Tulburarea afectivă bipolară, boala psihică severă de care pot suferi persoanele depresive,...

Tulburarea afectivă bipolară, boala psihică severă de care pot suferi persoanele depresive, pe care timişorenii nu trebuie să o ignore. Ce semnal de alarmă trag medicii

0
DISTRIBUIȚI

depresie-1

Tulburarea afectivă bipolară, o problemă severă de sănătate, poate fi vindecată mult mai uşor dacă oamenii, dar şi pacienţii care sunt diagnosticaţi cu ea ar înţelege mai bine această boală. Acesta este semnalul de alarmă tras de doi psihiatri timişoreni, care s-au implicat în campania naţională „Ajută-i să-şi recâştige echilibrul”. Acţiunea urmăreşte sprijinirea persoanelor cu tulburare bipolară în demersul lor de a-şi recâştiga stabilitatea pentru a putea duce o viaţă normală.

Potrivit medicilor, persoanele care suferă de tulburare afectivă bipolară experimentează două tipuri de episoade: depresive şi maniacale. Primul episod este caracterizat de stări de tristeţe, insomnie, lipsă a plăcerii, pierderea motivaţiei, însoţite de sentimente de vinovăţie şi de inutilitate, scăderea poftei de mâncare şi în cazuri severe chiar de gânduri suicidale. În ceea ce priveşte episodul maniacal, acesta este caracterizat de stări de încredere exagerată în forţele proprii, agresivitate, euforie, cheltuieli excesive, comportamente riscante.

„Cele două tipuri de episoade se succed în tulburarea afectivă bipolară, dar nu ştim care episod apare primul. La început, cei din jur sesizează mai greu aceste semne ale bolii. Mai mult, deseori pacientul caută ajutor la un medic care se ocupă de bolile corporale, ori ajutorul nu poate veni de acolo. În ambele episoade, somnul este afectat. Cel depresiv este insomniac, foarte multe tentative de suicid se petrec noaptea, pentru că omul se trezeşte din somn şi îi vin tot felul de gânduri, iar cel maniacal spune că nu are nevoie de somn astfel că doarme foarte puţin”, explică medicul Monica Ienciu, şeful Clinicii I de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.


Potrivit medicului timişorean, este foarte important ca pacientul care suferă de tulburare afectivă bipolară să ajungă la un terapeut atunci când apar primele semne ale bolii, astfel că se poate vindeca mai uşor.

tulbulare_bipolara

„Există anumite stereotipuri, concepţii, astfel că oamenii sunt reticenţi în a solicita ajutorul. Uneori, oamenii cu tulburare afectivă bipolară vin prima dată la medic cu simptome de depresie, motiv pentru care primul tratament este cel antidepresiv. Dar acest tratament nu este cea mai bună soluţie, există şi alte soluţii terapeutice. Există şi un impact social destul de mare, cel mai frecvent persoana bolnavă îşi pierde locul de muncă. Ar trebui ca societatea să devină mai tolerantă cu pacienţii cu tulburări psihice”, a precizat şi Ileana Stoica, medic psihiatru la Spitalul Judeţean Timişoara.

Medicul timişorean spune că numeroşi pacienţi care urmează tratamentul primit au şanse mari de a se recupera şi astfel pot duce o viaţă normală. „Această boală este şi o poartă spre creativitate. Avem pacienţi cu tulburare afectivă bipolară care pictează, fac lucruri frumoase şi apreciate de cei din jur. Familiile şi cercul de prieteni ai unei persoane cu această boală sunt sfătuite să încerce să o ajute să îşi recapete încrederea în sine. Ajutorul de specialitate îmbunătăţeşte atât starea pacientului, reducând şi prevenind recăderile, cât şi relaţiile acestuia cu oamenii din jur”, mai explică medicul psihiatru Monica Ienciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.