Semnal de alarmă tras de un medic timișorean: aproximativ 600.000 de români...

Semnal de alarmă tras de un medic timișorean: aproximativ 600.000 de români suferă de hepatita C și habar nu au. Când vor beneficia pacienții de tratamentul minune

0
DISTRIBUIȚI

hepatita c

Semnal de alarmă tras de medicul timișorean Manuela Curescu. În România se estimează că există peste 600.000 de oameni care au hepatita C, o boală care poate evolua spre ciroză, insuficiență hepatică sau cancer hepatic, însă doar 60.000 de români sunt diagnosticați. Restul habar nu au că suferă de această boală infecțioasă, care este una silențioasă, astfel că o pot transmite foarte ușor. În acest moment, bolnavii din România așteaptă să primească un tratament miraculos foarte costisitor, care vindecă în proporție de 100 % hepatita C, ce va fi decontat de Ministerul Sănătății. Țara noastră este printre ultimele din Europa în care acest tratament nu a ajuns încă la bolnavi.

România ocupă un rușinos loc 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatita C. Manuela Curescu, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a declarat, astăzi, că majoritatea celor care suferă de această boală s-au infectat în perioada comunistă și imediat după anul 1990, pentru că nu se foloseau seringi de unică folosință, principala cale de transmitere fiind transfuziile sanguine. „Totuși, hepatita C continuă să se transmită și în prezent prin instrumentar medical, în unități cosmetice, de la mamă la copil, saloane în care se realizează tatuaje.


De asemenea, 90 % din consumatorii de droguri injectabile sunt bolnavi de hepatita C”, a explicat medicul Manuela Curescu.

Această boala ar putea fi depistată foarte ușor, printr-o banală analiză de sânge care costă cel mult 20 de lei, care poate fi realizată în majoritatea laboratoarelor din Timișoara. „Toți românii care s-au născut înainte de anul 1992 ar trebui să se controleze, să vadă dacă au acest virus în corp. Din păcate, în România nu există un program de screening”, atrage atenția medicul timișorean.

În acest moment, bolnavii de hepatita C din România au 50 % șanse de vindecare, după ce aproape un an sunt supuși unui tratament sever cu interferon. Din acest an, pacienții ar putea beneficia de terapia miraculoasă fără interferon, care vindecă 100 % boala. În prezent, Guvernul negociază cu companiile farmaceutice prețul la care va achiziționa acest tratament. Astfel, în doar trei luni, cu un tratament medicamentos care nu are reacții adverse, pacienții se vor vindeca de această boală cruntă.

Din păcate, pentru că tratamentul ar costa zeci de mii de euro pentru un singur bolnav, Ministerul Sănătății vrea ca doar pacienții aflați în stadiu avansat să poată beneficia de această terapie. De tratamentul cu interferon beneficiază majoritatea pacienților cu hepatita C din țările din Uniunea Europeană, indiferent de stadiul bolii.

40 de pacienți ai medicului Manuela Curescu s-au vindecat de hepatita C, în ultimii doi ani, după ce au fost incluși în mai multe studii clinice și astfel au beneficiat de terapia revoluționară fără interferon. Urmează ca în acest an, și pentru alți 20 de bolnavi să se întâmple o minune, după ce o altă companie farmaceutică desfășoară un nou studiu clinic la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.