Proteste la Chișinău. Premierul avertizează asupra riscurilor destabilizării situației

Proteste la Chișinău. Premierul avertizează asupra riscurilor destabilizării situației

0
DISTRIBUIȚI

protest chisinau

Situația rămâne tensionată la Chișinău, unde mii de oameni au continuat să protesteze împotriva guvernanților în noaptea de marți spre miercuri în Piața Marii Adunări Naționale, relatează mass-media moldovene, citate de Agerpres.

Numărul de corturi instalate în piață, în apropiere de clădirea guvernului, a crescut miercuri la peste 200, potrivit Jurnal.md.

Oamenii aduc mâncare și apă pentru manifestanții — câteva sute — care vor rămâne să protesteze non-stop. Majoritatea protestatarilor pleacă din piață dimineață, dar mulți dintre ei se întorc seara, după serviciu.

Protestatarii spun că sunt hotărâți să stea în centrul capitalei până când actuala guvernare va îndeplini revendicările înaintate de Platforma Civică ‘Demnitate și Adevăr’ — demisia președintelui, a guvernului, alegeri anticipate și alegerea președintelui țării prin vot direct.

Zeci de mii de oameni au răspuns la apelul Platformei Civice ‘Demnitate și Adevăr’ și au protestat duminică la Chișinău împotriva abuzurilor puterii și a corupției, care au dus la destabilizarea sistemului bancar al republicii și la degradarea condițiilor de trai ale oamenilor.


Ei au cerut ca oficialii responsabili de ‘furtul’ unui miliard de dolari, circa 15% din PIB, prin devalizarea a trei instituții bancare să fie trași la răspundere. Însă după trei zile de proteste, nicio întâlnire dintre reprezentanții manifestanților și autorități nu a avut loc.

Premierul Valeriu Streleț spune că este dispus să discute cu protestatarii care cer demisia guvernului și și-au instalat corturile în piața centrală. Însă, în opinia sa, demisia executivului ar fi o catastrofă pentru Republica Moldova, în contextul în care în curând urmează să ajungă la Chișinău o delegație FMI.

‘Eu am fost tentat să refuz funcția de premier, dar am acceptat, pentru că am înțeles că ne aflăm într-o situație de o gravitate fără precedent. O eventuală demisie a guvernului ar însemna o prăbușire totală. S-ar putea ca nimic să nu mai poată fi reconstruit. Urmează să vină FMI și să creăm o platformă care să ne permită să ne relansăm. Deja am început să avem niște mici rezultate, dar reprezentanții protestatarilor (…) solicită demisia executivului’, a declarat el marți, la postul public de televiziune.

‘Avem păcate față de cetățeni, dar le putem corecta. Alegerile anticipate nu reprezintă soluția. Problemele sunt extrem de grave. Un euro poate ajunge la 40 de lei (moldovenești) pentru că acum cursul e menținut cu forța. Rata dobânzii e înaltă și economia nu se poate dezvolta. Alegerile ar însemna restanțe la salarii și pensii’, a avertizat el.

Sursa foto: independent.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.