Programul lunii mai la Centrul Cultural German din Timișoara. Ce SUPRIZE au...

Programul lunii mai la Centrul Cultural German din Timișoara. Ce SUPRIZE au pregătit organizatorii

0
DISTRIBUIȚI

zilele culturii germane

În după-amiaza zilei de 6 mai, între orele 17,00 şi 19,00, Centrul Cultural German organizează mai multe jocuri de societate pentru adolescenţi şi tineri între 16 şi 27 de ani, de o mare diversitate, astfel încât participanţii vor avea de unde să aleagă. Intrarea este liberă.

Ziua de 7 mai este dedicată seriei de filme germane „FilmparaDE”, în cadrul căreia va fi prezentat filmul regizorului Christian Schwochow, „Westen” (Vestul), lansat în 2013, care a primit premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la festivalul Montréal World Film în acelaşi an. Proiecţia va avea loc în ceainăria librăriei Cărtureşti de pe strada Mercy, de la ora 18,30 iar filmul va fi prezentat în limba germană, cu subtitrare în limba engleză.

„Descoperiţi Europa cu Centrul Cultural German” este genericul sub care se desfăşoară sărbătorirea Zilei Europei, în 9 mai, când Timişoara va fi gazda mai multor evenimente, de la spectacole de muzică şi dans până la ateliere şi concursuri, care se adresează persoanelor de toate vârstele. Principalul loc de întâlnire va fi Parcul Rozelor, unde Centrul Cultural German va avea propriul stand, cu un colţ de lectură pentru copii şi cărţi de beletristică, cei interesaţi de lectură în limba fermană urmând a le primi în dar.

proiect Leipzig

O nouă ediţie „Das Deutschlandprojekt” (Proiectul Germania), care îşi propune să prezinte în fiecare an un oraş german pentru a descoperi diferite faţete culturale şi tendinţe artistice actuale ale acestuia este dedicată oraşului Leipzig, un oraş cu o puternică identitate, care va fi prezentat în 11 şi 12 mai de ilustratoarea şi designerul grafic Katja Spitzer, absolventă a Facultăţii de Artă şi Grafică Editorială din Leizig.


Ea va coordona un workshop de ilustraţie în mansarda Facultăţii de Artă din Timişoara şi o prezentare a oraşului german. Aceasta este dedicată publicului larg şi va avea loc în data de 11 mai, la ora 10,00. Oraşul Leipzig a dobândit mai multe superlative amuzante, printre care „Oraşul cu cea mai mare întâlnire Wawe Gothic”, „Cea mai în formă bunică a republicii” sau „Oraşul cu cele mai multe balcoane din Germania”, cu care prezentatoarea oraşului doreşte să lucreze şi să descopere, ajutată de participanţi, aspecte similare în Timişoara.

Între 12 şi 22 mai, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” va găzdui „Zilele Culturii Germane” printr-un şir de evenimente care doresc să apropie publicul timişorean de cultura germană iar în 22 mai, ora 18,00, la sediul Centrului Cultural German, va avea loc vernisajul unei inedite expoziţii, „Thinking at Vermeer”, dedicată celebrului pictor.

Centrul Cultural German este partener al proiectului „Projektraum Donau”, care se va concretiza într-o expoziţie la galeria de artă „Triade”. Aceasta va găzdui în perioada 24 mai-15 iunie expoziţia proiectelor artistice independente „Atelier Kafeto” din Sofia (Bulgaria) şi „Popup Project” din Osijek (Croaţia), evenimentul fiind coordonat de dr. Swantje Volkmann, referent cultural pentru sud-estul Europei la Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm. Expoziţia din Timişoara este realizată şi în colaborare cu grupul de artişti români „Noima”. Proiectul, care are ca punct de pornire dorinţa artiştilor de a-şi prezenta lucrările altor artişti, a fost lansat cu suces la Stuttgart în iarna acestui an şi continuă acum cu două proiecte, în Serbia şi România.

Festivalul „Timişoara muzicală”, la care Centrul Cultural German a fost, de asemenea, partener, se va încheia în 28 mai cu un concert simfonic extraordinar susţinut de trei muzicieni germani (Siegfried Jung – tubă, Nina Karmon – vioară şi dirijorul Walter Hilgers), programul fiind alcătuit din lucrări de Ralph Vaughan Williams şi Ludwig van Beethoven.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.