TRADIȚIE Plăcinta dacică se face întotdeauna în a treia zi de Paște....

TRADIȚIE Plăcinta dacică se face întotdeauna în a treia zi de Paște. Vezi rețeta secretă a gospodinelor ardelence, în varianta unui bucătar celebru

0
DISTRIBUIȚI

placinta-codreneasca-14-520x358Am învățat despre luptele dintre daci și români, despre cetățile lor, despre comorile ascunse în munți. Am învățat cam ce se putea învăța la o oră de istorie clasică. Fără prea multă imaginație. Când însă începem să săpam în istorie și să le refacem viață și traiul celor care au trăit pe aceste meleaguri, lucrurile se schimbă. Vrem să știm cum se îmbrăcau și ce mâncau.

O incursiune în județul Hunedoara vă dezvăluie un secret culinar de pe vremea dacilor și romanilor, pentru că în acest județ nu s-au păstrat doar urmele cetăților dacice, ci și plăcintele tradiționale din vremea lui Decebal și Burebista.

În fiecare marți, după Paște, se prepară plăcinta.

placinta-codreneasca-09-520x347Rețeta s-a transmis din generație în generație, astfel că după sute de ani pădurenii pregătesc și acum plăcinta cu trei feluri brânză și două de smântână, o rețetă plină de istorie care îi cucerește pe cei care o încearcă.


Nu e greu, aveți nevoie de fâină, ouă, brânză, zămăchișă. “Laptele pe care îl mulgi de la vacă se pune pe foc și la urmă când dă să fiarbă se pune o lingură două de oțet să se strângă deci asta îi zămăchișa. După ce terminăm aluatul de frământat se face semnul crucii ca la noi la creștini. După ce sunt umplute cu trei feluri de brânză și două tipuri de smântână, plăcintele merg la prăjit pe soba tradițională”, explică, pentru Digi 24, doamna Aurelia Muntean rețeta pe care o pregătește la cele mai importante ocazii. A învățat-o de la mama ei când era de-o șchioapă, iar de Paști fac împreună plăcinta pădurenească. De fapt, aceasta este rețeta cu care închide gură, la propriu, turiștilor, mai ales străini, care se încumeta în Ținutul Pădurenilor, în Poienița Voinii, un sat din munţi. Acolo, femeile păstrează reţeta plăcintelor din vremea dacilor. “Ziceau că așa ceva n-au mâncat. Am dat la nemți, am dat la italieni or venit unguri”.

În mod tradițional, plăcintele acestea se fac în marțea după Paști. E nevoie de aproximativ 40 de minute pentru ca plăcinta să fie gata, însă secretul nu stă numai ingredientele folosite, ci mai ales în sufletul pe care gospodină îl pune în prepararea ei. .

Plăcinta dacilor și-a făcut loc într-o asociație a producătorilor tradiționali din județul Hunedoara fiind pe cale să devină produs atestat. ( Sursa foto: Adi Hădean)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.