Povești ale bănățenilor deportați în Bărăgan, într-o carte lansată la Timișoara. Când...

Povești ale bănățenilor deportați în Bărăgan, într-o carte lansată la Timișoara. Când are loc evenimentul

0
DISTRIBUIȚI

baraganistii marcel samanta coperta

Jurnalistul şi scriitorul timişorean Marcel Sămânţă îşi va lansa cartea „BĂRĂGĂNIŞTII. Destine în valurile istoriei”, publicată recent de editura Mirton, evenimentul urmând să aibă loc marţi, 28 aprilie. În cele peste 300 de pagini ale sale, volumul cuprinde 44 de evocări, reportaje şi poveşti de viaţă din cele mai dramatice, ilustrate cu peste 200 de fotografii.


Personajele cărţii, astăzi oameni în vârstă, rememorează episoade din copilăria, adolescenţa sau tinereţea lor, când, fără vreo vină, au fost deportaţi în Bărăgan, împreună cu familiile care au fost victime ale represiunii staliniste. Poveştile lor sunt, deopotrivă, o reconstituire a acelor vremuri de nedreptăţi şi suferinţe, care, chiar dacă într-o formă estompată, continuă şi astăzi.

„Bărăgăniştii” este cea de-a cincea carte a lui Marcel Sămânţă, jurnalist la cotidianul „Renaşterea bănăţeană”, după plachetele de poezii „Planeta destin”, „Fum peste un ev de fum”, „Domino sentimental” şi „Cubul cu şapte feţe”. Despre prezentul volum, Ana Blandiana spune că este „o carte document, un poem aspru şi amintirea pâlpâitoare a anilor pe care i-au trăit copiii de ieri, vârstnicii de astăzi, departe de casă, sub cerul Bărăganului” iar Romulus Rusan adaugă: „Sensibilitatea poetului şi ştiinţa reporterului de a pune întrebările esenţiale aşează cartea printre cele mai autentice evocări ale «Bărăganului», ca realitate, ca amintire şi ca sentimente.

Lansarea va avea loc la ora 11.00, la casa „Adam Müller Guttenbrunn” şi va fi prezentată de scriitorii Cornel Ungureanu şi Smaranda Vultur şi de istoricul Miodrag Milin. Evenimentul este organizat de Asociaţia Foştilor Deportaţi în Bărăgan Timişoara, sub egida căreia a apărut volumul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.