EXCLUSIV Motivul ȘOCANT pentru care un grup de refugiați musulmani în România...

EXCLUSIV Motivul ȘOCANT pentru care un grup de refugiați musulmani în România a protestat lăsându-și bebelușii să ajungă în pragul morții VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

petersel piclisan pressalert live 1

Dincolo de violențe şi dramă, criza refugiaților rămâne cel mai fierbinte subiect al momentului, problemele provocate de afluxul masiv de imigranți fiind discutate în această seară la PREESSAELRT LIVE de către invitații Mariana Petersel, fondatoarea asociației Generație Tânără și de fotoreporterul Adrian Piclișan.

„Numărul foarte mare de persoane care forţează să ajungă acum în Germania este un foarte mare semn de întrebare. Cine, de ce, cu ce scop? Poate trăim perioada hoardelor barbare”, a declarat Petersel, după care a menționat că județul Timiș nu este chiar nepregătit în eventualitatea unei crize. „Dacă noi vorbim de cât de pregătiţi suntem, asta depinde de noi toţi. Probabil că şi alte județe vor striga «prezent» şi vor veni să ajute”, a spus invitata.

Ce nu s-a văzut la Röszke

Prezent la evenimentele de la Röszke, fotoreporterul Adrian Piclișan a atenționat că refugiații nu sunt deloc dezorientați, ba din contră, sunt agili și bine pregătiți, la sfârșitul protestelor de miercuri imigranților fiindu-le împărțiți fluturași cu noua rută prin Croaația. „Persoana care împărţea aceste hărţi era un refugiat, am vrut să îi fac o fotografie, nu a vrut, am zis OK. Fotografia este banală, este e o mână cu un flutraş care avea o hartă desenată pe care scria Ungaria este închisă şi arăta spre Croaţia. Omul distribuia aceste printuri color. Seara, dipă ce şi-au dat seama că nu au cum să treacă de Ungaria și s-au liniștit, omul distribuia aceste hărți. Mi-am dat seama că fiind color, harta aia nefiind desenată şi trasă la xerox în sat, cred că sunt oameni care mişcă aceste mase de oameni”, a spus fotograful.

migranti refugiati roszke ungaria serbia granita (16)

Acesta a remarcat și faptul că oameni din toată Europa vin să-i ajute pe imigranți.


„Mi-a rămas în minte faptul că un grup de voluntari danezi au venit tocmai din Danemarca să îi îngrijească pe refugiaţi. Le spălau picioarele. Le tăiau unghiile. Le făceau o toaletare a picioarelor, picioare care au umblat atâta pe jos și încă probabil vor mai umbla”, a povestit Pîclișan.

„A folosi femeile şi copiii ca scut împotriva unei armate bine echipate… În situaţiile limită au înaintat femeile şi copiii până la cordoanele de forţă. Femeile şi copiii au fost extraşi şi a urmat o contraofensivă care a dus la arestarea a 23 de oameni. Faptul că ei refuză să fie identificaţi şi amprentaţi pe teritoriul UE ridică un mare semn de întrebare”, a mai spus fotoreporterul.

Integrarea refugiaților

Mariana Petersel, care se ocupă de refugiați la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timișoara, a atenționat că, după primirea în țară, aceștia au nevoie de controale medicale serioase, de hrană şi cazare, dar şi de condiţii precum şcoală sau grădiniţe pentru cei micuţi.

„Întrebarea mea personală este că atunci când fugi de război şi cauţi linişte, mai contează cât de bogată este ţara unde găseşti această linişte? Vin pentru ca să se asigure că pot trăi în linişte sau vin spre alte ţări ca să conturbe?”, a spus timișoreanca. Adrian Piclișan a adăugat și el că „dacă vii pentru o viaţă mai bună într-o altă cultură cu regulile ei e greu de înţeles, de ce ei nu acceptă aceste reguli? Doar în timp se va înţelege de ce ei nu acceptă aceste reguli. E păcat de cei care fac aceste sisteme de apărare la granițe”.

Copii înfometați de refugiații care doreau cazare la hotel

Conform celor doi invitați de la PRESSALERT LIVE, integrarea refugiaților nu este o muncă tocmai ușoară, asta pentru că aceștia provin dintr-o cultură cu valori diferite. Mariana Petersel a povestit un caz absolut șocant, care ilustrează modul în care pot reacționa musulmanii nemulțumiți pentru a obține ceea ce doresc.

„M-a uimit un grup mare de refugiați care, pentru că nu au fost cazați în condițiile cerute de ei, se luptau cu ajutorul femeilor în ideea că bărbații le-au interzis femeilor să alăpteze bebelușii, au luat toată mâncarea pe care le-am dat-o și au aruncat-o în mijlocul campusului și au lăsat bebelușii patru zile fără hrană, până când copiii au fost duși la spital. A fost momentul în care mi-am permis să le spun eu, care sunt bunică, că mă ia cu groază că am în fața mea femei născătoare de viitor care pot să își sacrifice în așa hal copiii, care pot să îi lase fără hrană până la epuizare sau până la moarte”, a povestit fondatoarea asociației Generație Tânără. Când au văzut în ce situație au ajuns copiii, refugiații au acceptat să intre în camerele centrului de tranzit din Timișoara.

Invitata a conchis că pentru a preveni un potenţial haos „trebuie să te faci înțeles că teritoriul ăsta este al tău, că asta este regula jocului. Acuma așa ne jucăm până în momentul în care poți să îți atingi ținta. În momentul în care un om obține statut de refugiat el poate merge ca orice român în străinătate. Are toate drepturile, mai puțin cel de vot și de a fi funcționar public. Să ne gândim cum le exlicăm. Cum putem să îi gestionăm”. Adrian Piclişan a spus la rândul său că doar timpul va putea arăta semnificaţia evenimentelor din prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.