Statuia din Piaţa Libertăţii a fost reabilitată cu peste 100.000 de lei....

Statuia din Piaţa Libertăţii a fost reabilitată cu peste 100.000 de lei. Cum au eşuat autorităţile în lupta cu porumbeii, chiar la inaugurare

1
DISTRIBUIȚI

Statuie Piata Libertatii

105.575 de lei, atât a costat reabilitarea statuii Sfântului Nepomuk din Piața Libertații. Monumentul a fost recondiționat pentru a cadra cu reconfigurarea Pieței Libertății.

Prezent la fața locului, primarul Nicolae Robu a declarat că „mă bucur că a putut fi dezvelită această minunată statuie a Timişoarei, după ce a fost restaurată. Sunt convins că timişorenii şi vizitatorii orașului vor aprecia modul în care ea arată după intervenția unui profesionist adevărat în restaurări, domnul Ion Oprescu. Ştim că domnul are şi alte realizări cu care se poate mândri şi cu care ne mândrim şi noi, că este un timişorean de-al nostru. Lucrarea de restaurare a început în 25 mai 2015 şi a fost finalizată în aceste zile recepţia urmând să aibă loc săptămâna viitoare. Pentru că astăzi a fost dezvelită, am ţinut să marcăm finalizarea lucrărilor aici”.

De remarcat este faptul că autoritățile au ales ca statuia să nu mai fie acoperită cu o plasă de protecție, cum a fost în ultimii ani. Pentru a o proteja de porumbei, mai marii orașului au decis amplasarea pe ea a unor aparate cu ultrasunete.


Însă ineficiența lor a fost demonstrată chiar la inaugurare, când un porumbel s-a așezat pe statuie. Ion Oprescu a declarat că „singura soluţie ar fi să mutăm porumbeii, să nu îi mai hrănim aici. Sursă de apă nu mai avem. Doamne, bine e fără ea! Chiar discutam o altă variantă. Probabil vor fi montate alte aparate pe stâlpi, trebuie să cuprinsă o rază mai mare, şi pe stâlp arată ca un bec”. Întrebat ce va face dacă statuia nu va fi protejată de aparatele respective, primarul Robu a declarat că „nu vă pot răspunde decât că facem ceea ce realităţile ne cer să facem”.

Actuala compoziţie statuară a fost comandată în anul 1753 la Viena de către Congregaţia Sfântului Nepomuk şi a Sfintei Fecioare Maria. Monumentul a fost executat de către sculptorii F. Blimm şi E. Wasserburger şi este una dintre compoziţiile sculpturale remarcabile, realizate în manieră barocă şi păstrate peste timp în oraşul nostru. Compoziţia structurală este executată din calcar de Leitha, provenit din zona Vienei, iar în alcătuirea nucleului central s-a folosit şi gresie. În perioada 1852-1853, statuia a fost mutată pe amplasamentul din faţa Porţii Transilvaniei, pe latura de vest a fortificaţiei bastionare, şi a revenit în Piaţa Libertăţii în 1969, când monumentul a fost desfăcut şi refăcut. Ultima acţiune de restaurare a fost în 1999-2000 şi a fost realizată de Ion Oprescu, restaurator în piatră, cel care a realizat şi acum lucrările de refacere.

1 COMENTARIU

  1. „timişorean de-al nostru”???? Făţarnicul! A distrus oraşul, mai ales vechea piaţă în discuţie! Adevăraţii timişoreni niciodată nu-l vor considera de-al lor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.