Ultimele momente în care timişorenii mai pot admira vestigiile descoperite în Piaţa...

Ultimele momente în care timişorenii mai pot admira vestigiile descoperite în Piaţa Libertăţii. În cât timp vor fi îngropate în nisip

1
DISTRIBUIȚI

bai turcesti santier

Vestigiile Băilor turceşti descoperite în Piaţa Libertăţii, un monument unic în România, nu vor mai putea fi admirate de timişoreni sau turiştii care ajung în capitala Banatului. Asta pentru că reprezentanţii Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice au decis ca aceste vestigii istorice să fie îngropate în nisip, pentru a le proteja. Specialiştii firmei Corint, care a câştigat licitaţia pentru punerea lor în valoare, nu a stat pe gânduri şi deja a început procesul de îngropare a vestigiilor din Piaţa Libertăţii. Astfel, zona în care se află Băile turceşti a fost împrejmuită cu un gard, iar trecătorii sunt informaţi că trebuie să ocolească zona şantierului.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a dezvăluit că în aproximativ trei luni procesul de îngropare a vestigiilor din Piaţa Libertăţii în nisip ar trebui să fie finalizat. „S-a finalizat proiectul şi s-au obţinut aprobările inclusiv de la nivel naţional pentru soluţiile propuse de proiectanţi şi există un termen, parcă trei luni, pe care firma Corint îl are pentru a-l pune în practică”, a anunţat Nicolae Robu.

20150829_134707

Primarul Timişoarei a ţinut să precizeze că nu reprezentanţii municipalităţii au decis ca aceste vestigii să fie îngropate în nisip.


„Totul este rezolvat aici pe o legislaţie specială. Această soluţie este soluţia pe care au stabilit-o specialiştii. Specialiştii au responsabilitatea să asigure conservarea, în primul şi în primul rând, şi ei au considerat că cea mai bună formă de conservare pe termen lung este aceasta. Nu e vorba de bani, pentru că eu de la începutul începutului am spus că am totala deschidere să susţinem la nevoie, din bugetul local, valorificarea cât mai bună a descoperirilor. Soluţia propusă de specialişti este aceasta, prin urmare este sterilă toată această dezbatere «de ce nu face primăria altceva?», că nu poate să facă altceva. Specialiştii fac o propunere către Comisia de Monumente de la Ministerul Culturii şi acolo se aprobă, iar noi avem obligaţia prin lege să ne conformăm acestei soluţii”, a explicat Nicolae Robu.

20150829_134738

Vestigiile Băilor turceşti sunt considerate cele mai importante descoperiri arheologice făcute în Piaţa Libertăţii, Timişoara fiind primul oraş medieval din ţară care a beneficiat de servicii publice de acest fel. În apropierea Băilor turceşti, înspre liniile de tramvai au fost găsite şi vestigiile Hambarului Mare, precum şi resturile unor porţiuni de străzi. Au mai fost descoperite postamentul Monumentului Fidelităţii, canalul austriac şi o fântână austriacă.

Specialiştii din cadrul Ministerul Culturii au decis ca aceste vestigii să fie conservate în situ, protejarea va fi făcută prin acoperire cu folie şi nisip, iar punerea în valoare se va realiza prin marcaj în pavaj, prin plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică a clădirii Băilor turceşti.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.