TENSIUNE în CJT: aleșii au votat excluderea lui Sorin Cociobea. Cum a...

TENSIUNE în CJT: aleșii au votat excluderea lui Sorin Cociobea. Cum a decurs votul și cu ce l-a amenințat consilerul pe Titu Bojin

1
DISTRIBUIȚI

COCIOBEA02_resize

Discuţii ample în plenul CJT vizavi de excluderea consilierului județean Sorin Cociobea, care a părăsit grupul PSD înainte de Paști, declarând că a scăpat de un cancer politic.

Legat de proiectul de hotărâre prin care se urmărea luarea la cunoştinţă a excluderii sale, Cociobea a spus că „am văzut o întreagă pledoarie în acest referat, mă trimite şi la articolul numărul 8 din Legea 14, legat de care un cetăţean nu poate face parte din mai multe partide. Eu am făcut acest pas în baza acelei ordonanţe 55 care astăzi este declarată neconstituţională şi astăzi nu mai există. Acel articol unic spune clar că aleşii judeţeni îşi pot exprima în scris opţiunea fără ca aceştia să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor. Aş vrea să îmi explicaţi mie sub ce formă pot fi eu încadrat pe listele PSD ca şi cum aş fi fost ales în 2012”.

Secretarul Dănuţ Ardelean a spus că „sigur că aţi fost ales pe listele PDL prin ordonanţa 55, a fost suspendat articolul H prim privind statutul alegeşilor locali pe perioada cât această lege a fost în vigoare, 45 de zile. Fiecare dintre dumneavoastră putea să opteze fără să se aplice această sancţiune. În condiţiile în care aţi plecat de la partidul pe listele căruia aţi fost ales aţi optat pentru a deveni membru al unui alt partid. În condiţiile în care aţi înregistrat o cerere de înscriere la partid se condiseră că aţi demisionat întrucât legea spune că un cetăţean nu poate fi membru la două partide. Dacă vă pierdeţi calitatea de membru din al doilea partid se aplică aceeaşi sancţiune de piedere a calităţii de membru de partid”.

Cociobea a replicat că „unde scrie în această lege că eu am fost ales pe listele PSD. Nu aş vrea ca PSD să nu uzeze de dreptul de a mă da afară, dar haideţi să o facă legal. Eu sunt în contestaţie legală cu PSD, am contestat faptul că au dat o hotrâre prin care mă dau afară din partid. Nu se poate să nu ţinem cont de dreptul la replică şi de dreptul la exprimare. Cum mă puteţi încadra pe listele PSD? Dacă se constată o vacantare de post de consilier ar trebui să vină cineva. Din câte ştiu eu, nu va veni nimeni, nu spune nimeni cine trebuie să vină. Nu se poate decât să fiu votat astăzi, să îmi fie vacantat postul, să fie liber. Că eu voi câștiga sau voi pierde la judecată, postul rămâne vacant, dânșii sunt acoperiţi de lege. Aș vrea ca şi presa să fie foarte atentă şi prezentă în cazul în care se ajunge la votul secret”.

Șeful CJT Titu Bojin a spus că „părerea mea personală este că ordinea de zi a fost aprobată.


Nu avem niciun amendament ca să mai supunem o dată la vot. Mie îmi pare foarte rău, am dus împreună trei ani aceasta activitate comună a consiliului județean. În condiţiile în care Sorin a optat ca să treacă la PSD. A avut acestă opţiune de a-şi da demisia din PSD, de a renunţa la calitatea de membru. Era dreptul dânsului să spună ce vrea despre calităţile mai puțin bune ale PSD. PSD a procedat corect, era normal să îl excludă. Orice discuţii se vor analiza. S-ar putea să îşi piardă mandatul. S-ar putea să se decidă să rămână la PSD, de către comisia de arbitraj”.

Marian Vasile, vicepreședintele PNL al CJT a declarat că „vreau să spun că ar trebui să ne supunem legilor statului, nu regulilor PSD. Sunt câteva afirmaţii pe care aş dori să le fac astăzi. Atunci când domnul Cociobea a trecut la PSD, nimeni nu ne-a întrebat pe noi nimic. Aşa cum s-a precizat deja, OUG 55 a fost declarată neconstituțională şi văd că PSD tărăgănează lucrurile pentru a clarifica acest aspect. Există legea în vigoare numărul 393 care induce nişte incertitudini legale. După noi nu este foarte clar dacă PSD poate să îl excludă pe domnul Cociobea dacă acesta nu a candidat pe lista PSD. Se va ajunge la un proces. Fiecare dintre consilieri va trebui să îşi asume ce se întâmplă pe acest tărâm incert. Noi ca şi grup PNL nu vom lua parte la un asmenea demers”.

La câteva minute distanță Bojin a explicat că excluderea lui Cociobea este legală și că „m-a sunat Sorin să îmi spună că face plângere penală dacă îl dau afară, dar ce să fac, să nu iau în considerare propunerea asta? Nu se poate”.

În cele din urmă, consilierii au decis ca votul excluderii să fie secret, iar aleșii județeni au votat în proporție covârșitoare în favoarea excluderii lui Sorin Cociobea: 21 pentru excludere, 7 voturi anulate, 4 abțineri și 2 împotrivă.

După vot, Sorin Cociobea a declarat că va contesta decizia aleșilor județeni, legea permițându-i să facă acest lucru în termen de zece zile. „Această acţiune o voi semnala și către procurori ca să fiu mai bine înțeles voi face și anumite plângeri penale pentru că nu mi se pare normal ca să poți să supui la vot secret o acțiune din aceasta de a mă da pe mine afară, de a exclude un consilier județean și să nu ai variante pentru cine urmează. Adică pentru unii mumă, pentru unii ciumă, clar făcută împotriva unui consilier județean pentru că PSD are nevoie în continuare de majoritate în consiliul judeţean, prin întoarcerea domnului Marcel Mihoc înapoi, cu toate drepturile pentru a fi prezent în consiliul județean, cu mine indepedent și cu ceilalți independenți încep să aibă probleme în consiliul județean. Încă o dată constat că e o acțiune ilegală, pentru că m-au exclus printr-un vot secret care a fost arătat la vedere. Aveau temă clară de la partid, ne erijăm în consiliul județean că nu luăm în considerare declarații de partid, dar la vot trebuie să arătăm votul, ca să fie siguri că unii dintre ei ar fi votat pentru rămânerea mea în consiliul județean din cauză că sunt și ei conştienți că este un abuz și o greșeală”, a spus consilierul exclus de colegi. De la plenul de astăzi a lipsit consilierul judeţean Dorin Cutu care, la fel ca şi Cociobea, a trecut la PSD în baza OUG 55.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.