Anunţ ŞOC făcut de ministrul Educaţiei: 3.000 de cadre didactice tinere, dintre...

Anunţ ŞOC făcut de ministrul Educaţiei: 3.000 de cadre didactice tinere, dintre care zeci din Timişoara, nu mai au voie să predea în universităţi. Care este motivul

0
DISTRIBUIȚI

ministrul invatamantului la tm 11_sorin cimpeanu

3.000 de cadre didactice tinere rămân fără locuri de muncă de la 30 septembrie. Anunţul a fost făcut, astăzi, la Timişoara, de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Asta pentru că aceşti profesori nu au reuşit să obţină titlul de doctori și, potrivit legii, nu mai au voie să profeseze de la sfârşitul acestei luni.

„În anul 2015 avem 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctori. Deci, 4.500 de cadre didactice care predau în învăţământul superior la începutul anului nu aveau acest titlu. Conform legii, în data de 30 septembrie, din păcate, acei colegi care nu au susţinut teza de doctorat, vor fi nevoiţi să părăsească sistemul.


Este vorba de 3.000 de colegi. Asta în condiţiile în care înregistrăm o scădere a numărului de tineri cadre didactice din universităţi de la 30% în 2010, la 17% în 2015. Ieşirea acestor colegi tineri din sistem va afecta, în ultimă instanţă, dezvoltarea în ansamblu a învăţământului superior din România”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Timişoara.

Ministrul Educaţiei nu este deloc mulţumit de această prevedere şi a ţinut să precizeze că „poimâine ne putem mândri cu un procent de 100% cadre didactice titulare cu titlul de doctor, pentru că cei care nu au titlul de doctori vor părăsi sistemul. Ne putem lăuda cu asta, dar oare cu ce ne ajută? Sunt obligaţi, potrivit legii, să părăsească sistemul. Sunt trist şi mă întreb cu cine vom înlocui activitatea acestor cadre didactice. Un dirijor, un pianist, un pictor, un sportiv, un medic chirurg, un economist consider că sunt persoane care au de împărtăşit ceva din experienţa lor şi pot contribui la formarea tinerelor generaţii”.

Potrivit ministrului Educaţiei, şi cadre didactice tinere care predau în universităţile de stat din Timişoara şi care nu au reuşit încă să obţină titlul de doctori vor rămâne fără locuri de muncă. Vorbim de 33 de profesori de la Universitatea de Vest, nouă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, şase de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, plus zeci de profesori de la Universitatea Politehnica din Timişoara. Ministrul Educaţiei a participat, astăzi, la deschiderea anului academic de la Universitatea de Ştiinţe Agricole, unde i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.