Artiștii bănățeni, în lumina reflectoarelor la Gala Premiilor UNITER. Câte nominalizări și...

Artiștii bănățeni, în lumina reflectoarelor la Gala Premiilor UNITER. Câte nominalizări și premii au avut reprezentanții teatrelor din Timișoara GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1778162613">

hausvater ada si alexandru (1)

„Teatrul adevărat începe când cortina cade; când publicul se ridică, nu să aplaude, ci ca să iasă spre lumină, să schimbe ceva. (…) Am început să fac teatru pentru că am vrut ca oamenii să se schimbe (…) să se iubească”, a mărturisit regizorul Alexander Hausvater, premiat, luni seara, de UNITER pentru întreaga activitate.

Premiile UNITER au fost decernate pe scena Teatrului Național din București, amfitrionul galei fiind, ca în fiecare an, Ion Caramitru, președintele uniunii. Cu această ocazie, actorul Vladimir Jurăscu, de la Teatrul Național din Timișoara, a primit premiul pentru întreaga activitate din partea UNITER. Artist al Teatrului Național de cinci decenii, Vladimir Jurăscu și-a lăsat amprenta prin rolurile sale și pe alte importante scene naționale ale României. Are la activ peste 350 de roluri. „Vladimir Jurăscu e un acotor extraordinar care nu numai că slujește scena, ci umanitatea”, a spus Ada Lupu-Hausvater, managerul Naționalului timișorean, care a ridicat premiul în locul actorului care, din motive obiective, nu a putut participa la eveniment.

Pentru a XXIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu.

Timișoara a mai avut doi actori nominalizați la premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Daniela Török pentru rolul Sally Bowles din spectacolul „Cabaret”, Teatrul German de Stat), respectiv la premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (Georg Peetz pentru rolul Conférencier din spectacolul „Cabaret”, Teatrul German de Stat) și un regizor (Radu Nica pentru spectacolul „Incendii”, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”).

Premiile uniunii teatrale au recompensat pe diverse categorii, mai multe spectacole care au putut fi văzute pe scenele Naționalului timișoarean în prima parte a FEST – FDR (Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești), eveniment ajuns anul acesta a la XX-a ediție. Amintim de „Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, „Mobilă și durere” de Teodor Mazilu. Nu în ultimul rând, trebuie spus că „De vânzare / For Sale”, un spectacol de Gianina Cărbunariu, Teatrul Odeon Bucureşti, care a făcut parte din selecția oficială a FEST – FDR 2015 și care a putut fi văzut pe 21 aprilie la Timișoara, a câștigat premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2014.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.