Timișorenii se revoltă și spun NU construirii incineratorului de deșeuri din Calea...

Timișorenii se revoltă și spun NU construirii incineratorului de deșeuri din Calea Șagului. De ce-l consideră „fabrică de cancer”

3
DISTRIBUIȚI

afis stop fabrica de cancer

Timișoara a fot împânzită, în ultimele săptămâni, de afișe pe care scrie „STOP fabrica de cancer”, semnate de „Coaliția Justiție Energetică din România”. Aceasta se opune construirii incineratorului de deșeuri, care va fi realizat în zona CET Sud din Calea Șagului, pentru că astfel de incineratoare „au un impact negativ major asupra sănătății publice, economiei locale și mediului înconjurător”.

Timișorenii sunt invitați să semneze o petiție, care mai apoi va fi depusă la Primăria Giroc, în încercarea de a stopa obținerea avizelor de construcție necesare.

Elena Raștei, reprezentant al coaliției, ne-a declarat că, în doar două săptămâni, petiția a fost semnată de aproape o mie de timișoreni. Reprezentanții Primăriei Timișoara anunțau, în luna martie, că lucrările la incineratorul de deșeuri, care va fi unic în sud-estul Europei, vor începe în prima parte a acestui an. Incineratorul va genera căldură și energie electrică prin arderea deșeurilor, valoarea proiectului fiind de peste 60 de milioane de euro, bani proveniți dintr-un credit furnizor.

afis1
„Suntem profund îngrijorați de perspectiva de a cheltuii zeci de milioane de euro din banii publici pentru un proiect care va împiedica progresul spre obiectivele strategice ale UE de îmbunătățire a eficienței resurselor şi care va afecta negativ sănătatea cetăţenilor”, scrie în petiția pe care timișorenii sunt încurajați s-o semneze.


Mai mult, reprezentanții Coaliției Justiție Energetică din România enumeră zece motive pentru care acest incinerator nu ar trebui să fie construit. Astfel, aflăm că incineratoarele de deșeuri eliberează emisii toxice în aer, apă și sol. „O varietate de studii au raportat asocierea dintre probleme respiratorii, anomalii congenitale, îmbolnăvirile de cancer (laringe, plămâni, piele, sistem reproducător și nervos, glandă tiroidă, aparat digestiv) și munca respectiv locuirea în apropierea unor incineratoare”, transmite coaliția.

Mai mult, reprezentanții ONG-ului spun că incineratoarele nu rezolvă problema depozitării deșeurilor, întrucât aproximativ 25% din canitatea de deșeuri care intră în incineratoare rămâne sub formă de cenușă extrem de toxică, care va fi depozitată „în rampe de deșeuri periculoase”. De asemenea, incineratoarele de deșeuri „emit cantități semnificative de gaze de seră directe, care contribuie la schimbările climatice la nivel global și irosesc energie și distrug cantități mari de resurse”, mai scrie în petiție.

Totodată, reprezentanții coaliției mai atrag atenția asupra faptului că incineratorul de deșeuri, un „proiect propus de S.C. International Recycling Energy (RAROMA Services AG 49%, Consiliul Local al Municipiului Timișoara 31%, SC Colterm SA 20%) va fi amplasat în cadrul CET Sud Timișoara din Calea Șagului, în imediata proximitate a două situri Natura 2000, a comunei Giroc și a municipiului Timișoara”.

În petiție mai scrie că în țări vestice, așa cum este Franța, care este considerată țara incineratoarelor, ministrul Mediului a anunțat, anul trecut, că va stopa industria incineratoare până în anul 2016, motivând că „aceste tehnologii sunt soluţii depăşite în primul rând din cauza ineficienței și a impactului asupra sănătății locuitorilor din proximitatea incineratoarelor, în rândul cărora s-a constatat un procent alarmant de îmbolnăviri de cancer și boli congenitale, fiind afectată grav agricultura”. Potrivit reprezentanților Colterm, lucrările la incineratorul de deșeuri încă nu au început, dar terenul pe care acesta va fi construit a fost pregătit.

3 COMENTARII

  1. 60 milioane euro credit furnizor , adica platiti celor de la firma RAROMA…DIN BUCURESTI
    Pai , banii acestia trebuie dati inapoi candva , cu varf si indesat.
    Mai bine ,parerea mea , s-ar investi in preluare selectiva , selectare , reciclare ;
    Vremea incineratoarelor a apus in occident , fiind ingropate de catre industriile reciclatoare
    pentru plastic , hartie, metale , sticla, plus consideratii de mediu ;
    Dar nici cei din Bucuresti nu sunt nima, pe unii ii cunosc…..
    Mai este un incinerator in Calea Sagului , chiar langa pod , discret , elimina deseuri din zona medicala, etc , etc

  2. Pagina petitiei a fost atacata de in hacker, semn ca probabil exista destul interes la Raroma ca acest incinerator deseuri sa fie construit incat sa merite platirea unui gunoi de hacker.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.