Fabrica de ciocolată Kandia, unul dintre simbolurile prosperității Timișoarei, va dispărea. Cum...

Fabrica de ciocolată Kandia, unul dintre simbolurile prosperității Timișoarei, va dispărea. Cum a fost devalizată și pe mâinile cui a ajuns FOTO

12
DISTRIBUIȚI

kandia (6)

Una din clădirile emblematice ale Timișoarei își trăiește ultimele zile. Fosta fabrică de ciocolată Kandia, din care a rămas doar numele unui brand asumat într-o multinațională, se demolează. Imobilul de pe strada Iancu Văcărescu din Timișoara e demolat zilele acestea de angajații Constructim SA, companie care a fost autorizată să execute lucrări de „demolare construcții subterane și supraterane existente”.

Demolarea arată spectaculos, și deseori trecătorii se opresc să admire utilajele pe șenile cocoțate la etajul clădirii din care par a mușca bucăți de ziduri.

Fabrica de ciocolată Kandia a fost înființată în 1890, iar cinci ani mai târziu producea bomboane și tablete de ciocolată. În timp, fabrica ajunsese să producă o gamă diversificată de bomboane şi ciocolată care rivaliza cu cele din alte ţări europene. Înainte de Revoluțe aici lucrau 1.500 de angajati, majoritatea femei. Din imensele hale ale intreprinderii, ultimă suta de muncitori a fost disponibilizată la câțiva ani după privatizarea începută în 1998. La acea dată, Florian Haus Prodcom, firma lui Omar Haysam și a fratelui său Mukhales, care cumpărase şi fabrica de ciocolată Excelent din Bucureşti, a achiziţionat de la FPS și 50,88% din acţiunile Kandia pentru 1,18 milioane de dolari și se angajase să investească alte 2 milioane de dolari în tehnologii moderne. Mare parte din restul acțiunilor, 46,62% le-a cumpărat Rivita Handelsges MBH, firmă controlată de Fathi Taher, companie concurentă a fabricii bucureștene de ciocolată Excelent. Apoi, Rivita a achiziționat şi pachetul de acţiuni deţinut de Omar Haysam și fratele său, tranzacția fiind ținută secret până în 2003, când Kandia a fost oficial falimentată. În august 2004, Kandia şi-a închis definitiv porţile. Taher vinde în 2007 pachetul de 83,96 % din acţiunile Kandia firmei Cadbury Schweppes (cel mai cunoscut producător de dulciuri din lume) pentru 99,5 milioane de euro.

La puțin timp, terenul pe care se află Kandia a ajuns în posesia unei firme din Oradea, SC Gad Properties, care a solicitat de la Primăria Timişoara autorizaţie de demolare pentru clădirea construită în 1924, monument de arhitectură industrială, neclasat.


Demolarea care oficial a început în 2009 e finalizată abia acum, de Constructim. În locul fabricii Kandia, George Ciuhandu, fiul fostului primar al Timișoarei, prin firma sa MG Building, a proiectat o clădire rezidențială, în favoarea SC Adama Management SRL din București. În acest moment, este în plină desfășurare procesul de stabilire a viitorului antrepenor general al lucrării.

12 COMENTARII

 1. Are cineva curiozitatea să vadă ce averi au cei ce au fost implicați în astfel de tranzacții? Nu puțini sunt în primul rând oliticieni ai PSD-ului, avizi de fonduri pentru partid. Majoritatea afaceriștilor menționați au cochetat cu PSD-ul. au fost în preajma lui Iliescu ….
  Au profitat că aceste simboluri ale industriei românești erau sortite disparițiiei din lipsă de fonduri pentru modernizări. Nu a mai contat de unde vin banii, au lasat ca totul să miroase urât!

 2. E bine sa demoleze ruina aceia de cladire si sa construiasca o cladire moderna de birouri, dar mai castigati eram cu totii daca nu se distrugea fabrica si marca Kandia. Daca continua productia si fabrica era retehnologizata modern, acum cu încă 25 de ani de experienta si productie, aveam produse de top în domeniul ciocolatelor… Asa… O a avem … Birouri..

 3. Da intr-adevar fff mare pacat ca s-a distrus asemenea fabrica dar ma intreb de ce oare nu s-ar face mai bine niste blocurii pt familii nevoiase decat birourii?
  Nimeni nu se poate gandi la oamenii de rand si sa ofere putin sprijin persoanelor ce au nevoie de un acoperis sub cap, totul se rezulta la cei ce sunt cu banii dar nu se pot gandi si la altii.
  Noi n-avem nevoie de birourii si la-ti locuinte la familiile ce stau prin chirii si nu le ajung salarul acesta de nimic decat sa plateasca doar chiriile si cheltuieliile.
  Mai ganditi si voi politicieniilor logic si nu numai sa va umpletii voi buzunarele.

  • Probabil ca se gandesc si la oamenii de rand insa sigur nu vor nici ei si sper ca nici tu sa le puna ” persoanelor ce au nevoie de un acoperis sub cap,” poate deasupra

 4. chiar daca aia nu cumparau doar brandul kandia si nu mutau productia la bucuresti, in vechea locatie nu ar mai fi fost produsa ciocolata, fabrica trebuia relocata oricum intr-o zona industriala.
  ciuhandu junior nu este doar proiectant?
  PS: vedeti ca azi-miine trebuie sa ajunga tramvaiele modernizate in timisoara.

 5. 1,18 milioane de dolari x2 pt fiecare 50% in 1998 si a fost vanduta cu 99,5 milioane de euro in 2007!!!

  90 de milioane de Euro in profit in 9 ani!!! numa eu am vazut aia? si ne mai miram ca romania o duce prst cand ii lasa pe unii sa se imbogatzeasca in felu asta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.