Descoperire FASCINANTĂ la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ce au găsit arheologii în fundația...

Descoperire FASCINANTĂ la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ce au găsit arheologii în fundația de lut a unei clădiri antice

2
DISTRIBUIȚI

ulpia-detaliu

Arheologii care efectuează săpături în situl fostului oraş al coloniştilor romani din Dacia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, au făcut o descoperire mai puţin obişnuită: o cărămidă care poartă urmele tălpilor unor copii care se jucau în urmă cu 1.800 de ani, peste fundaţia de lut moale a unei clădiri administrative, relatează adevarul.ro.

Ruinele fostului oraş daco-roman Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa se întind pe o suprafaţă de aproape 30 de hectare, iar până în prezent mai puţin de cinci la sută din teritoriul aşezării vechi, de aproape 2.000 de ani, a fost cercetat sistematic de arheologi.


Săpăturile arheologice efectuate în ultimele săptămâni au scos la iveală o piesă inedită. Arheologii, împreună cu voluntarii şi studenţii de la Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Heidelberg din Germania şi Universitatea Exeter din Anglia au descoperit o cărămidă pe care erau imprimate urmele tălpilor unor copii care se jucau în urmă cu circa 1.800 de ani pe lutul moale al fundaţiei abia turnate. Potrivit şefului de şantier Carmen Ciongradi, descoperirea a fost făcută în timpul săpăturilor de la clădirea procuratorului financiar al Daciei Apulensis, din zona Forului roman. Arheologii susţin că urmele tălpilor de copii datează din ultima fază de construcţie romană a edificiului, din secolele II – III. Ele ar fi fost imprimate în timpul în care cărămizile din lut se aflau puse la uscat, iar copiii se jucau în acel loc. Descoperirea este una rară, susţin secialiştii. „Săpăturile arheologice de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa se vor încheia la sfârşitul acestei săptămâni, urmând ca în 2 septembrie să fie organizată aici Ziua porţilor deschise”, a declarat Gică Băieştean, şeful Secţiei muzeale Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.