Dulciurile cu lavandă care nu îngrașă și brânza cu bacterie de peșteră...

Dulciurile cu lavandă care nu îngrașă și brânza cu bacterie de peșteră – prezentate într-un concurs inedit, la Timișoara. Care a fost cel mai bun produs alimentar inovativ FOTO

0
DISTRIBUIȚI

branza bacterie pestera

Tineri inventivi din 11 universități din țară s-au „bătut” în produse alimentare inovative, la Timișoara. 19 astfel de produse realizate din ingrediente speciale au fost prezentate, ieri, la Universitatea de Agronomie din oraș, în cadrul concursului Ecotrophelia, adresat studenților.

Tinerii au dat dovadă de creativitate și au realizat o serie de produse alimentare inedite, cu potențial comercial. Cea mai bună echipă a fost cea din Sibiu, care a realizat niște brioșe cu carne de curcan și de iepure și două sosuri. Astfel, echipa de studenți de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu va reprezenta România la Milano, la finala europeană a competiției.

poza 1 (7)

Nu doar brioșele create de studenții din Sibiu au impresionat juriul, ci și o bere ecologică, care a fost premiată cu locul doi, dar și un produs realizat de studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara. Este vorba despre brioșele cu lavandă și cicoare, care au primit premiul special din partea juriului, și care ne ajută să ne menținem silueta. „Acest produs este bio, funcțional și dietetic. A fost realizat cu ingrediente bio certificate. Este un produs dietetic pentru că reglează glicemia. Este un produs benefic pentru sănătate datorită faptului că am folosit ca materie primă lavanda. Am folosit lavanda datorită faptului că reduce glicemia foarte mult și am mai folosit zahărul din ștevie pentru că are un factor de îndulcire foarte puternic, în comparație cu zahărul normal. Asta înseamnă că ajută și persoanele care țin la siluetă”, explică Ionela Mârzu, unul dintre studenții care a gătit brioșele cu lavandă și cicoare.

briose cu lavanda

O altă echipă de studenți de la Timișoara a realizat brânza cu bacteria de peșteră.


„Este o brânză cu pastă moale și la suprafață un strat fin de mucegai. Este un produs obținut ecologic, am folosit ca sursă primă laptele certificat ecologic european, este foarte sănătos. Acest produs este eco-inovativ pentru că am recreat în laborator condițiile din peștera de la Țaga, din județul Cluj, și am reușit să reducem timpul de maturare de la șase la trei săptămâni. Am fost în peșțeră și am recoltat bacteriile, pe care le-am înmulțit în laborator. Gustul este ușor dulceag și puțin înțepător de la bacterie. Produsul este destinat, în special, consumatorilor care vor ceva special, aparte”, a explicat unul din cei doi studenți care au produs brânza inedită.

Anul trecut, la finala europeană a competiției Ecotrophelia care a avut loc la Paris, o echipă de studenți din Suceava au obținut premiul doi cu o înghețată realizată doar din ingrediente naturale, fără aditivi, cu smântână din Bucovina, lapte din sâmburi de caise, preparat din cătină și suc de mere. Această înghețată se găsește deja pe piața din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.