Nicolae Robu, încântat că proprietarii de clădiri şi terenuri neîngrijite pot fi...

Nicolae Robu, încântat că proprietarii de clădiri şi terenuri neîngrijite pot fi supraimpozitaţi. Ce speră primarul Timişoarei

5
DISTRIBUIȚI

teren_paragina

În Codul Fiscal a fost reintrodusă, în această săptămână, prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora cu până la 500 % impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite. Prevederea se aplică de la 1 ianuarie 2016, iar primarul Timişoarei laudă această iniţiativă, mai ales că Nicolae Robu ar fi fost printre primii din România care a propus introducerea unei „taxe pe paragină”, potrivit edilului-şef.

„Promovarea noului Cod Fiscal cu o prevedere care asigură supraimpozitarea proprietăţilor lăsate de izbelişte este una bună şi nu pot decât s-o salut.


Eu însumi am fost poate primul, în orice caz am fost printre primii din ţară care am cerut modificarea de legislaţie, eu spuneam prin introducerea unei taxe pe paragină. În noul Cod Fiscal, terenurile şi clădirile lăsate în paragină pot fi supraimpozitate cu până la 500 % şi sper ca acest instrument să ne permită să punem lucrurile la punct”, a afirmat, ieri, primarul Timişoarei.

Nicolae Robu s-a plâns de faptul că în Timişoara există o mulţime de clădiri şi de terenuri neîngrijite, însă acestea nu aparţin municipalităţii, ci „sunt fie proprietăţi ale statului român în administrarea unor instituţii deconcentrate sau în administrarea unor ministere, fie proprietăţi private. Acestea sunt lăsate de izbelişte şi noi n-avem cum să intervenim acolo”. Primarul Timişoarei spune că, în acest moment, proprietarii de clădiri sau de terenuri neîngrijite pot fi amendaţi, însă cu sume mici, astfel că nu se întâmplă nimic.

„Cu această supraimpozitare sper ca toţi proprietarii să îşi schimbe atitudinea, să se ocupe de buna întreţinere a terenurilor şi clădirilor lor, încât să nu ajungă să plătească atât de mult sau chiar să rişte să ajungă la executare silită, dacă li se acumulează creanţe mari în urma acestei supraimpozitări”, a mai precizat Nicolae Robu.

5 COMENTARII

  1. Impunerea unui impozit de neplatit, pe criterii subiective, de aspect, este discriminatoriu si aduce atingere dreptului constitutional la proprietate. Se putea impune doar somarea si apoi amendarea pentru neingrijirea proprietatii.
    Impozitul prin definitie nu poate fi folosit ca sanctiune. Ori in acest caz, marirea impozitului este practic o „pedeapsa” pentru neingrijirea proprietatii.

  2. Sistemul care a pus mina pe judetele ,orasele si padurile patriei noastre mici si dragi , a distrus si vindut in 25 ani pe ciubucuri de nimic fabrici si uzine, a descoperit ca prea multi romanii sunt proprietari de case si apartamente care pot fi vundute daca nu platesti 3 luni intretinerea sau nu-ti renovezi fatada daca ai pensie mica si deci te ajuta primaria Timisoare cu proiectul si apoi apari cu datorii la ANAF. Si nu este corect ca presedintele sa aiba 6 case , un fost prim ministru sa aiba numai 4 case si actualii si viitorii deputati/senatori sa aiba numai cate una cind avem o resursa de case la proprietari…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.