Tineri care ne fac cinste. Elevul timișorean Paul Codrin Oneci, pe podium...

Tineri care ne fac cinste. Elevul timișorean Paul Codrin Oneci, pe podium la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene

1
DISTRIBUIȚI

codrin oneci

O nouă medalie obținută de un elev din Timișoara la o importantă competiție internațională. Paul Codrin Oneci, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, s-a întors de la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (EUSO) cu medalia de bronz. Asta în condițiile în care, spre deosebire de celalalte țări participante, nicio școală din România, inclusiv liceul la care Codrin învață, nu are la dispoziție aparatură pentru efectuarea unor experimente tehnice, la fel ca cele din concurs. Competiția sportivă s-a desfășurat la Klagenfurt, în Austria, în perioada 26 aprilie – 4 mai.

Paul Codrin Oneci are, deja, un palmares impresionant: medalii de aur sau argint la Olimpiada Națională de Fizică, premiul întâi la diverse concursuri naționale de fizică, medalii de bronz la Olimpiada Națională de astronomie și astrofizică sau calificări în loturile olimpice lărgite la fizică sau la astronomie.

codrin oneci

EUSO este o competiție care se desfășoară pe echipe formate din trei elevi, un fizician, un chimist și un biolog.


La concursul din acest an au participat 50 de echipe, elevii au avut de susținut două probe experimentale cu o durată de patru ore fiecare. „Anul acesta, gazdele din Austria au surprins prin organizarea unor probe experimentale de înalt nivel tehnic, cum ar fi construcţia unui generator eolian și asamblarea unei pile de combustie şi determinarea caracteristicilor acestora (prima probă), precum şi efectuarea experimentelor de optică ondulatorie (laseri și polarimetrie pentru proba doi). Este de reţinut faptul că niciun liceu din România nu are la dispoziţie aparatură pentru efectuarea acestor tipuri de experimente, deşi colegii din majoritatea celorlalte ţări le studiază în mod curent la şcoală”, transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș.

În total, echipele din România s-au întors de la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene cu o medalie de argint și una de bronz.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.