Morile de apă de la Rudăria, unice în Europa, au fost refăcute...

Morile de apă de la Rudăria, unice în Europa, au fost refăcute de localnici după viitura de anul trecut FOTO

1
DISTRIBUIȚI

moara rudaria

Vești bune pentru turiștii care și-au propus să meargă, în această vară, în Banatul Montan pentru a vizita Morile de apă de la Rudăria, unice în Europa, aflate în patrimoniul UNESCO. Toate cele 22 de mori din comuna Eftimie Murgu au fost refăcute, asta după ce Guvernul a alocat aproximativ 200.000 de lei pentru reabilitatea complexului mulinologic din județul Caraș-Severin. Turiștii au aflat deja că morile au fost reparate, motiv pentru care au început să le viziteze din nou.

Vă reamintim că, în toamna anului trecut, cele 22 de mori de apă de pe Valea Rudăriei au fost distruse aproape în totalitate de o viitură puternică. Iată că în urmă cu câteva zile, lucrările la mori au fost finalizate, după ce Guvernul, prin Compania Națională de Investiții, a alocat peste 200.000 de lei pentru repararea lor. Primarul comunei Eftimie Murgu, Ilie Imbrescu, a declarat pentru Radio Reșița, că lucrările la cele 22 de mori sunt finalizate, însă sunt funcționale 12, iar alte zece sunt terminate și ar putea deveni funcționale în curând dacă barajele ar avea la dispoziție volumul necesar de apă.

„Lucrările au fost realizate de o firmă care a licitat la București și a angajat muncitori din localitate, care au știut cum să le facă. S-a cimentat, s-au făcut zidurile, ca apa să nu le mai poată mișca din loc. Complexul este deschis turiștilor, de la 1 mai au fost peste 400 de turiști din România și din Europa să viziteze valea cu mori, Valea Rudăriei”, a mai precizat Ilie Imbrescu, primarul comunei Eftimie Murgu.

532b3efac8555

Morile de apă de la Rudăria au fost folosite încă de pe vremea dacilor. Până în anul 1910, pe Valea Rudăriei existau peste 50 de mori de apă, dar numeroasele inundații au distrus mai bine de jumătate din mori, astfel că, până în toamna anului trecut, mai funcționau doar 22 de mori de apă. Morile din comuna Eftimie Murgu, numite și mori cu ciutură, sunt din lemn și acoperite cu șiță.

La fel ca acum sute de ani, localnicii încă macină porumbul și grâul prin tehnica măturării de piatra morii.


Localnicii spun că făina obținută este una specială, cu gust deosebit. Morile sunt ale sătenilor și poartă numele constructorului, numele locului în care sunt amplasate sau numele unei „familii-șef”, cum ar fi „Moara din Țarină”, „Îndărătnica de la Perete”, „Moara cu Tunel” sau „Popascu”. În anul 2000, morile de apă de la Rudăria au fost recondiționate cu bani de la Uniunea Europeană.

Foto: Descoperă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.