Locul FASCINANT în care puteți evada pentru a vă bucura de o...

Locul FASCINANT în care puteți evada pentru a vă bucura de o vacanță răcoroasă, la un pas de Timișoara. Ce monument unic în lume este aici și în ce mod INEDIT este sărbătorit

0
DISTRIBUIȚI

1. rusca montana

Banatul Montan abundă în frumuseți naturale dar și în monumente mai vechi sau mai noi, de o frumusețe rară, din păcate prea puțin cunoscute și deopotrivă neglijate de către cei care ar trebui să le valorifice potențialul turistic.

Monumentul Turismului, unic în lume

Puțină lume știe că în anii interbelici, când exista mult mai mult interes față de posibilitățile pe care această regiune le oferea amatorilor de drumeții, la Rusca Montană s-a ridicat chiar un monument al turismului, unicul de acest fel în lume. Monumentul a fost ridicat din inițiativa Clubului Turistic Bănățean din Caransebeș înființat în anul 1935, care își propunea să aibă un scop educativ, să protejeze natura și să dezvolte turismul în Munții Banatului. Clubul a avut multe inițiative pentru promovarea turismului în zonă, printre care marcarea principalelor trasee turistice din zonă și sprijinul dat pentru construirea unor cabane și hoteluri în zonă.

2. mon ument turism

Monumentul se află la mică distanță de drumul care leagă orașul Caransebeș de Hațeg, la câțiva kilometri de cariera de marmură de la Rușchița, care aparținea atunci lui Ioan Bibel. Acesta a oferit materialul necesar pentru ceea ce se dorea să devină un simbol al zonei, marmura de Rușchița fiind cunoscută atât în țară cât și în străinătate de la începutul secolului al XIX-lea. Numai pe acest scurt traseu, de doar câteva zeci de kilometri sau la mici distanțe de șosea, se pot vedea ruinele unui castru roman și urmele unei cetăți medievale din secolul al XIII-lea, stațiunile turistice Poiana Mărului și Muntele Mic, ruinele vechii capitale a Daciei romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa, biserici medievale printre care cele de la Densuș, Sântămăria Orlea sau “Sf. Gheorghe” din Streisângeorgiu, mănăstirea Prislop, conacele unor vechi familii ardelene, rezervația de zimbri și, nu departe, celebrul castel al Huniazilor de la Hunedoara.

Îndemnuri pentru turiști

Execuția monumentului a început în anul 1936, fiind urmărită de Vasile Magdoș, șeful ocolului silvic Rusca Montană și membru al clubului.


Amplasamentul a fost ales în hotarul așezării Rusca Montană de la poalele Munților Poiana Ruscă, la granița cu județele Timiș și Hunedoara, într-un loc numit Șapte Izvoare, între Rușchița și Vârful Padeș. În același an s-a deschis la Caransebeș primul oficiu de turism și un chioșc în piața centrală în care se vindeau ziare care informau turiștii despre starea vremii pe munte.

3. monument-detaliu

Monumentul a fost terminat și asamblat în primăvara anului următor iar inaugurarea oficială a avut loc la 1 august 1937. Monumentul, în formă de obelisc, este alcătuit din opt blocuri de marmură albă și este așezat pe un soclu din același material, care are forma unei prisme patrulatere cu latura bazei de 80 de centimetri și înălțimea de 40 de centimetri. Turnul monumentului este construit din trei blocuri care au forma unui trunchi de piramidă, cu baza inferioară de 62 de centimetri, cea superioară de 50 de centimetri. Înălțimea totală a monumentului este de 3,40 metri. Pe coloană este trecut numele clubului care a avut inițiativa înălțării lui și anul în care a fost ridicat, iar pe mijlocul acesteia, câteva versuri ale ing. Vasile Magdoș, adresate celor care vizitează locurile: “Turistule ajuns sub poala pădurii/Aruncă năcazul și patima urii/Încearcă să prinzi din legile firii/Scânteia divină:virtutea iubirii”.

4. ziua monumentului
Sărbătoarea Monumentului Turismului

În anii ‘80, când s-au făcut lucrări de captare a apei celor șapte izvoare, la inițiativa inginerului Frank Walter, șef de ocol silvic la Rusca Montană, monumentul a fost mutat la intrarea în comună, într-un loc numit Pârâul Mare, din dorința de a-i oferi o mai bună protecție dar și ca un semn de omagiu adus predecesorului său, care s-a îngrijit de buna desfășurare a lucrărilor monumentului. De mai mulți ani, în parcul în care acesta este acum amplasat, la începutul lunii august, se sărbătorește Ziua Monumentului Turismului, care adună în fiecare an sute de turiști din țară și străinătate, aceștia fiind întâmpinați cu muzică, foc de tabără și gastronomie locală.

Sursa foto – ghiduri-turistice.info, 7 zile.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.