Financial Times: Alexis Tsipras acceptă toate condițiile formulate de creditori

Financial Times: Alexis Tsipras acceptă toate condițiile formulate de creditori

0
DISTRIBUIȚI

alexis tsipras facebook

Premierul Alexis Tsipras va accepta toate condițiile creditorilor formulate săptămâna trecută, cu excepția unor modificări nesemnificative, a anunțat miercuri publicația britanică ‘Financial Times’, citând o scrisoare trimisă miercuri de oficialul elen șefilor de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană.

Scrisoarea conține cererea surpriză a premierului Alexis Tsipras privind o extindere a actualului pachet de asistență financiară, care acum a expirat, și acordarea unuia nou, al treilea, în valoare de 29,1 miliarde de euro, care să acopere necesitățile de finanțare ale Greciei.

Informațiile din scrisoare au provocat miercuri creșteri pe bursele internaționale, indicele FTSE Eurofirst 300 înregistrând un avans de 1,5% la Londra iar randamentele obligațiunilor guvernamentale germane pe zece ani au depășit 0,80%.


Miercuri, la Bursa de la Franfurt, indicele Xetra Dax 30 înregistra un avans de 2,2%, în timp ce la Paris indicele CAC 40 era în creștere cu 1,7%. Și euro s-a apreciat ușor, la 1,1146 dolari.

Scrisoarea vine într-un moment în care BCE analizează miercuri majorarea liniei de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni. În caz contrar, una sau mai multe bănci elene ar putea avea mari probleme financiare, după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor și impunerea de restricții asupra mișcărilor de capital, în dorința de a evita colapsul sistemului financiar.

În scrisoare, premierul elen susține că Atena va acceptat toate reformele privind sistemul TVA, cu o singură excepție: menținerea unei TVA reduse pentru insulele grecești.

În privința pensiilor, Tsipras a fost de acord cu majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2022, dar această măsură să intre în vigoare abia în luna octombrie și nu imediat.

Miniștrii de Finanțe din zona euro vor discuta, miercuri, într-o teleconferință, ultimele evoluții din Grecia, a anunțat președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

Atena a trimis marți creditorilor o propunere oficială de ultim moment pentru ajutor internațional, dar aceasta nu a fost suficientă, Grecia devenind astfel prima țară dezvoltată care a intrat oficial în incapacitate de plată față de Fondul Monetar Internațional (FMI).

Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a afirmat miercuri la BBC că Eurogrupul încă este deschis la încheierea unui acord cu Grecia. Însă, indiferent de modul de rezolvare a crizei, autoritățile trebuie să accelereze planurile de integrare mai aprofundată a zonei euro, începând cu băncile, a explicat oficialul italian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.