Peştera Cioclovina, bijuteria din una dintre cele mai frumoase zone din vestul...

Peştera Cioclovina, bijuteria din una dintre cele mai frumoase zone din vestul ţării, în care se găseşte un monocristal de dimensiuni impresionante FOTO

0
DISTRIBUIȚI

pestera cioclovina

Răcoare în miez de vară – asta puteţi găsi în Peştera Cioclovina din judeţul Hunedoara, o minune a naturii. Caverna aflată la o distanţă de aproximativ 200 de kilometri de Timișoara și 35 de Hunedoara reprezintă locul ideal în care bănățenii pot evada la sfârşit de săptămână pentru a se relaxa într-un loc răcoros în zilele fierbinţi de vară.

Peştera Cioclovina se găseşte într-una din cele mai frumoase zone din vestul ţării şi chiar din România. Este vorba despre Parcul Naţional Grădiştea Muncelului – Cioclovina, o arie protejată situată în Munţii Şureanu, care cuprinde şase dintre cele mai spectaculoase rezervaţii naturale din judeţul Hunedoara. Şi anume, Peştera Bolii, Cheile Crivadiei, Peştera Tecuri, Peştera Şura Mare, Locul fosilifer Ohaba-Ponor şi Complexul carstic Ponorici – Cioclovina.

pestera cioclovina

Peştera Cioclovina şi cristalul impresionant de peste un metru

Peştera Cioclovina face parte din ultimul complex carstic amintit şi a fost formată în apropierea localităţii cu acelaşi nume din comuna hunedoreană Boşorod, la izvoarele Văii Luncanilor. Turiştii care vor să viziteze această cavernă pot pleca din Orăştie pe traseul Ludeşi – Ocolişul de Sus – Luncani – Boşorod – Cioclovina. Din ultimul sat, drumeţii mai au de parcurs aproximativ şase kilometri până la peşteră, fie cu maşina, fie pe jos şi astfel pot admira peisaje sălbatice impresionante.

Peştera a fost săpată în munţi de pârâul Ponorici şi este formată, de fapt, din două caverne: „Cioclovina uscată” (sau caverna seacă) şi caverna cu apă. Turiştii pot admira doar peştera uscată, în timp ce caverna cu apă este accesibilă doar pentru specialiştii în speologie. Peştera din judeţul Hunedoara este una cu totul deosebită mai ales pentru că aici se află cel mai mare monocristal din România, ce măsoară 113 centimetri.

De asemenea, în Peştera Cioclovina natura a creat o lume subterană misterioasă.


Aici pot fi admirate diferite formaţiuni specifice peşterilor, printre care se remarcă mărgelele de chihlimbar. Totodată, în această peşteră a fost descoperit cel mai vechi craniu de Homo Sapiens Fosilis din ţara noastră, depozite de guano, dar şi un nou mineral fosfatic, Ardealitul. Peştera Cioclovina are o lungime de peste 2.000 de metri.

Foto: Turism Land şi Glasul HD

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.