DESCOPERIRE arheologică fără precedent în Timiș. Ce COMOARĂ dacică a fost găsită...

DESCOPERIRE arheologică fără precedent în Timiș. Ce COMOARĂ dacică a fost găsită pe câmpia de la Unip GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

cetate dacica (4)

Mai multe gropi ritualice cu vase de ceramică depuse cu un scop misterios, unele răsturnate, altele sparte, au fost descoperite la Unip ( Timiș), pe Dealul Cetățuica. Studenții de la Universitatea de Vest lucrează aici pe un șantier arheologic școală, și descoperă, metru cu metru, prima cetate dacică de câmpie cunoscută.

Cercetarea de la Dealul Cetățuica, lângă Unip, a început în perioada 2006 – 2007. Lipsa fondurilor face ca săpăturile să înainteze încet, însă vestigiile dezvelite sunt remarcabile. Demararea lucrărilor arheologice a început în 2009.

„În această unitate de cercetare am identificat două tipuri de locuiri. Una vine din prima epocă a fierului, Hallstatt”, a declarat Andrei Stavilă, unul dintre supraveghetorii sitului arheologic.

Cea mai importantă descoperire de la Dealul Cetățuica este însă cetatea dacică.

Până acum au fost descoperite mai multe gropi ritualice, săpate de daci, în care aceștia au depus vase care compun întreg inventarul de veselă al unei locuințe. Conținutul acestora este aproape identic. Cel mai probabil, gropile sunt ritualice, iar zona ar fi una sacra, spun specialiștii. ”Vasele din gropi datează din cea de-a doua epocă a fierului, undeva în epoca lui Decebal până la cucerirea Daciei de către Traian. Observăm o groapă destul de bogată în ceea ce privește materialul arheologic descoperit, avem cam tot ceea ce însemnă veselă dacică, probabil, speculând, putem spune că ar fi vorba de un ritual de îmbunare al zeilor, dar după cum am spus, la nivelul acesta al cercetării, este doar o speculație.


După finalizarea cercetărilor se va face și un inventar al obiectelor”, a mai declarat Andrei Stavilă.

Cercetătorul Sorin Forțiu susține că situl arheologic de la Unip se suprapune cu celebra Zurobara menționată de Ptolemeu, lucru confirmat și de cercetările și simulările realizate de specialiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.