Capitala celor 21 de flotări

Capitala celor 21 de flotări

5
DISTRIBUIȚI

646x404

Pe măsură ce se apropie termenul limită în cursa pentru titlul de capitală culturală europeană, presiunea devine tot mai mare, nevoia de a face ceva, orice, acaparează mințile și electrizează creierele. Și rezultatele nu întârzie să apară: cea mai nouă inițiativă „culturală” a Asociației Timișoara 2021 este un concurs de flotări. Sau genuflexiuni. Ideea e să te filmezi asudând din greu pentru propășirea culturală a orașului și să postezi filmulețul pe rețele de socializare. Ca inițiativă de mobilizare, pur și simplu, fără niciun alt context, nici nu e rea. Ne prinde bine să mai scăpăm de înțepeneală.

Doar că, într-un demers extins de pregătire pentru o competiție încadrată în niște limite foarte clare – cultură și dezvoltare a unui oraș – povestea asta cu flotările e ca nuca-n perete. Desigur că mens sana in corpore sano, dar întrebarea naturală este ce treabă au ideile de tipul găleții cu gheață turnate în cap cu cultura? Cei care lucrează pentru aducerea titlului de capitală culturală la Timișoara s-au prins, pe undeva, că interactivitatea este o miză bună, însă realizarea le-a ieșit prost.


Știu ce-o să spuneți: e ușor să critici, sari și tu cu ceva constructiv (sau fă o flotare, dacă te ține). Așa o fi, însă nu e treaba mea sau a altor plătitori de taxe ai Timișoarei să facă munca unei echipe plătite din bani publici tocmai pentru a avea idei. Responsabilitatea acesteia este față de noi, și nu invers. Nu e sfârșitul lumii dacă nu devenim capitală culturală, dar ar fi mare păcat dacă nici măcar nu am încerca.

Drumul spre această linie de finiș este la fel de important ca premiul, pentru că pune cetatea în mișcare, o trezește, o face să se îmbrace în haine noi și să arate tot ce poate. Până acum, nici nu apropiem de calea asta.

Din păcate, inițiativele Asociației par neserioase și lovite de diletantism. Râdem, glumim, facem flotări, dar plătim deocamdată pentru o echipă care orbecăie printre strategii. Două, trei evenimente artistice tind să stabilească baza pe care se poate construi un front bun de luptă, însă nimic nu se mai construiește în jurul lor. Până una, alta, ne trezim cu câte o acțiune de nu știm cum a căzut peste noi, prilej perfect pentru politicieni să dea vina unii pe alții că nu-și fac treaba, confiscând din nou interesul public în scopuri electorale.

Sentimentul este că cineva a înțeles greșit mesajul acestui concurs. Nu de acțiuni care ne „descerțesc frunțile” avem noi nevoie, ci de o dovadă că „antrenorul” pe care l-am însărcinat să ne transforme în campioni nu este un impostor.

5 COMENTARII

  1. Fie Clujul, Aradul, Craiova, etc…. oricare dintre orasele candidate la titlul asta de Capitala Culturala va platesc cu sume destul de mari de bani sa va prostituati in presa si media (la ce cacaturi scrieti de tot ce tine de orasul Timisoara in care sincer regret ca locuiti si caruia ii murdariti frecvent numele), fie si cred ca asta e varianta plauzibila a chestiei desi nici prima varianta nu am dat-o uitarii, Asociatia Timisoara Capitala Culturala tocmai a dovedit, daca mai era nevoie, ca psihologia inversa functioneaza…pentru ca atata reclama gratuita cata faceti campaniei 21 push-ups din dorinta de a va bate joc (desi nu vi-a iesit deloc, dimpotriva), nu am vazut in nici unul dintre orasele candidate. Voi/pressalert/Georgeta Petrovici(Stanici), Sabina Mihaica, pinguinul de Bota – sunteti oricum din ce in ce mai mici, cu seria asta de articole micsorandu-va si mai mult, ca un rahat ce sta in ploaie, audienta…. So, vedeti-va naibii de treaba si invatati sa fiti macar pamfletari, ca ziaristi…..No way !!!

  2. Totusi de ce 21 si nu alt numar? Asteptam precizari. Acesta este oare marele secret de care asociatia nu vrea sa-l comunice ca sa nu fie furat? Totusi cum se cheama firma care a patentat ideea si cit a costat? Nu e normal sa stim si noi? O sa vina strainii sa vada cum fac timisorenii flotari ca fapt cultural? Sincer, eu cred ca acest 21 e un fel de 69 cu obrazul Timisoarei. Eu cred ca mai este timp ca sa se retraga dosarul de calificare. Asa, cel putin ne recunoastem din start incapacitatea de a da un proiect pe mainile celor care trebuie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.