Zeci de studenți timișoreni petrec cea de-a doua noapte în amfiteatrul A13...

Zeci de studenți timișoreni petrec cea de-a doua noapte în amfiteatrul A13 al Universității de Vest. Ce acțiune inedită de protest vor să organizeze mâine GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

11203162_900705406663580_5749197285812757541_n

Agitație mare, în această seară, în amfiteatrul A13 din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pe care studenții l-au ocupat încă de ieri, de la ora 18.00. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că educația este subfinanțată și doresc să participe în procesul de alegere al rectorului în proporție de minimum 25% din totalul numărului de voturi. Tocmai de aceea au luat decizia să ocupe amfiteatrul A13, iar azi dimineață au derulat un protest mut în fața Prefecturii Timiș.

Puțin după ora 20.00, amfiteatrul A13 aproape că devenise neîncăpător. Mai mulți studenți, „înarmați” cu sticle cu apă și mâncare, încep să se așeze în bănci, la fel ca la cursuri. O parte își deschid laptop-urile și navighează pe Internet, iar alții sunt preocupați să-și facă poze pe care să le posteze pe Facebook. Locul în care zeci de studenți și-au petrecut ultimele 24 de ore este plin de viață. Pe marginea amfiteatrului, aceștia au lipit afișe pe care scrie „25% occupy” sau „Azi în Timișoara, mâine în toată țara”, iar în boxele montate cu o seară înainte se aude încet melodia „Doamne, ocrotește-i pe români”.

IMG_9435

În fața băncilor, studenții de la UVT, dar și de la Universitatea Politehnica și-au pregătit locurile de dormit. Două saltele sunt așezate în lateralul catedrei, iar cei care sunt deciși să-și petreacă noaptea în amfiteatru au venit cu bagajele pregătite. „Hai să facem liniște”, se aude o voce puternică, iar studenții se opresc din vorbit. „Cum vă simțiți în a doua seară?”, îi întreabă Vlad Cherecheș, președintele OSUT, pe cei prezenți, iar câțiva studenți din față se aud spunând „suntem faini”.

În jurul orei 20.30 începe și dezbaterea programată pentru această seară, ce are ca temă „Subfinanțarea educației din România și consecințele ei”. „Este nevoie de mai mulți bani pentru educație pentru că bursele sunt foarte mici, mulți studenți care provin din familii defavorizate renunță la facultate. Cred că educația ar trebui să fie pentru toată lumea, nu doar pentru cei care-și permit”, a explicat revoltată o studentă.

IMG_9426

Vlad Cherecheș ne-a declarat că, la finalul dezbaterii, studenții prezenți vor stabili programul pentru mâine și se va face un atelier de creat bannere pentru acțiunile de protest.


„Au trecut mai bine de 24 de ore de când am început protestul, este a doua noapte în care ocupăm amfiteatrul. Avem colegi care vin cu chitara, care cântă. Vrem să stăm până dimineața, avem saltele pregătite. Mâine pregătim o acțiune de protest într-un autobuz, vom lua un autobuz RATT pe care îl vom umple cu bannere și cu care să ne plimbăm prin oraș. Mâine ne-am propus să ocupăm un autobuz. Mâine la prânz, eu voi merge la minister, iar împreună cu colegii mei din țară ne vom întâlni cu ministrul”, ne-a spus președintele OSUT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.