Balta Bezdin din judeţul Arad, minunea cu nuferi albi, o copie în...

Balta Bezdin din judeţul Arad, minunea cu nuferi albi, o copie în miniatură a Deltei Dunării. Ce pot admira turiştii aici FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1339605554">

nuferi albi

La nici 100 de kilometri de Timişoara, în judeţul Arad, se găseşte un loc care a devenit faimos în întreaga Românie prin frumuseţea sa. Este vorba despre Balta Bezdin, una dintre minunile fascinante care se află în Parcul Natural Lunca Mureşului, în cea mai sălbatică porţiune a sa, Rezervaţia Naturală Prundul Mare. Turiştii care ajung aici pot admira nufărul alb, dar şi stârci, lăstuni sau cerbi. Belta Bezdin din vestul ţării este considerată o copie în miniatură a Deltei Dunării.

Bănățenii, şi nu numai, care-şi propun să evadeze măcar pentru o zi din agitaţia din oraş şi caută o oază de relaxare, în mijlocul naturii, sunt invitaţi să admire frumuseţile din Balta Bezdin. Aceasta se află lângă Pecica, la o distanţă de aproximativ 35 kilometri de Arad, pe drumul judeţean Bodrog – Secusigiu – Munar. Drumeţii care ajung aici au parte de un peisaj sălbatic, balta fiind ascunsă într-o pădure cu stejari, plopi şi frasini.

balta bezdin

Odată ajunşi la baltă, turiştii vor constata că aceasta este acoperită în cea mai mare parte cu papură şi stufăriş. Pentru a ajunge în locul în care se găsesc nuferii albi, zona cea mai spectaculoasă a bălţii, curioşii trebuie să urmeze o potecă spre desişul pădurii. Dar merită efortul depus, spun cei care au ajuns aici. Asta pentru că în drumul spre locul cu nuferi albi, care se află într-un ochi de apă limpede, turiştii se pot întâlni cu cerbi, porci mistreţi, iepuri sau alte animale care vin la apa din baltă. Potrivit îngrijitorilor parcului, nuferii albi înfloresc din luna mai şi până în septembrie.

„Pe frunzele ca nişte platouri verzi-lucitoare, apar, ici şi acolo flori imaculate cu zeci de petale răsfirate ce ne minunează privirea. Pe frunze şi printre flori aleargă bizare, libelule multicolore şi se iţesc privirile curioase ale broaştelor. Nuferii albi ni se arată în toată această splendoare doar aici din întreg cuprinsul judeţului Arad, de la începutul verii în luna mai şi până spre sfârşitul acesteia în luna septembrie. Deşi luciul de apă al Bălţii Bezdin este extins pe o suprafaţă mai mică de o jumătate de hectar, prezenţa particulară a nufărului alb îi conferă o importanţă deosebită în sufletul tuturor celor care iubesc frumosul şi natura”, transmit reprezentanţii Parcului Natural Lunca Mureşului.

 

O altă atracţie a Bălţii Bezdin, care reprezintă şi un adevărat paradis al păsărilor de apă, este observatorul ornitologic, de unde pot fi urmărite păsări ca stârcii cenuşii de noapte, egrete albe, raţe sălbatice, lăstuni, găinuşe de baltă şi o multitudine de păsări răpitoare.

Foto: haisitu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.