Vin migranții. Încui poarta?

Vin migranții. Încui poarta?

8
DISTRIBUIȚI

646x404

Ești asediat, încercuit. Înainte să ajungă în bătătura ta, șirurile de oameni încărcați cu tot avutul băgat în pungi și rucsacuri ponosite, mergând fără oprire, îți intră deja în sufragerie prin micile ecrane, traversează pragul spre conștiința ta prin imaginile de pe Facebook.

Vin migranții. Din Siria, Yemen, Libia, din tot felul de țări la care nu te gândești în viața ta de zi cu zi. Realitatea acelei lumi rupe însă granița rutinei tale echilibrate. Vin migranții și, deși noi auzim deocamdată doar ecoul acestui marș nesfârșit, realizezi că toate teoriile probabilităților arată că, în curând, vei fi inclus în acest test pentru umanitate. Refugiații încă ocolesc România, făcând o buclă spre Occident. Iar pentru că universul lor este sistematic detonat, exodul poate numai să crească.

Autoritățile române sunt conștiente de acest lucru, așa că încep prin a ne liniști: întărim securitatea la granița cu Serbia.


Declarațiile vicepremierului Gabriel Oprea, confuze pentru publicul larg, pline de exprimări de „organ”, nu ne transmit decât că „ne ocupăm”. Iar eu și cu tine, locuitori în vestul României, prima regiune a țării care-i va întâmpina pe eventualii migranți, ne întrebăm: ce veți face? Zid ghimpat, ca în Ungaria? Puneți poliția pe ei, ca în Macedonia? Sau, atunci când nu veți mai face față valului uriaș îi veți ruga pe cetățeni să-i primească pe refugiați în casele lor, ca în Germania?

Ca în multe alte situații, pare că n-aveți niciun plan. Sunt câteva centre pentru găzduit refugiați în țară, șase la număr, care, în total, nu pot găzdui mai mult de 1.500 de oameni. Cam câți trec granița Serbiei cu Ungaria până la prânz. În mod evident, nu ne putem apuca de construit adăposturi în acest moment, însă problema trebuie luată în piept. Avem luxul timpului necesar să învățăm din greșelile și reușitele vecinilor în gestionarea acestei crize. Vom profita de asta?

Mai mult, te-ai gândit ce vei face atunci când miile de dezrădăcinați vor fi aproape la tine în curte? Vei încuia poarta sau le vei oferi măcar un pahar cu apă? Te vei gândi că Dumnezeul lor nu seamănă cu al tău și te vei ascunde în spatele fricii? Te vei pune, mental, în locul lor? În această schimbare demografică a Europei, oare umanitatea din noi și din ei va fi de ajuns ca totul să nu se transforme într-un imens câmp de luptă?

8 COMENTARII

  1. Iesi la ei c-un pachet cu Crucea Rosie. vezi cum reactioneaza.
    Dincolo de drama aia a lor(a dracu’, nu merg la ai lor sa le aiba de grija, ci vin la noi, necredinciosii) si de manipularea ordinara de la TV „vai saracii oameni” uita-te cati din tinerii aia sunt niste handralai bine hraniti, gata sa-ti ia gatu’ daca te iei de pedoprofetul lor.
    Vezi ce se-ntampla-n Germania, Franta si Anglia, unde-si fac ei cartiere, cum fie-ta de 11 ani e-n pericol s-o ia in toate gaurile de la sarmanii imigranti. Aia pe care cacatul numit politically correctness ni-l da pe gat.

  2. Normal că o să îi ajut,in special pe mame şi copii.Imi dau lacrimile când ma gândesc că micuții mei ar putea ajunge să doarmă sub cerul liber sau ar fi târâți mii de kilometri pe jos.Aşa că eu zic să fim solidari.Si printre ei sunt oameni cumsecade.Iar copiii nu sint de vină cu nimic.Nici un copil din lume nu merită să fie tratat mai rău ca un animal.

  3. Depinde cum au grijă politicienii care sunt la conducere. Bunicii mei au povestit cum că în Timisoara nu prea s-a vorbit în limba română. Lumea este în continuă mişcare, vom vedea (care mai apucă) în ce limbă se va vorbii mai mult peste 100 de ani ….

