STENOGRAME din dosarul lui Sebastian Ghiţă: Deputatul neagă că-l cunoaşte pe fostul...

STENOGRAME din dosarul lui Sebastian Ghiţă: Deputatul neagă că-l cunoaşte pe fostul director Hidro, însă procurorii au interceptări cu discuţii între ei

0
DISTRIBUIȚI

sebastian ghita

Deputatul Sebastian Ghiţă a spus, miercuri, că nu îl cunoaşte pe fostul director al SC Hidro Prahova Dumitru Pantea, despre care Ghiţă susţine că este „principalul denunţător” în dosarul instrumentat de DNA Ploieşti, însă în documentele procurorilor apar interceptări ale unor discuţii între cei doi. 

Sebastian Ghiță a afirmat, miercuri, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că nu îi cunoaşte pe funcţionarii firmei Consiliului Judeţean Prahova, SC Hidro Prahova şi că, în acest context, nu avea cum să facă presiuni asupra lor pentru ca asocierea din care făcea parte firma lui Iulian Herţanu, SC Grossmann Engineering Group, să obţină contractul şi să deconteze fonduri europene derulate prin Hidro Prahova.

„Astăzi această chestiune Grosmann nici nu ştiu dacă mai are vreun prejudiciu. Nici nu ştiu dacă atunci când au făcut expertiza tehnică nu cumva nu au descoperit că lucrările erau făcute, că evită să spună domnii procurori. Dar, dacă mă întrebaţi, ceea ce au inventat atunci cu Grossmann şi cumnatul lui Ponta că nu şi-a făcut lucrările, astăzi, văd în expertiză că nu-i aşa. Astăzi văd că ei efectuaseră 70 la sută din lucrări şi primiseră 30 la sută din bani. (…) Mai ştiu şi am mai spus faptul că eu l-am cunoscut pe cumnatul primului ministru al României după doi ani de zile. Că nu am cunoscut nici un funcţionar de la Hidro, nici astăzi nu-i cunosc. Nici pe martorii lor, nici pe martorii sub acoperire, nici pe funcţionari. Eu nu i-am cunoscut, darmite să numesc în funcţii sau să fac presiuni. Nici astăzi principalul denunţător care este protejat de procuratură, acel domn care a făcut Prahova să piardă 160 de milioane de euro, nici astăzi acel om nu este verificat de procurori”, a afirmat Sebastian Ghiţă la ieşirea de la DNA, unde procurorii l-au anunţat că au extins urmărirea penală împotriva sa pentru noi fapte de corupţie.

Întrebat cine este acel om care este principalul denunţător, Ghiţă a răspuns: „”Domnul acesta, Pantea”, referindu-se la Dumitru Pantea, fostul director al SC Hidro Prahova din perioada în care s-au încheiat contractele care fac obiectul anchetei DNA.

„Acest domn Pantea nu s-a întâlnit absolut niciodată cu mine, nu mă cunoaşte”, a mai spus Sebastian Ghiţă.

În schimb, în documente ale DNA obţinute de MEDIAFAX apar interceptări ale unor discuţii dintre Sebastian Ghiţă şi Dumitru Pantea:

„PANTEA DUMITRU : Alo, da!
GHIŢĂ SEBASTIAN : Domnu’ PANTEA, bună ziua!
PANTEA DUMITRU : Bună ziua! Vă salut domnu’ GHIŢĂ!
GHIŢĂ SEBASTIAN : Tovarăşul SEBASTIAN GHIŢĂ vă deranjează.
PANTEA DUMITRU : Da.
GHIŢĂ SEBASTIAN : Vreau să vă rog şi eu ceva din suflet!
PANTEA DUMITRU : Ia spuneţi!
GHIŢĂ SEBASTIAN : O situaţie importantă pentru judeţul nostru, pe care vreau să o aduc în atenţia dumneavoastră şi să vă rog tare mult să mă ajutaţi. E foarte important pentru mine!
PANTEA DUMITRU : Spuneţi-mi! Dacă se poate face ceva, cu multă plăcere.
GHIŢĂ SEBASTIAN : Îmi daţi voie să trimit doi domni la dumneavoastră, să discutaţi dumneavoastră părinteşte cu ei, să-i învăţaţi cum să facă cel mai bine? Vă rog eu mult, mult de tot!
PANTEA DUMITRU : Dar să vină repede, pentru că va trebui să plec.
GHIŢĂ SEBASTIAN : Într-o oră dacă ajung, 45 de minute – o oră?
PANTEA DUMITRU : Nu, e târziu, tre’ să fiu la Bucureşti.
GHIŢĂ SEBASTIAN : Păi, şi atunci, dacă veniţi în Bucureşti, nu vă opriţi şi pe la mine că sunt în Băneasa acolo? Vă zic eu unde când vă apropiaţi. 5 minute vă răpesc.
PANTEA DUMITRU : Bine. Bine.
GHIŢĂ SEBASTIAN : Şi vin eu cu ei la dumneavoastră.
PANTEA DUMITRU : Bine, bine!
GHIŢĂ SEBASTIAN : Vă rog eu mult de tot!
PANTEA DUMITRU : Deci la Băneasa acolo, da?
GHIŢĂ SEBASTIAN : La Băneasa acolo, da, şi bem o cafeluţă împreună.


