TIMIȘOARA UITATĂ Alexandru Mocioni, militant pentru drepturile românilor din Banat și Ardeal,...

TIMIȘOARA UITATĂ Alexandru Mocioni, militant pentru drepturile românilor din Banat și Ardeal, în ciuda presiunilor împăratului Franz Josef. Ce legături a avut cu regele Carol I și cu marele politician Take Ionescu (II)

0
DISTRIBUIȚI

alexandru mocioni

În 1872, la terminarea lucrărilor dietei, a fost convocată o mare adunare politică a românilor la Arad, în sala mare a hotelului “Crucea albă”, pentru discutarea programului național și pentru a găsi cele mai bune soluții electorale la alegerile pentru următoarea dietă. În fața celor peste 300 de participanți, proiectul de program a fost susținut de Alexandru Mocioni, care relua principiile proclamate în adunarea de la Timișoara și pe care s-au bazat confruntările electorale pentru legislatura 1872-1875.

Alexandru Mocioni a refuzat postul de secretar de stat oferit în schimbul renunțării la principiile sale, astfel încât autoritățile au depus toate eforturile pentru a submina influența covârșitoare a Mocioneștilor în zona Lugojului și a face imposibilă realegerea lui Alexandru Mocioni în circumscripția în care se afla cel mai puternic centru românesc. Prin abuzuri și ilegalități, ofensiva acestora a avut succes iar candidații care susțineau programul național au rămas în minoritate în toate circumscripțiile din comitatul Caraș.

fostul hotel Crucea Alba
Ultimul mandat și pasivismul politic

Alexandru Mocioni a fost ales în schimb deputat în circumscripția Radna iar în mesajul tronului, citit la deschiderea dietei, împăratul Franz Josef promitea mai multe reforme, printre care și modificarea legii electorale, fără a aminti nimic de rezolvarea problemei naționalităților, considerată o chestiune închisă. Pe de altă parte, cei mai mulți deputați români susțineau politica guvernului, socotind că reluarea acestei probleme nu e oportună, astfel încât, în ciuda străduințelor lui Alexandru Mocioni, grupul parlamentar român se dezagrega. Nemaigăsindu-și rostul într-un parlament în care principiile pe care le promova nu aveau nici o susținere, în aprilie 1874 a renunțat la mandat și a părăsit pentru totdeauna parlamentul de la Budapesta, optând pentru o atitudine politică pasivistă. În 1881, lugojenii i-au oferit din nou mandatul, dar cum situația publică a românilor a continuat să se înrăutățească în timpul guvernului Kálmán Tisza și a celor care au urmat în regimul dualist, l-a refuzat, arătând că românilor “li s-a făcut imposibilă participarea la viața constituțională și lupta parlamentară onorabilă” iar reprezentații naționali sunt prea puțini pentru a determina majoritatea să le ia în considerare punctele de vedere.


Alexandru Mocioni a afirmat, și cu acest prilej, că nu e dispus să renunțe la principiile sale, convins că nici o politică, oricât de nefavorabilă pentru români, nu poate împiedica și amenința existența națională a acestora. Solidari cu el, și ceilalți membri ai familiei au renunțat la politica militantă.

memorandumul
Legăturile cu România și cu mișcarea memorandistă

În anii care au urmat, Alexandru Mocioni s-a rezumat mai ales la activitatea publicistică, remarcându-se prin scrierile sale, și a întreținut legături cu România, care își câștigase între timp independența, devenind apoi regat. A avut legături excelente mai ales cu Take Ionescu, un susținător al cauzei românilor din imperiul dualist, iar în vara anului 1892, Regele Carol I, care dorea să-l cunoască, l-a invitat la Sinaia și i-a acordat o audiență, subiectul întrevederii fiind problema națională. De la castelul său din Birchiș, unde se retrăsese ducând o viață solitară și dedicându-și o bună parte din timp muzicii, continua însă să urmărească cu atenție toate problemele care frământau societatea vremii. În cadrul disensiunilor iscate după ce s-a născut ideea elaborării unui memorand care să fie înaintat împăratului, Alexandru Mocioni a fost adeptul prezentării unor argumente raționale și și-a susținut cu fermitate punctele de vedere. Invocând raportul dintre națiune și Coroană, el considera că e admisibil, din punct de vedere constituțional, ca națiunea să ceară intervenția Coroanei – considerată supremul scut pentru drept și lege – pentru a-și ameliora situația politică, supusă unor constrângeri. “Coroana pierde din vedere propria ei chemare constituțională, când în loc de a ține prin autoritatea sa fiecare regim de partid între marginile cuvenite, se identifică cu fiecare”, susținea Alexandru Mocioni, socotind că menirea ei împăratului era aceea de a reprezenta, prin poziția lui, o contrapondere la excesele unui regim bazat pe domnia de partid. Împreună cu fratele său Eugen, Alexandru Mocioni a luat parte, după o îndelungată absență din viața politică activă, la conferința națională a P.N.R. din 1892, pentru a-și apăra punctul de vedere. El considera că nu e momentul potrivit pentru a-i prezenta împăratului memorandumul dar cum majoritatea delegaților la congres a votat prezentarea fără amânare a acestuia, a considerat că proiectul nu-i mai aparține. Evoluția lucrurilor a arătat că Mocioni a avut dreptate. Refuzul împăratului de a primi delegația care a plecat la Viena pentru a-i înainta memorandumul, înapoierea acestuia, nedesfăcut, după ce fusese predat șefului cancelariei, și agravarea situației politice a românilor, care a culminat cu faimosul proces al memorandiștilor din 1894, l-au făcut însă pe Alexandru Mocioni ca la congresul partidului din 1893 să se solidarizeze cu mișcarea memorandistă.

Surse foto – wikipedia, stiridinvest.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.