  4. Da, le voi da un pahar cu apa, dar ma voi si asigura ca pleaca. Inapoi in tarile lor de provenienta. Europa nu poate deveni refugiu, solutie salvatoare ptr milioane de nedreptatiti ai sortii.
    Din simpatie ptr semnatara editorialului, d-na Mihaica, o spun public ptr prima oara, aici in PressAlert: am impresia ca organizatiile teroriste Daesh si Boko Haram au fost special create ptr a induce o stare de exasperare in teritoriile in care opereaza, care sa determine mai apoi mase largi de musulmani sa emigreze, in tari in care domneste bunastarea si pacea deplina. Iar cele mai apropiate tari care satisfac aceste 2 conditii sint evident tarile crestine ale Europei occidentale.
    Mi s-a parut hilar cum toti imigrantii care au fost intrebati unde anume in Europa vor sa ajunga, raspundeau invariabil: Germania. Inteleg ca Germania are un regim legislativ mai lax de tratare a imigrantilor, prin care acestia isi dobindesc mai usor un statut care sa le deschida calea spre o stabilire legala in spatiul european, dar nu cumva cei din spatele Daesh & Boko Haram exact asta isi si doresc? o crestere masiva in Europa a ponderii de musulmani, ajunsi pe tarim european din motive umanitare, populatii care, purtind semnul suferintelor indurate in tarile lor de origine, nu vor fi de fel respinse de localnici, imigranti toti oameni tineri, asadar nu catre apusul vietii, ci care isi vor intemeia o familie, vor avea cel putin 3-4-5-6 copii, asa cum stiu musulmanii sa aiba…
    Nu m-as fi hazardat public in teorii ale conspiratiei, dar exista 2 somitati (Neagu Djuvara si Adrian Nastase) care zilele acestea spun cam acelasi lucru: ca exista cercuri non-europene care doresc destructurarea scarii de valori crestine a Europei occidentale, printr-un aducerea pe motive umanitare a unui aflux masiv de imigranti musulmani, fata de care nu-i asa trebuie sa ne aratam solidaritatea si compasiunea, dar a caror integrare in setul de valori europene se va dovedi o misiune imposibila (vorba prim-ministrului slovac Robert Fico: „noi n-am reusit sa integram tiganii, cu atit mai putin vom reusi sa integram populatii masive de cetateni ce apartin cu totul altor lumi).
    Mila fata de semeni e un sentiment pe care il gasesti inclusiv la animale, asadar nu ne delimitam de ea. Dar trebuie cu mult pragmatism sa evaluam daca mila fara discernamint, pe care avem de gind sa ne-o manifestam fata de zecile de mii de musulmani care literalmente navalesc, nu cumva pe termen mediu si lung sa va intoarce violent impotriva noastra. Caci Yahweh si Allah nu este una si aceeasi divinitate.

  5. Corect.Si perfect adevarat @ Sorin Aradean.
    Migratorii astia au un comportament tipic tiganesc:Pun copii in fata. Pai cine i-a pus sa faca copii ca si iepurii cand la ei in tara e razboi iar ei sunt saraci lipiti pamantului?De ce trebuie sa fiu eu responsabil pentru ca si-a calarit nevasta non stop?
    De ce trebuie ca statul Roman sau German sau Sarb sau ce o fi, sa le asigure acestora traiul?In primul rand sa il asigure cetatenilor lui.Sunt destui romani mai amarati decat arabii astia,si care sunt invizibili pentru statul roman.
    O mare porcarie ni se pregateste.Cu atat mai mult aici la Timisoara.Nu e destul ca avem ORI(Oficiul Roman pentru Imigranti) pe Armoniei?Intrebati locuitorii din zona cat de fericiti sunt cu toata gasca de colorati care si-au facut poteca prin curtile lor mergand la furat in Real….Auchan whatever…
    Da.Le dam apa,mancare si apoi roiu.Iar pentru cei ,,milosi,, va recomand clipul de pe youtube cand politistii macedoneni le-au dus ,,flamanzilor,, mancare in cutii inscriptionate cu crucea rosie.Sa vedeti huiduieli si scuipaturi din partea ,,nefericitilor,,migranti…ca deh,crucea rosie e un simbol pagan pentru ei…
    Toti sunt tineri.Sa va paziti fetele incepand cu cele de 10 ani.La ei sunt perfecte de la 10 ani pentru un mic viol.O sa va ganditi cu nostalgie la violatorii vasluieni in 10 ani…

