EXCLUSIV Primăria Sânnicolau Mare a plătit din fonduri europene, în 2012, lucrări...

EXCLUSIV Primăria Sânnicolau Mare a plătit din fonduri europene, în 2012, lucrări neefectuate firmei Confort. Vezi manevra tupeistă prin care se încearcă acoperirea fraudei, după trei ani FOTO și VIDEO

3
DISTRIBUIȚI

lucrari sm 14

Primăria Sânnicolau Mare a patentat o nouă metodă de mascare a furtului din bani europeni – reparații la lucrări care nu au fost niciodată executate, dar au fost plătite. Cel mai important proiect de investiții derulat de administrația condusă de fostul pedelist, actual liberal, Dănuț Groza a fost unul de 83,6 milioane lei, finanțat din fonduri europene și având ca obiect modernizarea şi reabilitarea infrastructurii urbane a oraşului Sânnicolau Mare prin realizarea de drumuri orăşeneşti şi trotuare, sisteme de gestionare a apelor pluviale de suprafaţă, modernizare parcuri.

De altfel, a fost cel mai mare contract semnat de ministrul Elena Udrea în Timiș, cu totul întâmplător în orașul unde Traian Băsescu și-a anunțat candidatura pentru cel de al doilea mandat. Când a semnat contractul de finanțare la Sânnicolau Mare, într-un cadru total portocaliu, Elena Udrea a fost făcută și cetățean de onoare, iar primaru Groza i s-a destăinuit de pe scenă  “După un clasament al nostru, al primari,lor sunteţi cea mai frumoasă ministru din câte a avut România din 1990 încoace”.

Ulterior, în urma licitațiilor, orașul a fost împărțit în mai multe zone, contractul fiind împărțit între firme apropiate PDL.  Una dintre zone a fost adjudecată de Confort SA, a regelui asfaltului din vestul României, Georgică Cornu, la vremea respectivă unul dintre campionii naționali la contractele cu statul. Primăria Sânnicolau Mare a și plătit din lucrări. Astfel, în iulie 2012, Confort SA a trimis o factură de  aproape 2,9 milioane lei pentru lucrările efectuate în luna anterioară. Printre lucrările care apăreau efectuate în situația de lucrări atașată, și care a fost supervizată de cei din primărie și cei de la ADR 5 Vest, se numără și peste cinci  kilometri de rigole din beton prefabricat pentru evacuarea apelor pluviale, rigole cu capace metalice carosabile, trotuare sau accese către locuințe. Conform anexelor, toate aceste lucrări ar fi fost efectuate pe străzile Calea Comloșului, Comorii, Axente Sever și Popa Șapcă.

lucrari sm 7
Bălării în locul şanţurilor decontate firmei lui Georgică Cornu

Deși aceste lucrări apar făcute din mai 2012, dacă mergi acum, la trei ani de la efectuarea plăților, pe respectivele străzi constați că situația reală este cu totul alta. Șanțurile de evacuare a apelor pluviale nu există pe niciuna din aceste străzi, lucru confirmat de cei care locuiesc pe străzile respective. Pe Drumul Comloșului, un bărbat ne-a arătat groapa pe care a săpat-o „pentru că ştiam unde e conducta de scurgere. Eu am dat drumul la apă. Când au fost ploi, cum nu erau şanţuri, jumătate de stradă era inundată. Cei de la primărie au zis până vin alții, până câștigă licitația, până nu știu ce”. Când s-au făcut lucrările în 2012, muncitorii au făcut doar accesele din stradă spre case, dar „se vedea că nu sunt profesionişti. Au fost aduşi de la Satu Mare. Spuneau că lucrează pentru Cocoş”.  Pe strada Comorii, situaţia este identică, în plus unul dintre localnici arătându-ne că „nici drumul nu e ca lumea făcut. Pe margine, câte 20 de centimetri pe fiecare parte nu au mai pus al doilea strat de asfalt, ci piatră compactată. Se vede cu ochiul liber”. Pe celelalte străzi nu au fost pavate nici măcar intrările spre curțile oamenilor.

lucrari sm 2
Şanţurile decontate în 2012 se sapă în 2015.


