Una dintre cele mai sărace comune din Timiș și-a făcut monografie prin...

Una dintre cele mai sărace comune din Timiș și-a făcut monografie prin „metoda copy-paste”. Vezi cât a costat

0
DISTRIBUIȚI

monografie ohaba lunga

Comuna Ohaba Lungă, aflată în nord-estul județului, are doar puțin peste 1.000 de locuitori și unul dintre cele mai mici bugete din Timiș, de aproximativ un milion de lei pe an. Fără a avea încă apă curentă şi canalizare, proiectul fiind acum în derulare, localitatea a plătit, conform adevarul.ro, nu mai puțin de 15.000 de euro pentru o monografie a comunei. Lucrarea a fost atribuită prin încredinţare directă de primarul PSD din Ohaba Lungă, Ion Lăzărescu, consilierului PSD din Lugoj, Voichiţa Coţolan.

Pentru lucrarea care prezintă date despre comună, personajele marcante ale localităţii şi imagini din comună, primăria a plătit 67.000 de lei fără TVA. Asociat şi administrator în două firme, Voichiţa Coţolan deţine şi o Intreprindere Individuală, cu obiect de activitate consultanţă în afaceri şi management, acesta fiind şi domeniul încare Coţolan s-a făcut remarcată, oferind consultanţă mai multor firme şi primării. Din această calitate, Voichiţa Coţolan a încheiat, însă, un contract de prestări-servicii cu primăria comunei Ohaba Lungă, înţelegere în baza căreia primăria condusă de primarul PSD Ion Lăzărescu, i-a plătit Voichiţei Coţolan peste 15.000 de euro pentru a realiza „Monografia comunei Ohaba Lungă”. Curtea de Conturi a considerat suma exagerată, imputândui-o primarului, care a şi contestat raportul în instanţă.

„Inspectorii respectivi (n.r. auditorii Curţii de Conturi) nu sunt experţi să poată face asemenea aprecieri. Avem o situaţie de lucrări exact, cu câte ore s-a documentat pe teren, cât a lucrat. Noi avem opinia unui specialist, un doctor în istorie, Răzvan Pinca. El a spus că totul e în ordine. Cei de la Curtea de Conturi, nefiind experţi trebuia să se consulte şi ei cu cineva”, susţine primarul Ion Lăzărescu, conform sursei citate.

Voichiţa Coţolan a declarat pentru ziarul „Cetăţeanul” că a muncit foarte mult pentru realizarea lucrării.


„Eu nu le consider deloc nişte costuri ridicate. Este prima lucrare de acest gen care a fost realizată pentru comuna Ohaba Lungă. Pentru mine a însemnat efort şi timp ca să adun informaţii din toate domeniile, ca să realizez această monografie. În momentul în care am făcut această monografie am ţinut cont de lucrări de o complexitate similară care au fost executate şi pentru alte unităţi administrativ teritoriale şi consider că nu s-a încălcat în niciun fel legea nici când s-a contractat lucrarea, nici când s-a executat”, spune Coţolan, care este chiar purtătoarea de cuvânt a PSD Lugoj.

Lucrarea, tipărită în 60 de exemplare şi, după cum relatează adevarul.ro, arată o monografie de calitate îndoielnică. Spre exemplu, coperta cărţii este din carton, peste care este lipită o folie, pe care este scris titlul lucrării. De asemenea, în interiorul monografiei, la foarte multe litere, inclusiv la unele titluri, le lipsesc diacriticile, iar unele texte sunt copiate integral de pe Wikipedia, o resursă online pe care oricine poate adăuga informaţii. Chiar dacă sursa este citată, ghilimelele lipsesc cu desăvârşire. Spre exemplu, un text despre tradiţia ouălor roşii de Paşte este preluat integral de pe un site de ştiri din Timişoara (www.tion.ro), care vorbeşte despre această datină, fără a face vreo referire la Ohaba Lungă.

Text despre o personalitate a comunei, preluat integral de pe Wikipedia. Sursa este citată, dar lipsesc ghilimelele De asemenea, o imagine cu o vacă Simmental, despre care Voichiţa Coţolan spune că se creşte la Ohaba Lungă este preluată de pe siteul www.rasapura.com, iar cel mai probabil imaginea reprezintă o vacă de pe un câmp din străinătate. În plus, lucrarea nu are ISBN, care este codul numeric personal al unei cărţi. „O carte fără ISBN este fără identitate. E ca şi un om fără buletin”, a explicat scriitorul şi profesorul Daniel Vighi, pentru sursa citată. De asemenea, istoricul Ioan Haţegan, care a realizat sute de monografii şi este chiar autorul unui ghid monografic, a spus că o monografie trebuie să aibă şi ISBN, pe care îl poate primi de la editura care tipăreşte lucrarea. Cuvântul înainte al cărţii este scris tocmai de primarul Ion Lăzărescu, care are numai cuvinte de laudă despre document.

Surse politice, citate de adevarul.ro, au declarat că Primăria Ohaba Lungă nu este singura „victimă” a Voichiţei Coţolan, alte primării din judeţ fiind „mulse” de zeci de mii de lei de consilierul PSD din Lugoj.

Sursa foto: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.