Dar cam când credeţi că ajungeţi, la ce oră?
PANTEA DUMITRU : Păi, eu plec în 5 minute, la…
GHIŢĂ SEBASTIAN : Da.
PANTEA DUMITRU : Deci să zic aşa, 12 jumate… la unu îmi termin treburile. La unu îmi termin treaba. Deci pe la unu, unu şi ceva, după ora unu.
GHIŢĂ SEBASTIAN : Deci la unu ne sunăm amândoi pe telefon.
PANTEA DUMITRU : Unu, unu jumate, da?
GHIŢĂ SEBASTIAN : Vă mulţumesc mult mult de tot.
PANTEA DUMITRU : Bine. La revedere!
GHIŢĂ SEBASTIAN : Să trăiţi! Sănătate!
PANTEA DUMITRU : La revedere!”.

Anchetatorii au interceptat, de asemenea, o discuţie telefonică între fostul director al Hidro Prahova şi omul de afaceri Gheorghe Boeru, cercetat în acest dosar. Din discuţie reiese faptul că Pantea şi Sebastian Ghiţă se cunosc.

În ziua de 17-09-2014, la ora 13:57:00, PANTEA DUMITRU este contactat de un bărbat (Boeru Bogdan Eugeniu ), cu care poartă următorul dialog:

„BĂRBAT : Vă rog!
PANTEA DUMITRU : Da, am discutat. Au fost mai multe persoane. N-a fost domnu’ SEBI.
BĂRBAT : Am înţeles.
PANTEA DUMITRU : A venit VLAD.
BĂRBAT : Da, da, da. Aşa!
PANTEA DUMITRU : Aşa! Şi, domne, i-am spus: Dacă dumneavoastră găsiţi ceva să stea în… să justificaţi, se poate. Dacă nu, nu se poate, n-am cum! Nu vă daţi seama că nu merge treaba?! Nu, că vorbim cu BOERU. Domne’, BOERU… nu găseşte, stă de îşi stoarce minţile de atâta vreme, n-are de unde să găsească, domnule! Nu, că vorbim noi, ăla micu’. Vorbim noi şi… Dom’le dacă vorbiţi…
BĂRBAT : Hai, mă, dă-i, mă, în p… mea! Adică chiar sunt nebuni dacă ei nu înţeleg că nu se …
PANTEA DUMITRU : Da, da! Dom’le, înţelegeţi-mă, zic, că nu se mai poate face nimic. Nu trebuie să vă … de faptul că intraţi în penalităţi. Intraţi în penalităţi, da? Ne daţi în judecată pe noi că nu v-am prelungit contractul şi la urmă veţi câştiga şi veţi da şi penalităţile înapoi. Şi veţi da şi banii pe contract. Dar numa’ apucaţi-vă de lucru! Asta e singura variantă pe care am putut să le-o dau.
BĂRBAT : Exact!
PANTEA DUMITRU : Aşa s-a întâmplat şi la… … (n.n. – nu se înţelege) a fost în aceeaşi situaţie. Că nu s-a terminat, s-a dat… contractul şi s-au judecat şi până la urmă s-a terminat şi şi-au luat înapoi oamenii. În felul ăsta nu se poate altfel, nu se poate!
BĂRBAT : Eu am înţeles. Ok! Rămâne aşa, îi dăm înainte.
PANTEA DUMITRU : … nu mai avem motiv.
BĂRBAT : Corect! Nu trebuie…
PANTEA DUMITRU : Zic: Forţaţi degeaba nota că nu, nu… Dar ce să le faci, că ăştia sunt oameni cu minte de…găină.
BĂRBAT : Ce să faci, măi, şefu? Cineva trebuie să plângă. Dar decât să plângă mama, mai bine plânge mă-sa.
PANTEA DUMITRU : Păi, da, bineînţeles! Dă-l în p… mă-sii! Ce, eu mă vait la ei?! Le-am spus clar: Domnilor, nu suntem împotrivă nici eu, nici …, dar dacă există un motiv bine justificat, fraţilor! Nu vreţi să înţelegeţi că-s bani europeni, nu mă joc cu asta! În fine, VLAD: Bine, mulţumim, găsim noi variantă, soluţie să stea în picioare, nu ştiu ce. Bine. Să fie ceva legal, frate, nu ilegal. Legal. Da.
BĂRBAT : Haideţi să vedem ce se leagă! Dar între timp dumneavoastră aţi făcut demersurile pentru….
PANTEA DUMITRU : Eu le-am dat, eu le-am executat garanţiile.
BĂRBAT : Am înţeles!
PANTEA DUMITRU : Am dat hârtiile, le-am executat. La mine nu se mai poate face nimic la garanţii.
BĂRBAT : Bine. Ok, ne-auzim.
PANTEA DUMITRU : Bine. Bine.
BĂRBAT : O zi bună! La revedere!
PANTEA DUMITRU : Bine. Sănătate! La revedere!”.

De asemenea, procurorii au interceptat, la sfârşitul anului trecut, un mesaj prin care cumnatul premieruluiVictor Ponta, Iulian Cristian Herţanu, îi mulţumeşte lui Sebastian Ghiţă pentru ce a făcut pentru el şi pentru familia sa.

Conform documentelor citate, în data de 31-12-2014, la ora 11:14:30, GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN este contactat de CRISTI HERŢANU, care îi transmite următorul SMS:

„Nu o să te plictisesc cu nici o urare acum la intrarea în noul an. Vreau doar să ştii, că îmi doresc să apuc ziua în care sper să pot să-ţi multumesc aşa cum se cuvine pentru tot ce-ai făcut pentru mine şi familia mea. Îţi multumesc că exişti prieten drag. „La muţi ani!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.