“Stânga/Dreapta. Povestea unui erou oficial”, expoziție INEDITĂ la Timișoara. Când are loc

“Stânga/Dreapta. Povestea unui erou oficial”, expoziție INEDITĂ la Timișoara. Când are loc

0
DISTRIBUIȚI

calina

“Stânga/Dreapta. Povestea unui erou oficial” este expoziția semnată de artistul Valeriu Șchiau, care va fi vernisată în 1 iunie, ora 18,00, la Galeria Calina.

Acest Solo-Show a fost inspirat de o poveste de familie legată de război. Bunicul artistului a luptat în cel de-al doilea război mondial și a ajuns la Berlin plin de decorații primite pentru acte de vitejie în luptă. În viziunea artistului, a fost considerat un erou deoarece avea libertatea de a ucide iar acest eroism fabricat acoperea cruda realitate a războiului, considerat o situație excepțională de expansiune sau apărare a unui teritoriu, în care nu numai că este permis să ucizi dar această violență dusă la extrem te acoperă chiar de glorie.

Expoziția lui Valeriu Șchiau investighează violența războiului, eroismul conflictual și puterea dominației politice, artistul concentrându-se asupra victimelor dar mai ales asupra mecanismelor războiului, atunci când libertatea are înțelesuri diferite pentru cetățean și pentru cel care poartă uniformă, căci politicile de război și cele de libertate sunt întreținute de sisteme de influență și interese economice iar cei trimiși în luptă sunt simple instrumente.


În război – spune artistul – nu există învingători sau învinși, ci doar supraviețuitori. Mersul artistului în postură de ofițer de război pe un “teritoriu alb” imprimă portrete ale copiilor uciși în război cu tălpile cizmelor gravate cu cerneală roșie iar teritoriul alb devine teritoriul roșu, figurile copiilor devenind fețele generice ale victimelor conflagrației.

Creațiile artistului Valeriu Șchiau, născut în Republica Moldova, sunt în bună măsură reprezentative pentru o foarte interesantă intersecție între cultură și traumatizanta istorie sovietică, perioada post-sovietică și post-comunistă. După studiile făcute la Școala Republicană de Pictură pentru copii “Alexei Șciusev” (astăzi Liceul de Arte „Igor Vieru”) Valeriu Șchiau și-a continuat studiile la Universitatea Națională de Arte din București, oraș în care s-a stabilit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.