PREMIERĂ Bienală de artă la Timișoara, cu cei mai importanți artiști contemporani....

PREMIERĂ Bienală de artă la Timișoara, cu cei mai importanți artiști contemporani. Unde va expune Adrian Ghenie

0
DISTRIBUIȚI

11204988_371201786403756_6974899305731246462_n

Timișoara va găzdui în octombrie prima ediție a bienalei Art Encounters, un punct de întâlnire pentru întreaga scenă artistică din România. Evenimentul se va bucura de implicarea curatorilor de talie internațională Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher. Sub tema curatorială Aparență și esență, ediția din acest an va avea în centrul său istoria și evoluția a cinci decenii de artă contemporană românească, din 1960 până în prezent. “Vom avea în vedere artiști care trăiesc atât în România, cât și înafara granițelor ei, dar deopotrivă conectați la cultura română, prin locul nașterii, prin limbă sau prin sublinierea anumitor referințe artistice specifice spațiului românesc. Ne-am propus o abordare de tip ‘arheologic’ asupra scenei artistice românești și am încercat să-i surprindem esența pe care să o scoatem la suprafață și să o facem cât mai vizibilă. Prin tema aleasă, nu dorim să evidențiem un specific național, ci căutăm, mai degrabă, diferențe și nuanțe individuale, ca părți ale unui discurs global”.
„Timișoara are șansa de a fi gazda celui mai amplu eveniment destinat artei contemporane în România. Orașul se va transforma într-un imens spațiu expozițional ce va include repere ca Muzeul de Artă Timișoara, Galeria Helios, Halele Timco, City Business Centre, Mansarda Universității de Vest, Galeriile Calina, Jecza și Calpe, Cazarma U, dar și principalele piețe din oraș”, crede Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

11178365_371201523070449_6164694864747284346_nScopul Art Encounters este să creeze, odată la doi ani un dialog viu între artişti, curatori şi publicul general despre dezvoltarea artei şi despre locul şi evoluţia artei româneşti contemporane în contextul internaţional, mai spun organizatorii.


Având sprijinul mediului artistic, dar și al unor importante instituții naționale și locale, Art Encounters va fi cea mai amplă manifestare de artă contemporană la nivel național.

Vor fi peste 15 expoziții organizate în muzee, clădiri și spații publice, galerii. Art Encounters va include și un program de rezidență, prin care tineri artiști și curatori vor fi invitați să locuiască în Timișoara, timp în care vor crea lucrări sau vor cerceta practicile artistice din Timișoara anilor ’60-’90. Lucrările realizate în timpul rezidenței lor vor fi expuse în cadrul evenimentului. De asemenea, prin implicarea Ordinului Arhitecților din Romania, filiala Timiș, Art Encounters va prezenta și o perspectivă arhitecturală în tandem cu proiectele artistice.

Timișorenii vor avea, astfel, ocazia să urmărească prelegerile unor artiști români consacrați, precum Mircea Cantor, Adrian Ghenie sau Dan Perjovschi, dar și ale unor importanți curatori, reprezentanți ai unora dintre cele mai relevante instituții de artă contemporană din lume, precum Tate Modern Londra, Centre Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Modernă din New York.

“Din 3 și până în 31 octombrie, timp de patru săptămâni, orașul se va transforma într-o veritabilă galerie ce va reuni diferite locații pentru a experimenta arta contemporană. Evenimentul este inedit pentru Timișoara, atât prin componenta expozițională, continuând astfel o tradiție ce-și are rădăcinile la începutul anilor ’90, cât și prin cea educațională, prin care se va facilita înțelegerea artei contemporane de către publicul larg”, declară Ovidiu Șandor, inițiatorul proiectului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.