„La mulţi ani” pentru Bujor Hariga, „şcoala de rock“ la care s-au...

„La mulţi ani” pentru Bujor Hariga, „şcoala de rock“ la care s-au format o sumedenie de muzicieni

1
DISTRIBUIȚI

bujorharigaMuzicianul timişorean Bujor Hariga, unanim apreciat drept unul dintre cei mai mari chitarişti ai României, împlineşte astăzi o frumoasă vârstă, drept pentru care alături de numeroşii lui fani îi urăm un sincer La Mulţi Ani. „Astăzi sunt de servici la telefoane şi ţin să le mulţumesc tuturor celor care se gândesc la mine în această zi. Împlinesc cincizecişiceva de ani, nu vreau să spun câţi. Ideea e că după ce treci de un anumit prefix nu prea ai cu ce să te mai lauzi“, ne-a declarat „Hari“, cum îi spun prietenii. Bujor Hariga a fost profesorul de chitară al multor muzicieni recunoscuţi şi, împreună cu noile generaţii, „produce“ în continuare piese deosebite, fiind o adevărată „şcoală de rock“. La sfârşitul anului 2007, a fost recompensat cu o Diplomă de Excelenţă din partea Primăriei Timişoara pentru întreaga sa activitate, iar cu câţiva ani în urmă a pus bazele unei trupe noi, care poartă numele de Ora H. „M-am apucat de cântat la chitară în clasa a 9-a, pe o chitară pe care mi-am zgâriat notele, după o metodă germană. Efectiv, am scrijelit notele şi am învăţat muzică după partiturile de pian ale surorii mele. Ea făcea şcoala de muzică. Pe mine nu m-au dat la şcoala de muzică, au zis că nu poţi întreţine o familie din meseria asta, şi pe bună dreptate“, îşi aminteşte muzicianul care a format o sumedenie de talente.


Un autodidact, Hari a reuşit să „prindă“ secretele muzicii prin metode cât se poate de ingenioase şi a avut ocazia să cânte pe instrumente mai mult sau mai puţin convenţionale.

„Prima trupă în care am cântat a fost formaţia liceului numărul zece (actualul Colegiu Bănăţean) unde un inginer de la IRET bobinase doze după nişte poze. Am fost în prima clasă specială de fizică din oraş, eram practic nişte cobai. Ca să învăţ, luam un magnetofon de la club, de seara până dimineaţa. Scoteam piese de pe el, ascultam melodiile şi le scriam acordurile. Maică-mea mă verifica“, îşi aminteşte muzicianul. După ce a intrat în Formaţia Universităţii, care purta numele de Styx, Hari a făcut parte şi din formaţia Politehnicii, alături de care susţinea concerte în fiecare sâmbătă în locaţia care astăzi adăposteşte Park Place-ul, iar mai târziu, alături de trupa Cascada, a luat premiul întâi la Cântarea României. După o perioadă în care a cântat la barul de la Continental pentru a-şi face „bani de scule“, Bujor a intrat în Pro Musica, alături de care a trăit clipe extrem de frumoase. Activitatea muzicală a lui Bujor Hariga include şi proiectul HG, alături de Walter Gerner, fostul său coleg din trupa Cascada, care este stabilit în Germania. Muzicianul colaborează şi în proiectul Prototyp, formaţia lui Adrian Iowa (creat în 1981 de timişoreanul Adrian Iowa – care s-a stabilit de mai mulţi ani în Germania) şi a cântat ca invitat special şi alături de cei de la Rockabil. În ceea ce priveşte muzicienii care s-au format la Şcoala de Rock Hariga, numărul acestora este cât se poate de impresionant, dar cu modestia-i caracteristică, Hari declară: „Am avut mulţi elevi. Mircea Bunea a fost primul elev, Adi Bărar a fost şi el într-o vreme, n-au fost lecţii propriu – zise, ci i-am arătat una alta. Au fost şi Horea Crişovan şi mulţi alţii“.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.