sigur ca nu doarme si vom avea curand surprize..

 9. nu sunt fan ionac dar nu trebuie uitat ca a facut si lucruri bune. oricum daca s-a cerceta correct spitalele mari ar risca sa se inchida iar alea mici ar disparea cu totul. teoria suna frumos mai greu e cu practica

 10. E o rușine sa bălăcărim numele acestui mare profesor prin presa. Lucrurile bune pe care le-a făcut pentru acest spital nu se scriu? A deranjat mult se pare dr.Ionac și totul i-a fost dedicat..Indiferent de rezultatul anchetei acesta nu trebuie publicat în presa .Sunt convinsa ca se va face dreptate și sa nu ne miram ca toți medicii buni pleacă în străinătate.
  Sa nu ne răzbunam pe acest sistem al sănătății care este prost ,intrând cu bocancii în viața unui om care este o somitate a medicinii românești.

 11. lucrurile bune sunt cele bune, toata stima, lucrurile rele sunt RELE, si gata! o fata din Lugoj putea murii din cauza acestui inconstient care in loc de zece zile de tratament a lasat-o doar trei, ca trebuia eliberat patul si doar faptul ca parintii acesteia s-au miscat repede a facut ca fiica lor sa traiasca. pot eu sa fac un car de lucruri bune dar daca iau pistolul si il impusc pe unu o sa fiu tras la raspundere pentru ce am facut rau, nu bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.