Iohannis, lui Tăriceanu: „Președintele nu are competențe de înlăturare din funcție a...

Iohannis, lui Tăriceanu: „Președintele nu are competențe de înlăturare din funcție a președintelui ÎCCJ și a șefului DNA”

1
DISTRIBUIȚI

iohannis 01

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis joi o scrisoare președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în care precizează că nu are competențe constituționale sau legale în ceea ce privește înlăturarea din funcție a președintelui ÎCCJ și a procurorului-șef al DNA, relatează Agerpres.

„Referitor la solicitarea de înlăturare din funcție a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție și a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precizez că președintele României nu dispune de asemenea competențe constituționale sau legale”, subliniază Iohannis în răspunsul la scrisoarea lui Tăriceanu și a altor patru senatori care solicitau șeful statului să înlăture, prin demitere sau demisie, din funcțiile pe care le ocupă, pe președintele ÎCCJ, Livia Stanciu, și pe procurorul-șef al DNA, Laura-Codruța Kovesi, să inițieze în CSM o anchetă disciplinară pentru cei doi magistrați și să se alăture demersului Parlamentului de modificare a Codului de procedură penală.

El arată că Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor nu prevede instituția demiterii, ci pe cea a revocării, ca modalitate juridică de încetare a unei funcții de conducere exercitată de un judecător sau de un procuror înainte de termenul pentru care a fost numit.

„Măsura revocării nu poate fi luată de către președintele României. Aplicarea acestei sancțiuni se poate face numai după parcurgerea unei proceduri ale cărei etape sunt prevăzute de Legea nr. 303/2004”, afirmă președintele Iohannis.

Șeful statului precizează că demisia dintr-o funcție de conducere reprezintă un act unilateral de voință, care nu poate fi determinat sau influențat de nicio autoritate publică, respectiv nici de către președintele României.

Iohannis îi sugerează lui Tăriceanu să se adreseze CSM dacă apreciază necesar.

„Asigurarea independenței justiției reprezintă un element fundamental al statului de drept, iar potrivit Legii fundamentale, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției, fiind singura autoritate publică ce are competența să se pronunțe cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor și a procurorilor și, implicit, cu privire la cariera acestora.


În conformitate cu prevederile Art. 97 alin.(1) din Legea nr. 303/2004, orice persoană poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor sau procurorilor, încălcarea obligațiilor profesionale în raporturile cu justițiabilii ori săvârșirea de către aceștia a unor abateri disciplinare. Din această perspectivă, consider că, în măsura în care apreciați necesar, urmează să vă adresați direct Consiliului Superior al Magistraturii, întrucât Președintele României nu are atribuția de a declanșa, în numele niciunei alte autorități sau persoane, un asemenea demers juridic”, explică el.

Șeful statului punctează, referindu-se la solicitarea de a se alătura demersului Parlamentului de modificare a Codului de procedură penală, că își menține poziția exprimată public, prin care și-a manifestat opoziția față de o eventuală modificare a acestor reglementări.

„În opinia mea, o situație particulară și regretabilă precum cea menționată în scrisoarea dumneavoastră trebuie analizată în primul rând în cadrul autorității judecătorești, cu prioritate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce nu exclude dezbaterea civică asupra ei, însă nu presupune cu necesitate valorificarea unui astfel de precedent în plan politic”, spune Iohannis.

El precizează că refuzul său cu privire la acest demers legislativ rămâne ferm.

„Un caz particular, oricât de regretabil ar fi, nu poate constitui un motiv suficient și rezonabil pentru modificarea legislației penale. Pentru adoptarea sau modificarea unor legi este necesară o analiză aprofundată, inclusiv a impactului social și juridic pe care astfel de noutăți le-ar putea produce în viața societății. Codul penal și Codul de procedură penală au intrat în vigoare relativ recent și, din această perspectivă, aplicarea lor pe o durată atât de scurtă nu a permis crearea unei cazuistici suficiente care să inducă o justificare rezonabilă pentru modificarea acestora, separat de orice rațiuni sau interese politice. Refuzul meu de a mă ralia unui demers parlamentar de modificare a legislației penale rămâne ferm, cu atât mai mult cu cât toate aceste modificări legislative par a urmări diminuarea capacității autorității judecătorești de instrumentare a dosarelor penale, inclusiv a celor de mare corupție”, conchide președintele Iohannis.

Cinci senatori, printre care și președintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-au solicitat marți, printr-o scrisoare, președintelui Klaus Iohannis să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, pe Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, și Laura Codruța Kovesi, șeful DNA, pentru încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale Marianei Rarinca.

1 COMENTARIU

  1. Romania lucrului bine facut=Romania puscariei nevinovate?? Va aducem aminte dl. Prezitent… nu sunteti in Romania concediului bine placut!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.