Silvana Șermer, senior partner CITR: „E nevoie de soluții eficiente și corect...

Silvana Șermer, senior partner CITR: „E nevoie de soluții eficiente și corect aplicate pentru impasul în business”

0
DISTRIBUIȚI

silvana sermer citr timisoara 2

Silvana Șermer este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara. Din 2007 este practician în insolvență și membru al UNPIR. Are o experiență de opt ani în practica insolvenței și coordonează proiecte de amploare la nivel național. A administrat cu succes reorganizarea Grupului IRS, iar specializarea sa în grupuri de companii o recomandă și prin multe alte proiecte de prestigiu, precum Grupul Euroholding și Grupul Aton Transilvania. Administrează în prezent proiecte ca Alia Imobiliaria, Tina R, PatiPan sau Energoterom.

– Care sunt particularităţile insolvenţei în vestul României şi cum a evoluat în ultimii ani? 

– Zona de vest a țării este caracterizată de o prezență constantă și numeroasă a investitorilor străini, în special italieni și germani. În vreme ce investitorii italieni s-au dezvoltat foarte mult în producția de încălțăminte și în agricultură, cei germani și-au concentrat activitatea preponderent în agricultură. Interesul italienilor pentru vestul României îl regăsim și în domeniul bancar. Bănci ca Veneto Banco și Italo Romena au cel mai bun randament în zona de vest, unde au dezvoltat portofolii impresionante de clienți. O altă particularitate o reprezintă evoluția sectorului imobiliar care pe segmentul rezidențial a avut o dezvoltare bună în perioada de criză, iar în segmentul office a rămas constant la nivelul unei piețe extrem de puțin ofertantă, cum era și înainte de începerea crizei.

Una dintre caracteristicile definitorii ale acestei zone este însă prezența numeroaselor multinaționale, care susțin cea mai mare parte din economia regiunii. Practic, majoritatea companiilor cu capital românesc din vestul țării sunt contractate de astfel de multinaționale, trăgându-și veniturile din această sursă.

În ceea ce privește regiunea de vest, în medie, numărul insolvențelor a scăzut cu circa 20%. Numeric efectiv însă, vorbim de un total de 1576 insolvențe la finalul lui 2014 în regiunea de vest, față de 20696 insolvențe înregistrate anul trecut la nivel național. Cu toate aceastea, din statisticile UNPIR (Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România) reiese că peste 84% dintre aceste societăți nu au niciun fel de active, adică de bunuri în patrimoniu. Ceea ce înseamnă că ele nu sunt de fapt societăți funcționale cu impact în economia națională, ci societăți fantomă sau vehicule de business care nu au nicio relevanță reală în economie. De aceea, nu putem concluziona că există o relație directă între însănătoșirea economiei și scăderea numărului de insolvență la nivel național.

– Ce plus valoarea aduce CITR  pentru clienţii săi faţă de ceilalţi jucători din piaţa insolvenţei?

– În primul rând, un sistem de proceduri extrem de bine pus la punct în cei peste 15 ani de experiență și cele peste 750 de dosare gestionate la nivel național.


Acesta este completat de o echipă complexă de specialiști, formată din:  manageri de proiect, juriști, practiciani în insolvență, economiști, analiști financiari, responsabili valorificare active, responsabili gestiune patrimoniu și de o comunicare transparentă, constantă și eficientă cu toate părțile implicate în procedură (debitor, creditori, instanța de judecată). Nu avem politici preferențiale și ne păstrăm imparțialitatea în orice situație, urmărind exclusiv scopul procedurii de a recupera o valoare cât mai mare a creanțelor înregistrate în procedură, în paralel cu salvarea societății debitoare, acolo unde acest lucru este posibil. Apartenența la un grup de firme – CITR Group ne oferă o paletă mult mai extinsă de servicii. Asigurăm consultanță preinsolvență, iar celelalte companii din grup pot oferi servicii de restructurare out of court sau de investment banking, cum este cazul CIT Restructuring. De asemenea, colegii noștri de la CIT Resources oferă soluții de investiții in distressed, ajutând astfel companiile în dificultate să se redreseze printr-o injecție de capital din partea unui fond de investiții sau a unui business angel.

–  Care sunt proiectele pe care biroul din Timişoara le-a încheiat cu succes?

– Insolvența firmelor Grupului IRS (Astra Vagoane și Meva SA Drobeta Turnu Severin) a fost, în final, o poveste de succes, dovedindu-se, încă o dată, faptul că pentru fiecare situație trebuie găsită soluția potrivită. Deși situația în momentul deschiderii insolvenței era una extrem de complicată, am reușit în urma procesului de reorganizare judiciară, transferul afacerilor către un investitot german la o valoare de 30 de milioane de euro. Tranzacția a reprezentat o soluție de redresare integrată – infuzie de capital, acces la piață, o echipă de management și susținere din partea creditorilor. S-a evitat închiderea companiilor și au fost salvate 1.500 de locuri de muncă.

– În ce stadiu sunt proiectele derulate acum de CITR Timişoara?

– În portofoliul CITR Timiș au intrat anul acesta 2 proceduri noi de referință: Westmotors (dealer auto Toyota) și Hotel Angellis. În ambele proceduri au fost efectuate deja primele măsuri stabilite de legea insolvenței. Dacă în cazul Westmotors a fost deja publicat tabelul definitiv de creanțe, în ceea ce privește insolvența Hotelului Angellis, aici a fost afișat tabelul preliminar de creanțe, urmând ca tabelul definitiv să fie afișat după soluționarea contestațiilor. Din totalul proiectelor administrate în prezent de filiala Timiș, 25% sunt proceduri de insolvență aflate în diverse stadii de reorganizare. Echipa de specialiști a CITR Timiș operează la nivel regional, având proiecte pe rolul tribunalelor Timiș, Arad, Mehedinți, Caraș-Severin, Teleorman și Hunedoara.

– Unde vreţi să ajungeţi peste cinci ani?

– Sincer, eu mă consider deja o femeie împlinită. Am o familie minunată, de care mă bucur în fiecare zi, și o profesie de care sunt îndrăgostită. Așa că peste cinci ani îmi doresc în primul rând să reușesc să am grijă de ceea ce am deja și să dezvolt pe mai departe.  Cred că serviciile de consultanță de business oferite de CITR Group și implicit de filiala CITR Timiș vor fi din ce în ce mai căutate în perioada următoare, mediul de afaceri din România trecând acum printr-o perioadă de revitalizare și revigorare economică generalizată. E nevoie de soluții eficiente și corect aplicate pentru impasul în business. De aceea mă uit către viitor cu optimism și cu ambiția de a confirma și în Timișoara poziția de lider pe care CITR o are deja astăzi în piață la nivel național. Două dintre principalele valori ale CITR sunt capacitatea de a inova și de a menține eticheta profesională indiferent de context. Sunt valori cu care rezonez și eu în totalitate și de aceea mă bucur să le pot promova în fiecare zi în activitatea mea și a echipei mele.