Doi români și un cetățean maghiar, patroni de firme fantomă, arestați pentru...

Doi români și un cetățean maghiar, patroni de firme fantomă, arestați pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Ce prejudiciu imens au creat statului

0
DISTRIBUIȚI

catuse

Doi cetățeni români, un bărbat și o femeie, și un cetățean maghiar au fost arestați preventiv pentru 30 de zile pentru constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani de Tribunalul Hunedoara, la solicitarea procurorilor DIICOT, fiind băuiți de tranzacții fictive cu laminate care au produs un prejudiciu de 3,7 milioane de lei bugetului statului. Alți doi cetățeni maghiari urmează să fie aduși în România, din Ungaria, urmând ca pe 27 aprilie să fie prezentați în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru aceleași infracțiuni.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii H.G., F.R.S., cetăţeni români, şi F.A., V.G.Z. şi A.Z., cetăţeni maghiari, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2014 şi până în prezent, pe raza judeţului Hunedoara şi a municipiului Baia Mare a acţionat un grup infracţional organizat, constituit în scopul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală, prin sustragerea de la plata TVA.


S-a reţinut că membrii grupării au creat mai multe circuite economico-financiare fictive de livrări și achiziții intracomunitare de produse laminate de la furnizori din Ungaria, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului cu suma de 3.700.000 lei”, se arată într-un comunicat de presă emis de DIICOT.

Potrivit sursei citate procurorii bănuiesc că membrii grupării că au acționat în realizarea unui circuit scriptic al produselor laminate astfel încât societăţile comerciale controlate de catre aceştia să înregistreze o taxă pe valoare adăugată deductibilă.

„În circuitul fraudulos astfel conceput erau implicate societăţi comerciale cu comportament specific entităţilor economice de tip «fantomă», deţinute şi coordonate de către membrii grupului. Ulterior, sumele rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost deţinute şi folosite de membrii grupului infracţional organizat pentru plata contravalorii transporturilor de produse laminate din Ungaria până la clienţii finali, restul sumelor de bani fiind însuşite şi utilizate în scopuri personale”, se mai arată în comunicatul de presă.

Cauza a fost instrumentată împreună cu Direcţia Regională de Control Antifraudă 5 Deva şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Criminalitate Organizată Hunedoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.