PREMIERĂ MEDICALĂ, la Timişoara: Chirurgii de la „Judeţean” au realizat prima operaţie...

PREMIERĂ MEDICALĂ, la Timişoara: Chirurgii de la „Judeţean” au realizat prima operaţie cu un ROBOT de milioane de euro UPDATE Ce medic cunoscut a participat FOTO și VIDEO

2
DISTRIBUIȚI

operatie robot04_resize

Premieră medicală naţională, la Timişoara. Medicii de la Spitalul Judeţean Timişoara vor opera pacienţii care suferă de diferite afecţiuni cu robotul. În această dimineaţă, medicii de la Clinica II Chirurgie au realizat prima operaţie cu un robot chirurgical de ultimă generaţie şi de înaltă tehnologie şi performanţă.

Echipamentul medical este unic în România şi a fost achiziţionat în cadrul unui proiect medical finanţat cu bani de la Uniunea Europeană a cărui valoare depăşeşte suma de patru milioane de euro. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean Timişoara, este vorba despre cel mai important proiect medical din ultimii 20 de ani din România.
UPDATE Medicii timişoreni au fost ajutaţi să realizeze operaţia de profesorul Irinel Popescu, şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti. Primul pacient operat cu robotul chirurgical este o femeie de 67 de ani, diagnosticată cu cancer de rect, căreia medicii i-au efectuat o rezecţie de rect. Medicul Lazăr Fulger, şeful Clinicii II Chirurgie de la „Judeţean”, a declarat, astăzi, că Timişoara a devenit cel de-al treilea centru în chirurgie robotică din România, astfel de centre existând în Bucureşti şi Cluj-Napoca. Potrivit medicilor timişorenilor, robotul de ultimă generaţie care a ajuns la Spitalul Judeţean Timişoara a costat aproximativ 1,5 milioane de euro şi este unic în Europa de Est.
Cu acest robot vor fi operaţi, în special, pacienţii diagnosticaţi cu cancere pelviene, dar va fi utilizat şi de medicii urologi. „Robotul DaVinci are vedere tridimensională, un capăt manipulat care reproduce mişcările unei mâini umane. Cu ajutorul acestui robot, disecţiile în spaţii restrânse se fac cu mai mare uşurinţă, deci rezultă gesturi mai precise. Chirurgul este mai relaxat şi mai odihnit pentru că stă frumos pe un scaun în timp ce operează, iar tremurul natural al mâinii este eliminat prin chirurgia robotică. Acest robot permite realizarea de operaţii de mai mare fineţe”, a explicat profesorul Irinel Popescu.
Potrivit managerului unităţii medicale, Marius Craina, două echipe de medici de la Clinica de Urologie şi de la Clinica 2 Chirurgie au participat la stagii de pregătire la Strasbourg, unde au învăţat cum să opereze cu robotul de ultimă generaţie. Din păcate, o operaţie efectuată cu acest robot este extrem de scumpă, aproximativ 5.000 – 6.000 de euro costă instrumentarul de unică folosinţă necesar. „Am primit bani pentru instrumentar prin proiectul european prin care am reuşit să achiziţionăm robotul şi avem în curs de finalizare un alt proiect european prin care solicităm finanţare pentru instrumentarul de unică folosinţă necesar pentru următorii doi ani.


Sperăm să realizăm cu acest robot una, două operaţii pe săptămână”, a explicat medicul Lazăr Fulger.

Foto: Adi Pîclişan


2 COMENTARII

  1. In Floreasca zace un DaVinci de vreo 10 ani in subsolul spitalului. Si mai sunt cateva prin tara, la fel de mult folosite… Nu mai mancati rahat! La fel de mult va fi folosit si asta… Sunt niste hoti care iau comisioane de sute de mii de euro pe astfel de achizitii, si voi le tineti partea!

  2. Exista un astfel de robot si la IC Fundeni, deci nu este unic in Romania. Nu este o premiera medicala nationala, este o premiera in Timisoara. Robotul din Fundeni nu sta degeaba. Dar este interesant ca presa da atentie acestor lucruri doar cand se intampla in premiera, de parca in restul timpului medicina din Romania stagneaza sau involueaza. Sunt atatea clinici mari si foarte performante despre care auzim foarte rar sau niciodata, pentru ca despre lucrurile bune nu trebuie sa stim, se pare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.