ŞOCANT O dată la cinci zile, o româncă este OMORÂTĂ în bătaie....

ŞOCANT O dată la cinci zile, o româncă este OMORÂTĂ în bătaie. În Timiş s-a lansat campania „Violenţa domestică ucide!”. Cum poţi salva o viaţă

0
DISTRIBUIȚI

violenta domestica

O dată la trei zile, în România se înregistrează un caz de omor în familie. Cel mai adesea, victimele agresiunilor sunt femei, o dată la cinci zile o femeie fiind ucisă în bătaie. Acestea sunt statisticile cutremurătoare care arată că multe familii din România se confruntă cu situaţii de violenţă domestică extremă, în spatele uşilor închise.

Plecând de la aceste probleme cu care se confruntă societatea românească, în judeţul Timiş a fost lansată o nouă campanie de informare şi conştientizare, ce se desfăşoară în perioada iulie – octombrie. Acţiunea este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România (APFR) împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş şi are mesajul „Violenţa domestică ucide! Sună la Telefonul Albastru şi salvează o viaţă”. Prin urmare, persoanele care se confruntă cu astfel de situaţii de violenţă domestică sunt invitate să ceară ajutor.

„Înţelegerea fenomenului, aplicarea corectă a legislaţiei care protejează victimele şi direcţionarea către servicii specializate sunt măsurile care se impun a fi aplicate de către instituţiile şi specialiştii în domeniu pentru prevenirea şi diminuarea acestor cazuri. În acest sens, cele doua instituţii partenere şi-au propus în perioada campaniei: acţiuni de instruire a poliţiştilor din judeţul Timiş, acţiuni de informare şi conştientizare în firme cu angajaţi majoritar femei şi diseminarea de materiale informative privind serviciile gratuite de suport adresate victimelor”, transmit reprezentanţii APFR Timişoara.

11227596_705453576251024_5533984278636425323_n

Potrivit specialiştilor, violenţa domestică durează de cele mai multe ori ani de zile.


Agresiunile fizice, psihice, economice şi sexuale lasă urme adânci asupra victimei, căreia îi este tot mai greu să iasă din situaţia de violenţă. Din miile de cazuri de abuz domestic, o parte dintre acestea ajung anual la situaţii extreme – omorul. Agresorii sunt majoritar bărbaţi, 82,5 % din situaţiile de omor fiind săvârşite de către aceştia. În unele situaţii de abuz, femeile agresate ajung să îşi facă singure dreptate şi devin la rândul lor agresori, 13,3% dintre cazurile de omor în familie fiind săvârşite de către femei. Doar în perioada februarie 2014 – aprilie 2015, Inspectoratul General al Poliţiei Române a înregistrat 141 de cazuri de omor având ca şi cauză violenţa domestică, 13 victime fiind minori, iar 82 femei.

Telefonul Albastru 0256.293.203 este o linie de criză pentru victimele violenţei domestice deschisă de APFR Timişoara, unde persoanele victime şi cele care cunosc situaţii de abuz în familie pot suna pentru informaţii şi consiliere gratuită. Mai multe detalii despre campania de informare lansată de APFR Timişoara se găsesc AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.