O oază de liniște mai puțin cunoscută, în vestul țării: castelul Purgly....

O oază de liniște mai puțin cunoscută, în vestul țării: castelul Purgly. Povestea TRAGICĂ a familiei nobiliare care a locuit acolo FOTO

0
DISTRIBUIȚI

1.castel sofronea

Comuna Șofronea, aflată la doar câțiva kilometri distanță de Arad, în partea de nord a orașului, este renumită pentru castelul Purgly, aflat la marginea așezării. La ora actuală, este unul din cele mai frumoase și mai bine păstrate edificii de la sfârșitul secolului al XVIII-lea ridicate în partea de vest a țării.

Castelul Purgly și Horthy Miklos

Potrivit unor documente descoperite în arhive străine, castelul a fost construit în 1789, dar primele mențiuni în istoria locală apar abia un veac mai târziu, când s-a făcut un schimb de proprietăți cu János Purgly, proprietar al castelului din Gurahonț și cunoscut nobil al imperiului. Pe lângă castelul care, împreună cu anexele și parcul cu arbori seculari ocupa 3,36 hectare, Purgly a cumpărat o mare suprafață de teren agricol.

Una din fiicele sale, Magdolna Purgly de Jószáshely, s-a căsătorit în 22 iulie 1901, la biserica reformată din Arad, cu Horthy Miklos, viitorul aliat al lui Hitler, pe atunci tânăr ofițer, al cărui nume nu era foarte cunoscut. A fost de față lume aleasă, de la nobili și politicieni cunoscuți din Budapesta și Viena până la cei din părțile Ardealului. Se spune că în 1920, an în care a fost ales regent al Ungariei, Horthy a trecut din nou prin Arad și a stat câteva zile la castelul din Șofronea.

Inspirat din castelul Corvineștilor

Om gospodar, János Purgly și-a transformat proprietatea într-o fermă model, pe care erau cultivate cereale, în timp ce o parte a acesteia era acoperită de o întinsă plantație de vie. Castelul a fost renovat în stil eclectic, cu elemente de secession specifice epocii. Fațada este bogat decorată și are elemente arhitectonice inspirate din castelul Corvineștilor de la Hunedoara. Clădirea se compune dintr-un corp central, etajat, alături de care se află un donjon construit în stil medieval iar pe acoperiș se înalță mai multe turnulețe care amintesc, la rândul lor, de castelele feudale. Interiorul se remarcă, la rândul lui, prin ornamentele bogate, lemnăria scării interioare și cea care decorează tavanul, vitraliile elegante, încăperile spațioase de la parter, unde se află sufrageria, salonul și sala de recepție.

Mort de foame în casa parohială a Bisericii Roșii

Proprietatea sa, alcătuită din peste 400 de hectare de teren, castel, o fermă de animale și plantații de pomi fructiferi și viță-de-vie a revenit fiului său, László Purgly. El a contribuit substanțial și la finanțarea bisericii evanghelice luterane din Arad, cunoscută sub numele de „Biserica Roșie”. În schimb, infidelitatea conjugală a determinat-o pe soția lui, Margit, să se sinucidă. După ce a înmormântat-o în curtea castelului, s-a recăsătorit cu nimeni alta decât cu sora soției sale.

László Purgly a avut parte, la rândul lui, de un sfârșit cumplit. În 1949 a fost deportat la Târgu Jiu, dar după doi ani a revenit la Arad și a murit de foame în subsolul casei parohiale a Bisericii Roșii, deoarece localnicii din Șofronea care au încercat să-i aducă mâncare au fost împiedicați de comuniști să ajungă la el. A fost înmormântat alături de cea de-a doua soție la cimitirul „Eternitatea” din Arad, fără să fi avut moștenitori. La Șofronea, mormântul primei sale soții a fost profanat de soldații sovietici, craniul ei ajungând minge de fotbal pentru hoardele din răsărit.

Restaurat după schițele originale

Castelul a fost naționalizat și a devenit sediul gospodăriei agricole de stat, apoi al C.A.P. S-a degradat văzând cu ochii, noii „stăpâni” neavând nici cea mai mică aplecare pentru întreținerea lui. După 1990, când a fost abandonat, a ajuns o adevărată ruină, aidoma multor construcții nobiliare care au avut parte de o soartă similară. Președintele Fundației Humanitas-Gura Popii, Daniel Negrea, a reușit să cumpere o parte a castelului și a început o asiduă muncă de restaurare. Aceasta a durat mai bine de zece ani, în 2007 castelul fiind redeschis publicului.

A refăcut întâi mormântul baroanei, apoi, cu ajutorul unei firme din Deva care avea consultanți olandezi pentru arhitectură medievală, a reușit să refacă totul după schițele originale. Vitraliile au fost refăcute la Hunedoara, iar gardul de fier forjat a fost executat manual de către un fierar bătrân din Zimandu Nou.

Atracția castelului: bazinele cu apă termală

Cum în zonă există apă termală, Daniel Negrea a făcut câteva foraje și a construit două bazine după modelul băilor romane, în care apa are 30 de grade Celsius.


Mulți vin la Șofronea să se trateze de depresie și, din respect pentru mormântul din curtea castelului, au fost instituite câteva reguli stricte: nu sunt permise muzica, băuturile alcoolice și ținutele indecente. Apa de la Șofronea este recomandată și pentru reumatism, artroze, coxartroze, circulație periferică sau astm bronșic, așa încât băile sunt vizitate de zeci de mii de persoane din județul Arad, cele învecinate dar și din străinătate, care vin să se trateze de diferite afecțiuni.

Castelul a fost transformat într-un centru internațional de conferințe, iar oaspeții pleacă încântați de atmosfera medievală care domnește la Șofronea. Bazinele de apă termală din parc sunt funcționale tot timpul anului. Orarul de vizită este de marți până joi între orele 14.00 – 22.00 și de vineri până duminică între orele 12.00 și 22.00, prețul de intrare fiind cinci lei.

Surse foto: virtualarad.net, keflor.blogspot, cesavezi.ro, ghidulturistic.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.