PREMIERĂ Un inginer din Timișoara a proiectat prima imprimantă 3D cu care...

PREMIERĂ Un inginer din Timișoara a proiectat prima imprimantă 3D cu care se pot reface mâinile și picioarele micuților care s-au născut fără membre. Cum funcționează echipamentul hi-tech

2
DISTRIBUIȚI

11269801_10205335537781145_4177138073452582111_n

Un inginer software din Timișoara scoate la imprimantă mâini și picioare pentru copiii care s-au născut fără ele. A început cu mâna unei fetițe de cinci ani din Ungaria, și a mai realizat, săptămâna aceasta, degetul mare de la mâna dreaptă pentru un tânăr de 20 de ani.
În baza unor măsurători sofisticate, bucățile de membre prind formă fiind printate tridimensional dintr-un material plastic special.


Timișoreanul Călin Brandabur a construit prima și singura imprimantă 3D 100% românească. Un braț robotic acoperă straturi fine, unul peste altul forma care i s-a comandat, până ce mâna sau degetul iau formă.

În opt ore, degetele sunt gata. Brandabur este inginer software și a intrat într-o fundație care grupează 4.000 de filantropi, designeri și ortopezi din toată lumea care oferă mâini și picioare printate 3D pentru toți copiii care au nevoie.

”Acești copii au nevoie de proteze la câteva luni odată, pentru că ei cresc, iar de cele mai multe familiile nu își permit cheltuieli de mii de euro pe care le presupun protezele medicale”, explică tânărul. Pentru o proteză de mână de copil se consumă aproximativ 100 de grame de filament care se vinde cu 150 de lei kilogramul. ”Proteza în sine se face din filament de amindon de porumb, rigid, iar racordurile dintre falange din filament flexibil”, mai spune Călin Brandabur.

Proteza printată 3D este mecanică: dacă vorbim d eo palmă aceasta va fi capabilă să apuce obiecte după ec copilul va învăța să își controleze anumiți mușchi. Inginerul software cercetează acum modul prin care protezele lui pot fi conectate la sistemul nervos al pacientului, astfel încât să fie acționate prin puterea gândului.

2 COMENTARII

  1. In primu rand, numele articolului este post gandit. Orice imprmanta 3D poate face asta, atata timp cat te pricepi la design 3D (de asta au fost create!).
    Si o alta chestie la care multi nu par sa se gandeasca, este faptu ca poti avea asa ceva acasa, fara sa mai fi nevoit sa platesti atata. Odata ce ai imprimanta, mai bine platesti un designer care sa faca proiectu sub indrumarile unui medic si punct. Ganditi eficient!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.