  6. @ Timissana, deci au scuipat si aruncat cutiile cu mincare ptr ca purtau insemnul Crucii Rosii. Interesant, de fapt nimic nou sub soare, si in trecut in zonele de conflict din tari arabe, ranitii refuzau sa intre in ambulantele Crucii Rosii, motiv ptr care in lumea islamica ambulantele au insemnele Semilunei.

    Cred ca Europa ar trebui sa faca un gest extrem, prin care sa-si dovedeasca credinta netarmurita in Hristos, anume sa impuna refugiatilor musulmani trecera la crestinism. De ce nu ? De ce n-ar fi convertirea musulmanilor pretul pe care sa-l plateasca ptr beneficiile traiului in lumea civilizata a Europei ? Nu se poate sa accezi intr-o lume cu totul diferita decit cea din care provii, o lume mult superioara lumii in care te-ai nascut, din care ai fost nevoit sa pleci ptr ca nu-ti oferea decit jale si mizerie, iar tu sa nu platesti un pret consistent ptr ca practic accederea in lumea crestina iti schimba pozitiv destinul, al tau si al tuturor descendentilor tai. Trebuie sa devii crestin !

    Sa ii puna in cadrul unei ceremonii religioase organizata in biserici, sa ingenuncheze in fata preotului, sa se inchine facindu-si cruce cum vor ei in stil ortodox sau catolic n-are importanta, sa sarute Crucea si sa se lepede cu glas tare de Islam. De ce nu ? Europa are sansa sa arate lumii musulmane ce inseamna intransigenta religioasa si apararea cu orice pret a caracterului crestin al Europei. Stim cu totii de cazuri ai unor crestini care in tari musulmane ptr purtarea Bibliei au fost agresati sau chiar batuti. La o adica obligativitatea convertirii la crestinism e un pas in plus fata de cel pe care Polonia si Slovacia deja l-au facut: conditioneaza acceptarea de imigranti sirieni, cu conditia sa fie crestini. E discriminare ? Nu, e doar o conditionalitate esentiala pe care aceste tari au instituit-o, ptr a evita probleme ulterioare de integrare cu acesti imigranti, sint si ei constienti de expansionismul islamic (cititi despre Hijra).

  7. Din pacate,politicienii sufera de orbire acuta,daca nu cumva de tradare nationala.Ai dreptate Sorine.Asta ar fi singura solutie logica pentru primirea acestor arabi. Vorbesti de batai administrate crestinilor?Nu sunt doar batai.Sunt decapitari .Copii decapitati pentru ,,vina,,de a se fi nascut crestini.E plin netul de asemenea imagini.Imaginile cu politistii macedoneni sunt pistol cu apa fata de imaginile cu parintii disperati care tin in brate trupurile copiilor decapitati… Daca politicienii romani sufera de 25 de ani de tradare de neam,poporul roman sufera de 25 de ani de imbecilizare galopanta…Romanul este un ins ,,educat,, cu televizorul si cu facebook-ul. El se ,,pricepe,, la orice, de la politica la fotbal. Istoria si urmasii ne vor judeca pentru cretinismul de care am dat dovada ,distrugand tara asta intr-un sfert de veac cum nu a facut-o nici o invazie militara de-a lungul timpului… Vai noua.
    Dar,ne meritam soarta cu varf si indesat.
    Niciunul dintre cei ,,interesati sau ,,milosi,, nu observa ca, asa cum zicea cineva mai sus, toti sunt tineri? Oare cati copii vor face fiecare?Minim 5 nu?
    Nu observa nimeni in interviuri ca femeile lor sunt toate machiate si rujate? Asa arata o refugiata de razboi si foame?
    Cat de prosti putem fi? Mult prea mult se pare….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.