Săptămână plină de SURPRIZE pentru iubitorii de muzică populară și tradiție, la...

Săptămână plină de SURPRIZE pentru iubitorii de muzică populară și tradiție, la Timișoara. Ce spectacole au loc

0
DISTRIBUIȚI

ansamblul Banatul

Începând cu data de 1 iunie, Centrul de Cultură și Artă și Școala de Artă a județului Timiș oferă iubitorilor de folclor și tradiții populare o săptămână plină de numeroase evenimente cultural-artistice, programul bogat și divers reflectând, pe de o parte, activitatea instituției din ultimul an dar și un important moment aniversar.

De Ziua Copilului, începând cu ora 10,00, în Parcul Copiilor vor putea fi vizitate o expoziție și un atelier de pictură, grafică și decorațiuni realizate de elevii școlii iar de la ora 18,30, la sediul Școlii de Arte va avea loc un spectacol muzical-coregrafic susținut de cercurile de copii ale acesteia.

Următoarea zi este dedicată unei dezbateri pe tema “Școlile de arte din România – între prezent și perspectivă” care va avea loc la ora 14,00 la sediul centrului de cultură iar la ora 17,00, la Bastionul Theresia, va fi vernisată expoziția absolvenților de la clasele de arte vizuale ale Școlii de Arte. La ora 18,00, în sala festivă a centrului de cultură, este programat spectacolul “Muzică, artă, dans – pas cu pas”.

Tot în sala festivă va fi lansat miercuri, la ora 11,00, primul număr din acest an al revistei “Timisiensis”, care cuprinde câteva materiale inedite precum vocația plastică a lui Victor Vlad Delamarina, momente puțin cunoscute din viața violonistului de legendă al Banatului, Efta Botoca, evocarea personalității maestrului coregraf Emilian Dumitru, colecții și colecționari timișeni sau  rituri și mistere legate de credințe străvechi.

După ce prima încercare de a aduna la Timișoara dirijori, coregrafi și directori de ansambluri profesioniste din întreaga țară s-a soldat anul trecut cu un remarcabil succes, o a doua ediție a unui astfel de seminar va avea loc joi, la ora 11,00, la hotel “Angellis”, scopul acestor întâlniri fiind acela de a aduce pe scenele timișorene cît mai multe premiere, un repertoriu mai bogat și tradiții folclorice din alte zone ale țării.

Un moment special va avea loc în seara aceleiași zile, de la ora 19,00, în sala teatrului național, cu un spectacol aniversar oferit în  premieră de  ansamblul profesionist “Banatul”, care sărbătorește 45 de ani de existență, “mai buni sau mai răi”, dar care acum se află la cel mai înalt nivel pe care l-a cunoscut vreodată, după cum ne asigură directorul centrului de cultură, Liliana Laichici.


“În momentul de față, ansamblul are cel mai mare număr de profesioniști, avem patru generații de tineri dansatori care urmează cursurile școlii, s-a îmbunătățit calitatea orchestrei și colaborăm cu mulți soliști celebri din întreaga țară” a adăugat directorul centrului. La spectacolul ansamblului “Banatul”, a cărui regie este semnată de coregraful Nicolae Stănescu, printre invitați se numără Niculina Stoican, Liliana Laichici, Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca, Dumitru Teleagă, formația “Junii Banatului”  și cercurile de coregrafie ale centrului de cultură iar conducerea muzicală îi aparține lui Sebastian Roșca.

Săptămâna de spectacole oferite de centrul de cultură și artă se încheie duminică, la Muzeul Satului Bănățean, cu cea de-a XV-a ediție a “Festivalului Etniilor”, care va avea loc între orele 15,30 și 20,00 și de la care nu vor lipsi mâncărurile tradiționale bănățene.

La ceas de bilanț, centrul de cultură și școala de arte menționează peste 500 de cursanți în ultimul an și o diversificare a activităților dar cea mai mare dorință ar fi aceea de a avea propria sală de spectacole, care să corespundă tuturor exigențelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.