Foto: Adrian Pîclişan

În încercarea de a acoperi frauda, Primăria Sânnicolau Mare a organizat anul acesta o licitaţie care chipurile are ca obiect reparaţii la lucrările efectuate în 2012. Numai că muncitorii de la Group DCM nu repară, ci efectiv acum construiesc şanţurile de evacuare a apelor pluviale. Pe două dintre străzi au fost făcute parţial şanţurile şi se aşează acum, după trei ani de la decontarea lucrărilor, prefabricatele de beton care au fost decontate firmei Confort încă din 2012. Pe Drumul Comloşului s-au săpat doar şanţurile, în timp ce pe strada Popa Şapcă muncitorii au început deja să aşeze

Primarul Dănuţ Groza se apară, încercând să contrazică evidenţele din teren. „Noi discutăm de refaceri şi reabilitări ale acelor lucrări care nu au fos de bună calitate pe străzile respective.  Acele lucrări au fost efectuate de către Confort. Noi refacem acele lucrări de proastă calitate din garanţia de bună execuţie depusă de Confort.  Practic, refacerea acestor lucrări la momentul acesta se execută din garanţie, nici un leu din bugetul local. Lucările de refacere de care discutăm astăzi au fost licitate pe SEAP,  iar firma care a câştigat trebuie să refacă acele lucrări de reparaţii”, a susţinut primarul. Dănuţ Groza a încercat să ne convingă că au existat şanţurile, afirmând că o parte din dalele de beton ar fi fost depozitate la primărie şi acum vor fi puse pe străzi şi că „pe străzile respective s-au făcut, ulterior, lucrări de canalizare şi de apă, unde inclusiv şanţurile care existau au fost distruse. Corect, cele făcute pe fonduri europene. Firma Confort avea obligaţia să asigure întreţinerea lucrărilor şi a materialelor până la procesul verbal de recepţie finală. Nici până acum nu am semnat cu ei un astfel de proces verbal.

În replică, Georgică Cornu îl acuză pe primar de sabotarea firmei „în primul rând, de lucrările de acolo ştie Lucian Caraiman. Au fost ceva probleme. Au fost nişte discuţii între primar şi Ostaficiuc. Primarul ar fi vrut să ia altcineva lucrarea. Chestiune de bani. Primarul l-a suspectat pe Caraiman că a luat lucrarea prin Ostaficiuc şi nu s-a dus la el. Şi atunci au apărut tot felul de discuţii. Primarul nu a avut interesul să facă lucrarea asta cu noi la vremea respectivă”.


3 COMENTARII

  1. Incet da sigur ies la iveala furaciunile acestui primar infractor. A furat cat nu a furat fostul primar in 12 ani de mandat. DNA trebuie sa scape Sanicolaul cat mai repede de aceast bandit. La popasapca avem o camera libera. Un primar hot.

  2. Acestei pdl , au furat si fura si astazi. Astazi vin si se dau corecti. Ostaficiuc +popoviciu+groza (primar Sanicolau) au furat acest oras in permanenta. Tot ce sa facut investitii in Sinicolau sa facut cu „taxe” de 30% pentru primar. DNA e pe urmele lui si nu mai are mult. Toti cei ce deja dau declaratii stiau de mult ce se intampla.

  3. A iesit la suprafata „supararea” ta pe popoviciu si ostaficiuc. Cat de inversunat si nemilos erai tu cu cei doi, cum urlai si tipai ca din gura de sarpe . Si azi se descopera adevarata ta suparare. Pai trebuia sa spui cinstit ca ai luat teapa de la doi nenorociti. Cornu a platit la cei doi(popoviciu si ostaficiuc) dar partea ta nu A mai ajuns la tine. Si atunci tu da si lupta la baioneta . Danut pana aici a fost drumul tau. DNA stie de ce!!! Ostaficiuc trebuie sa vorbeasca repede fiinca altfel mai vine un dosar. La vorbitor repede.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.