Jumătate de secol de Thespis. Ce au pregătit artiștii cu ocazia aniversării...

Jumătate de secol de Thespis. Ce au pregătit artiștii cu ocazia aniversării GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

thespis 50 de ani (4)

Sâmbăta aceasta, pe 11 iulie, de ziua fondatorului său, Diogene V. Bihoi, Teatrul Studenţesc „Thespis” al Casei de Cultură a Studenţilor din Timișoara aniversează 50 de ani de existenţă. Cu această ocazie, actorii de azi oferă un regal de teatru: patru spectacole de excepție, la care accesul e gratuit.

În pauzele dintre spectacole vor rula proiecții cu istoria teatrului Thespis și filme memento.

”… născut, crescut, deloc îmbătrânit, ajuns la vârsta maturităţii, Teatrul Studentesc THESPIS se constituie într-o puternică alternativă la formele de teatru convenţionale. Mai mult decât doar teatru, devenind chiar o casă, o familie neobişnuit de numeroasă, THESPIS-ul oferă odraslelor sale diverse puncte de tangenţă cu fenomenul teatral, spectacular şi cultural în genere, posibilitatea de a se exprima liber, tinereşte şi, mai presus de toate, omeneşte. Da, omeneşte, pentru că asta implică diverse conotaţii, adevăruri pe care le purtăm cu toţii în noi, uneori în forme mult prea latente, forme hibride de cunoaştere a propriului sine şi a Celuilalt, de investigare a naturii umane, forme primare de creativitate şi expresie”, spunea Diogene V. Bihoi (1947-2002).

Conducătorul de azi al Teatrului studențesc Thespis, Adrian Korek, își amintește că până la dispariţia sa din 2002, Lelu Bihoi invita de ziua lui thespisienii şi prietenii apropiaţi în livada sa de cireşi.

„Acum Thespis-ul îi sărbătoreşte ziua în spaţiul în care au crescut şi l-au cunoscut sute de tineri iubitori de teatru. Anual, ziua lui este prilej de reunire a membrilor mai vechi sau mai noi ai trupei din care, din 1965 încoace, au făcut parte sute de oameni, care acum sunt răspândiţi pe toate continentele şi activează în toate domeniile (unii în teatru, unii în show-bussines, unii în media, unii în medicină, alţii ingineri. Cu toţii împart amintirea anilor petrecuţi în laboratorul uman şi teatral al Thespis-ului. Primele întâlniri teatrale ale celor care aveau să constituie mai târziu Teatrul Studenţesc Thespis aveau loc în 1965 în Clubul Universităţii, an de an activitatea luând amploare, colaborările cu diverşi artişti din peisajul timişorean (artişti plastici, muzicieni – şi îi amintim aici doar pe tinerii, pe atunci, Phoenix) aducând acest teatru tânăr şi non-conformist (dizident, chiar) în conştinţa publicului de artă timişorean. Locaţia s-a schimbat în anii ce au urmat, după Revoluţia din 1989 Teatrul Thespis activând sub umbrela Casei de Cultură a Studenţilor, locaţie în care va şi avea loc Aniversarea, respectiv în studioul 202 «Diogene V.


Bihoi»”, a declarat Korek.

Menţionăm doar câţiva dintre cei care şi-au legat numele de Thespis la un moment dat al vieţii lor, alături de iniţiatorul şi mentorul Diogene „Lelu” Bihoi (1947 – 2002): Victor “Ţache” Ţintoi, Armand Calotă, Marcel Tolcea, Florin Călinescu, Sabin Popescu, Doru Iosif „Castravete”, Ilie Stepan, Lucia Preda, Mircea Meglei, Doru Maniu, Patricia Nedelea, Filip Odangiu, Mirela Puia, Sabina Bijan, Ioana Barbu, Ioana Iacob, Ciprian Alexandrescu, Traian Şoimu, Ovidiu Mihăiţă, Christine Cizmaş, Ioan Codrea, Ionuţ Pîrvulescu.

Program spectacole:

19.00 „Măicuța Maria Ignatius vă explică tot”, regia Salahhe

20.00 „Regele moare” în regia C & A

21.00 „137 de elefanți”, regia Moni Karman

22.00 „Monoloagele vaginului” în regia lui Toni Albei

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.